Klis, najbolje od Zagore i obale

Klis je maleno mjesto smješteno na istoimenoj uzvisini među planinama Mosor na istoku i Kozjak na zapadu. Kliška tvrđava najpoznatija je veduta u mjestu, a cijeli svijet ju je imao priliku vidjeti jer je Klis odjenuo ruho fiktivnog robovlasničkog grada Meereena u televizijskom serijalu „Igra prijestolja“. S tvrđave se pruža pogled na dobar dio središnje pa čak i dijelove sjeverne Dalmacije. Klis leži samo nekoliko minuta vožnje od splitskog izlaza s autoceste. Maleno i mirno mjesto živne tijekom ljetnih mjeseci kada se posjetitelji počnu slijevati prema Kliškoj tvrđavi, a u njemu i njegovoj okolici nudimo vam kuće za odmor okružene krškom prirodom. S druge strane, gradovi Solin, Split i Kaštela ne samo da su blizu već ih doslovno možete i vidjeti.

Panorama Klis

Popularne kuće za odmor u Klis

Loading...

Kuće za odmor koje primaju kućne ljubimce u Klis

Loading...

Kuće za odmor s bazenom u Klis

Loading...

Kuće za odmor s fleksibilnim terminima dolaska u Klis

Loading...

Putovanje Klis

Klis je dobra ideja za odmor ljubiteljima povijesti i panoramskih pogleda. S njegove sjeverne strane širi se krš Zagore, a južno leži Solin s prepoznatljivim arheološkim blagom – Salonom. Samo nekoliko minuta vožnje dalje leži najveći obalni grad ne samo Dalmacije već cijele Hrvatske – Split, u kojem možete pronaći baš sve što poželite na svom odmoru: od pješčanih plaža, preko vrhunskih restorana do šopinga. Ne propustite posjetiti poznatu Klišku tvrđavu koja se svojim vapnenačkim kaskadama savršeno uklopila u okoliš. Navodno su na njenom mjestu još prije više tisuća godina Iliri uzdigli svoju gradinu. Od devetog do jedanaestog stoljeća Klis je bio kraljevska prijestolnica Trpimirovića. Slijedi vladavina ugarsko-hrvatskih kraljeva, velikaša Domalda te Šubića, a tragovi te povijesti nisu vidljivi samo u ovdašnjim muzejima već i mjesnoj arhitekturi. Nakon što osvajaju Klis, Turci grade džamiju koja je danas crkve sv. Vida te česmu s nišom koja je najzapadniji takav spomenik osmanlijske kulture. I danas postoji predio zapadno od tvrđave koji je zadržao turski naziv za zapadnu četvrt naseljenu pretežno kršćanima – Varoš. Zanimljivo je da i u samom Splitu pučka četvrt zapadno u centra u kojem su samo živjeli plemenitaši također nosi to ime. Jeste li znali da su senjski uskoci bili potomci kliških uskoka koji su se tamo pronašli utočište nakon što su Turci osvojili njihov grad?

Aktivni odmor Klis

Mosor i Kozjak popularne su planine među ljubiteljima aktivnog odmora. Njihovi južni obronci vam na raspolaganje stavljaju pješačke i planinarske staze među kojima ima i uređenih biciklističkih brdskih staza različitih stupnjeva zahtjevnosti. U podnožju planina možete vidjeti velike ploče s kartama staza te napomenama koje sve biljke i životinje možete sresti putem. Malo zahtjevnije planinarske staze šire se sjevenim mosorskim obroncima na kojima leži i znamenita špilja Vranjača do koje stižete preko Dugopolja. S Kliške tvrđave možete na istoku uz more vidjeti ušće rijeke Žrnovnice u blizini kojeg postoji ranč na kojem možete jahati, ali i mali teren golf kluba s tri rupe.

Kuće za odmor u mjestu Klis idealan su izbor za sve koji na odmoru prvenstveno traže mir, ali ne žele biti u potpunoj osami već ponekad i skoknuti do većeg grada.