Marina - vile, kuće i apartmani zapadne trogirske rivijere

Kao što joj lijepo ime govori, Marina je smještena u prirodnoj luci u zapadnom dijelu srednje Dalmacije. Taj dio obale naziva se Marinskim zaljevom koji je sastavni dio Trogirske rivijere. Marinskom zaljevu osim najvećeg mjesta, same Marine, pripadaju Seget Vranjica i Poljica. Ovo razvedeno područje poznato je po razvijenom maslinarstvu, vinogradarstvu, ribarstvu te ponajviše turizmu. Obvezno kušajte marinsko maslinovo ulje koje je čak izvozni proizvod.

Marina

Popularne kuće za odmor u Marina

Loading...

Kuće za odmor koje primaju kućne ljubimce u Marina

Loading...

Kuće za odmor s bazenom u Marina

Loading...

Kuće za odmor s fleksibilnim terminima dolaska u Marina

Loading...

Marina - povijest

Šire područje Marine nekada je naseljavalo ilirsko pleme Bulini, a s njima su se asimilirali grčki kolonizatori koje se naziva Hlini, slijede Rimljani te u konačnici Slaveni. Najstariji poznati nazivi područja su predslavenski Bausiona  i Drido.

Mjestom Marina dominira lijepa i slikovita utvrda koja je nekoć bila ljetnikovcem trogirskih biskupa iz petnaestog stoljeća. Nekada je ovdje bilo sjedište Dridske županije, čije ostatke danas možete vidjeti na brdu nad mjestom. Pećina Sv. Filipa i Jakova nalazi se uz Jadransku magistralu na nadmorskoj visini od 140 m, a zanimljivo je da ju je 1891. posjetio sam car Franjo Josip I. Zanimljivosti koje su u njoj pronađene su prapovijesni nožići, posude, čaše, rimski novčići i kasnoantički reljefi glava.

Marina - vile s bazenom, kuće za odmor, apartmani

Kamo na izlet

Krenete li od Marine krivudavom cestom prema jugu, nakon osam kilometara stižete do još jedne prekrasne šljunčane uvale i ribarskog mjesta Vinišće. Kroz Marinu će proći i slučajni prolaznici dok u Vinišće dolaze samo namjernici. Tamo ćete noću vidjeti nebo puno zvijezda bez zagađenja gradskom rasvjetom. Uvale koje okružuju Vinišće prave su poslastice za ljubitelje starog Sredozemlja. Neke od njih su Voluja, Ričevo Vrelo i nezaboravna Ljubljeva. Na krajnjem zapadu područja Marine nalazi se naselje Sevid koje je uvijek bilo omiljeno vikend odredište Trogirana i Splićana.

Prema istoku dolazite do Poljica koja su novije naselje, a nastala su u blizini kapelice Svetog Luke koji je zaštitnik malog mjesta. Nekoć se selo zvalo Rastinić, a prvi put se spominje u trinaestom stoljeću. Dalje prema istoku i Trogiru leži Seget Vranjica s ljupkom lučicom. Trogir je od Marine udaljen niti petnaest kilometara, a na putu do njega prolazite kroz naselje Seget Donji gdje se nalazi manja trajektna luka iz koje možete otploviti na prekrasne otoke Drvenik Mali i Drvenik Veli. U Trogiru  koji je sam „grad muzej“ cijela gradska jezgra stavljena je na popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a. Obvezno posjetite palaču Garagnin, sjeverna gradska vrata, glavni gradski trg, Radovanov portal i katedralu Svetog Lovre.

Marina - predivne šljunčane plaže

Odmor u Marini

Marina je idealna za miran obiteljski ili romantični odmor udvoje. Svi koji vole ugođaj starih dalmatinskih konoba, morsku ribu i domaća vina, ovdje će doći na svoj račun. Šljunčana plaža Marina nudi vam bistro more, hlad pod krošnjama maslina i okrjepu u obližnjem lokalu. Ovdje vam je na raspolaganju popriličan broj aktivnosti na otvorenom: ronjenje, jedrenje, ribolov ili jednostavna vožnja gliserom ili jetskijem. Obala je dinamična i svatko može pronaći mirnu uvalicu za sebe prošeće li malo dalje od središta mjesta. Zaželite li se življeg noćnog provoda, u obližnjem Primoštenu (24 km) možete ljeti uživati u jednom od najpoznatijih noćnih klubova u Dalmaciji. Više kulturnih sadržaja, galerija, muzeja i priredbi osim u Trogiru možete posjetiti u Splitu koji je od Marine udaljen približno jedan sat vožnje.

Uvala Marina