Dalmacija, apartmani, kuće i vile za odmor

Dalmacija, najveća turistička regija na hrvatskom Jadranu, proteže se od južnih padina Velebita na sjeveru do Rta Oštra na jugu. Malo kiše te mnogo sunca i mora sigurno nije sve što vas čeka u Dalmaciji. Ovo je područje svjedočanstava burne povijesti, bogate gastronomske ponude, začuđujuće gustoće prirodnih čuda neviđene ljepote te gostoljubivog i veselog stanovništva. Današnjim regionalnim središtem Dalmacije smatra se Split, grad smješten u sredini priobalnog dijela Dalmacije. Ostala veća središta su Zadar, Šibenik i Dubrovnik, te niz manjih središta - priobalno Biograd na Moru, Trogir, Omiš, Makarska i Ploče, a u zaleđu Benkovac, Knin, Drniš, Sinj, Imotski, Vrgorac i Metković. Od naseljenih s urbanijim središtima otoka mogu se izdvojiti Brač, Hvar, Vis i Korčula, dok su oni mirniji, a veliki i lijepi Vir, Dugi otok, Ugljan, Pašman, Drvenik Mali, Drvenik Veli, Šolta i Mljet.

Apartmani Dalmacija

Popularne kuće za odmor u Dalmacija

Loading...

Kuće za odmor koje primaju kućne ljubimce u Dalmacija

Loading...

Kuće za odmor s bazenom u Dalmacija

Loading...

Kuće za odmor s fleksibilnim terminima dolaska u Dalmacija

Loading...

Povijest Dalmacije

Dalmacija se kao regija prvi put spominje u prvom stoljeću kao naseobina ilirskog plemena Dalmata. Bila je i rimska provincija u kojoj nastaje velika Salona, jedan od najvažnijih rimskih gradova. U sedmom odnosno osmom stoljeću na ove prostore dolaze slavenska plemena koja naseljavaju obalne gradove koji stoljeća provode pod mletačkom vlašću. Nakon Mlečana, na vlast dolaze Turci pod čijom najezdom većina stanovništva bježi na otoke, koji se sve više razvijaju, okrenuvši se trgovini, pomorstvu i ribarenju. Za vrijeme turskih osvajanja neovisnošću se izdvaja Dubrovačka Republika koja jedan dio kopna kod Neuma ustupa Osmanlijama da bi se oslobodila granice s Mletačkom Republikom, a danas je taj pojas izlaz na more Bosne i Hercegovine. Kroz daljnju povijest Dalmacija je mijenjala svoje granice i vladare, da bi u novije doba postala omiljena ljetna destinacija za posjetitelje iz cijele Europe. Svjedočanstva prošlosti su i brojne građevine pa čak i kompleksi od kojih su neki uvršteni u listu UNESCO-ve svjetske baštine u Hrvatskoj.

Gastronomska ponuda

Dalmatinska kuhinja izborom i načinom pripreme namirnica udovoljava svim nutricionističkim preporukama i medicinskim savjetima o zdravoj i uravnoteženoj prehrani. Prvo mjesto pripada ribi koja se priprema na gradele, brudet ili lešo, ali se nudi i kao usoljena i marinirana. Od začina prevladavaju lovor i češnjak te nezaobilazno maslinovo ulje. Školjke i rakovi pripremaju se na buzaru, a dalmatinski mesni specijalitet je pašticada s njokima. Tipične dalmatinske slastice su kroštule, fritule i rožata. Gotovo svako mjesto ima svoje gastronomske tradicije i lijepe priče vezane uz njih. Bračka ili Dolska torta hrapaćuša svoje porijeko vučje iz mjesta Dol, a o njoj postoje legende o tome kako je na plovidbi preko Atlanskog oceana prehranila Bračane koji su zbog neimaštine putovali trbuhom za kruhom u Sjedinjene Američke Države. Kušajte obično slane, a ponekad slatke soparnike s područja nekadašnje Poljičke Republike, danas zaleđu između rijeka Žrnovnice i Cetine. Dalmatinsko zaleđe diči se lovačkim specijaliteima, a u malom mjestu Trilj uz rijeku Cetinu kušat ćete najbolje žabe u Dalmaciji. Dalmatinska vina i dalmatinski pršut poznatiji su proizvodi ovog kraja od davnina, ne samo u Hrvatskoj.

