Solin - ugodan odmor kraj antičke Salone i modernog Splita

Solin u središnjoj Dalmaciji smješten je sjeveroistočno od Splita i gotovo se s njim i stopio. Nastao je kraj ruševina antičke Salone koja se spominje još stotinu godina prije nove ere, a čiji su utemeljitelji bili Grci. Današnji Solin smješten je kraj ušća rijeke Jadro koja ga spaja s morem. Zato je ovo nekada bila važna luka u kojoj je cvjetala trgovina. Za vrijeme Cezara grad postaje kolonija pod nazivom Colonia Matia Julia Salona te je tijekom cijele vladavine Rimljana grad bio kulturni, trgovački i politički centar. Saloni još veću vrijednost daje činjenica da je ovdje rođen Dioklecijan. Porušena od strane Avara i Slavena 614.godine gubi na svojoj važnosti, a njeni se stanovnici sele u Dioklecijanovu palaču gdje počinje život novog grada, današnjeg Splita.

Solin

Popularne kuće za odmor u Solin

Loading...

Kuće za odmor koje primaju kućne ljubimce u Solin

Loading...

Kuće za odmor s bazenom u Solin

Loading...

Kuće za odmor s fleksibilnim terminima dolaska u Solin

Loading...

Solin – što vidjeti?

Ta je bogata i zanimljiva povijest ostavila za sobom pregršt kulturno – povijesne baštine;  amfiteatar, gradski crkveni centar s gradskom bazilikom i Honorijevom bazilikom, zatim Manistirine, jedno od najvećih starokršćanskih groblja na otvorenom, starokršćansko groblje Marusinac gdje je pokopan sveti Anastazije, gradska vrata Porta Caesarea, terme, Gospin otok sa sarkofagom kraljice Jelene i sjeverno od crkve Gospe od Otoka, utvrdu Gradinu s crkvicom iz IX stoljeća. Tu se nalaze još i ruševine takozvane šuplje crkve, krunidbene bazilike kralja Zvonimira i nedaleko u mjestu Rižinice, ostaci benediktinskog samostana, crkvice i groblja. Iako Salona još nije u potpunosti istražena, njena su otkrića učinile od Solina kolijevku hrvatske povijesti. Za ljubitelje kulturno-povijesne baštine ovo će mjesto pružiti i više nego dovoljno zanimljivosti,  a ujedno i sve blagodati pravog odmora i dokoličarenja.  Duge šetnje uz rijeku Jadro, obilje zelenila i biciklističkih staza, potpuno će vas opustiti. Za ljubitelje rekreacije i sporta preporučamo planinarski put Solin koji se proteže po obroncima i grebenima Kozjaka i Mosora, a traje dva dana. Zato je ovo i idealno odredište za sve ljubitelje planinarenja i pješačenja koje si možete priuštiti u bilo koje doba godine.

Solin - aktivnosti

Želite li u svoj boravak ovdje začiniti dodatnim aktivnostima i razonodom nećete morati daleko tražiti jer  Split vam je nadomak ruke. Kavica na rivi, dugačke gradske plaže s obiljem sadržaja za sve uzraste, mnoštvo restorana i događanja upotpuniti će svaki vaš dan. No nemojte propustiti događaje koji se ljeti održavaju u samom Solinu. Mnoge su kulturne i zabavne manifestacije od kojih se posebno ističu sljedeći:  Ethnoambient Salona – tradicionalno okupljanje muzičara s raznih krajeva svijeta, od najbliže Italije do daleke Afrike, zatim Međunarodni festival karikatura koji se održava svake sezone te također već tradicionalno Solinsko kulturno ljeto koje traje svake godine od početka srpnja do početka rujna i obilježeno je mnogim predstavama, izložbama, koncertima i zabavno-kulturnim manifestacijama.

U Solinu možete pronaći smještaj u mnogobrojnim apartmanima i kućama za odmor koje su se odmakle od gradske užurbanosti Splita i mogu vam ponuditi privatnu sferu manjeg mjesta i ugodan odmor kakav tražite.