Župa dubrovačka - vile, kuće i apartmani

Područje Župa dubrovačka proteže se širokim pojasom obale između dubrovačkom i cavtatskog područja. Ovo je područje dakle idealno za sve koji vole sunčani jug Dalmacije, a ne žele svoj odmor provesti u gradskoj vrevi. Zaželite li je se, uvijek možete skoknuti u Dubrovnik koji je ne samo najpoznatije odredište Hrvatske već glas o njoj nosi diljem svijeta.

Mlini - Župa Dubrovačka

Popularne kuće za odmor u Župa dubrovačka

Loading...

Kuće za odmor koje primaju kućne ljubimce u Župa dubrovačka

Loading...

Kuće za odmor s bazenom u Župa dubrovačka

Loading...

Kuće za odmor s fleksibilnim terminima dolaska u Župa dubrovačka

Loading...

Župa dubrovačka

Župa dubrovačka područje je povijesnog naziva Brenum za koji se vjeruje da je ili ilirskog porijekla ili slavenskog oblika imena Žrnovnica koji je nastao zbog mlinarske djelatnosti. Omeđena je sa sjeverne strane brdovitim lancem što se strmo spušta prema slikovitoj kotlini sredozemne, pa čak i suptropske vegetacije, te tako stvara jednu  od najljepših oaza dubrovačke rivijere. Plaže koje se nalaze u uvalama duž obale pretežno su šljunčane i pješčane koje ponegdje prekidaju strme stijene. Velika raznolikost flore i faune kojom prevladavaju čempresi, alepski borovi, maslinici i vinogradi, nasadi agruma, aromatično bilje i cvijeće, kao i egzotični primjerci palmi, agava i kaktusa stvaraju poseban ugođaj ne samo kao vizualni poticaj nego i kao more prelijepih mirisa toplog juga.

Plat - Župa dubrovačka, vile s bazenom, kuće za odmor, apartmani

Kupari

Kupari su najstarije turističko naselje u Župi dubrovačkoj koje njeguje svoju turističku tradiciju već stotinu godina. Tamo možete uživati u uređenim plažama, parkovima i šetalištima. Čekaju vas sportski tereni, objekti za rekreaciju, organizirani izleti, a uz ljetnu ponudu, sve je bogatiji izbor aktivnosti u hladnom dijelu godine.

Srebreno

Nastavite li prema istoku od Kupara dolazite do Srebrnog čije je ime iskrivljeno u Srebreno, a prvotno se nazivalo Sub Brunum značenja Pod Župom. Prvi put je mjesto spomenuto 1272., a stanovnici su većinom bili težaci i ribari. Arheološki iskopi donijeli su brojna svjedočanstva još starijih vremena: amfore, urne i novčići s likovima rimskih careva. Danas se radi o ljupkom turističkom mjestu. Miris borova koji su se nadvili nad šljunčanim plažama i slikovitim stjenovitim uvalama širi se cijelim malim mjestom u kojem je bogata vlastelinska obitelj Bunić sagradila ljetnikovac od kojeg je nakon napoleonskih ratova ostao prekrasan vrt sa starim zidom i kapelica s grbovima knezova Bunić.

Mlini

Mlini su malo mjesto čiji stanovnici ponosno ističu da je upravo njihov kraj najljepši dio Župe dubrovačke. Ovdje vas očekuju plitke šljunčane plaže, zaštićene uvale, cvjetni vrtovi te prekrasni ljetnikovci. Nekoć se naselje nazivalo Molina, a bili su središte mlinarskog obrta. Spominju se još u davnim vremenima, jer osim mora imaju i rječicu bogatu pitkom vodom koja se za sušnih mjeseci nosila u Dubrovnik.

Soline

Smješteno uz samu obalu selo Soline nosi ime po solanama koje se tu spominju oduvijek. U Solinama nema masovnog turizma i većinom se radi o privatnim kućama koje su pretvorene u kuće za odmor ili se u njima nalaze apartmani. Na jednom od najljepših mjesta u selu nazali se crkvica svetog Nikole, katoličkog sveca zaštitnika pomoraca i putnika, koju krase obilježja nekoliko stilskih razdoblja, počevši od gotike. Možete posjetiti i obližnje selo Smokovijenac kraj kojeg se nalazi izvor kojeg se spominje čak 1281. godine.

Plat

Plat je poznato ljetovalište zanimljive mješavine tradicionalnih i suvremenih sadržaja. Ovdje možete naći zanimljivu ponudu avanturističkog turizma, šljunčane plaže i bogatu gastronomiju juga Dalmacije. U Platu su sačuvane tri crkvice koje su gradili domaći majstori koje su bile okružene najvećim blagom ovog kraja – smrekama mamuticama koje su imale opseg veći od dva metra no nažalost su izgorjele u velikom požaru dok su čempresi gorostasi viši od dvadeset metara uništeni u posljednjem ratu.