Manifestacije

Krajem ožujka i početkom travnja u Splitu posjetite Croatia Boat Show ili malo kasnije Dane cvijeća u Svetom Filipu i Jakovu. U travnju možete krenuti i Tragovima Winnetoua kamenjarom Starigrada-Paklenice. Tko početkom svibnja posjeti Hvar može uživati u Danima Hvarskog kazališta, a tijekom cijelog ljeta odvijaju se Hvarske ljetne priredbe, dok se u svibnju u gradu Korčula može pogledati Povratak u doba Marka Pola. Od početka lipnja do kraja rujna uživajte u Makarskom kulturnom ljetu. Krajem lipnja Biograd se može podičiti Festivalom kraljevskih gradova, a Zadar Festivalom Morskih orgulja. Tijekom cijelog ljeta uživajte u Supetarskom litu na Braču ili u Viškom kulturnom ljetu na Visu. Tijekom prijelaza na srpanj posjetite Međunarodni dječji festival u Šibeniku koji je napojznatiji te vrste u Hrvatskoj. Osladite nepce na Ninskoj Šokolijadi u srpnju. Ako ste tada u Dubrovniku, posjetite Libertas film festival kojemu slijede Dubrovačke ljetne igre. Na Mljetu tada posjetite Mljetsko kulturno ljeto. Posjetitelji Pelješca mogu uživati u Stonskom ljetu. Trogirsko kulturno ljeto zabavljat će vas više od dva ljetna mjeseca, dok su Omiško kulturno ljeto i Kaštelansko zabavo-kulturno ljeto malo kraća no nikako manje zabavna događanja. Sinjska alka središnji događaj kolovoza srednje Dalmacije. U kolovozu ne propustite Noć punog miseca u Zadru, ali ni Tradicionalne magareće trke u Tribunju. Tijekom rujna u Cavtatu odvija se Epidaurus festival, dok u Supetru krajem rujna uživajte u Danima varenika – tradicionalnog pripravka od mladog vina. Jedan od najstarijih, najvećih i najpoznatijih sajmova Hrvatske upravo je onaj u Benkovcu.

City Break Dalmacija

Važnije prirodne znamenitosti Dalmacije

 • Nacionalni park Paklenica kod Starigrada-Paklenice na popisu prirodne baštine UNESCO-a kao dio iskonske bukove šume Karpata i ostale Europe)

 • Nacionalni park Krka u blizini Šibenika

 • Nacionalni park Kornati

 • Nacionalni park Mljet

 • Park prirode Telašćica na otoku Dugom otoku

 • Park prirode Vransko jezero u blizini Biograda na Moru

 • Park prirode Biokovo

 • Park prirode Lastovo

Dalmacija: važnije kulturne znamenitosti

 • Obrambeni sustav grada Zadra (UNESCO)

 • Katedrala Sveti Jakov (UNESCO) i Tvrđava svetog Nikole (UNESCO) u Šibeniku

 • Stara jezgra Trogira (UNESCO)

 • Dioklecijanova palača u Splitu (UNESCO)

 • Starogradsko polje, otok Hvar (UNESCO)

 • Stećci nekropolisa na području Ciste Velike u Imotskoj krajini i onog na području Konavala (UNESCO)

 • Stari grad Korčula, otok Korčula

 • Stari grad Dubrovnik i njegove zidine s tvrđavama (UNESCO)

Smještaj Dalmacija

Ako su apartmani s bazenom ono što tražite, Dalmacija je pravi izbor za vas. Uz obalu, ali i u prekrasnom dalmatinskom zaleđu čekaju vas najzanimljivije kuće s bazenom. Tu su i kuće za odmor kao i manji smještaj za sve ukuse, skromniji i luksuzniji, a u ponudi se osobito ističu lijepi gradski apartmani - zašto ne biste proveli nekoliko dana u našim City Break apartmanima? Dalmacija vam može ponuditi upravo ono što tražite. Zato pregledajte našu ponudu još danas i rezervirajte smještaj za svoje iduće putovanje.