Gradac - kuće i apartmani u podnožju Biokova

Na samom jugu Splitsko-dalmatinske županije nalazi se lijepo mjesto Gradac kojemu sa sjevera duž obale prethode naselja Drvenik, Zaostrog, PodacaBrist.

Apartmani Gradac

Popularne kuće za odmor u Gradac

Loading...

Kuće za odmor koje primaju kućne ljubimce u Gradac

Loading...

Kuće za odmor s bazenom u Gradac

Loading...

Kuće za odmor s fleksibilnim terminima dolaska u Gradac

Loading...

Drvenik

Spominje se još u trinaestom stoljeću, a ime je dobio po drvu o čemu svjedoče ostaci nastamba iz tog vremena u dijelu koje se zove Staro selo, a nalazi se u podnožju planine Biokovo. Novije naselje smjestilo se uz samo more u dvije idilične uvale: Donja Vala i Gornja Vala. Priroda je netaknuta, a povremeno je prekinu uređeni maslinici i vinogradi. Uz more se pruža nekoliko kilometara duga šetnica, a uz nju prekrasne šljunčane plaže. One nisu samo lijepe već i pametne: ovo je jedno od prvih mjesta u Hrvatskoj gdje imate besplatan wifi pristup. U Drveniku se nalazi i mala trajektna luka koja je spaja sa Sutivanom na otoku Hvaru.

Rivijera Gradac

Zaostrog

Zaostrog nije poznat samo po prekrasnim šljunčanim plažama i spomenu u slavnoj pjesmi rockerske grupe Zabranjeno pušenje. U njemu se skriva prekrasan botanički vrt samostana s više od 250 biljnih vrsta , a u starom naselju možete vidjeti i staru gotičku crkvu svete Barbare. U sklopu samostana, koji je jedan od najvažnijih spomenika kraja, nalazi se kameni natpis iznad glavnog ulaza u crkvu koji je napisan ćirilicom, a potječe iz 1589. godine. Samostan je davno upisan u najznačajnija marijanska svetišta, a njegova najznačajnija uloga bila je prosvjetiteljska u sklopu čega je i djelovala bogata knjižnica.

Rivijera Gradac

Podaca

Malo naselje Podaca tvore tri zaseoka: Kapeć, Viskovića vala i Ravanje. Ovdje se nalaze najstariji nalazi na području Rivijere Gradac, a radi se o kamenom batu za mlaćenje žita iz mlađeg kamenog doba. Možete ga pogledati u muzeju spomenutog franjevačkog samostana u Zaostrogu. U Podaci se nalaze i zanimljivi tragovi kasnije povijesti poput komada zidine uz koju je pronađen kameni kapitel iz Srednjeg vijeka nalik na one u staroslavenskim crkvama. Treba li naglašavati ljepotu ovdašnjih šljunčanih plaža?

Rivijera Gradac

Brist

Da je Brist odavno bio lijepo mjesto za život pokazuju pronađeni grobovi iz brončanog i željeznog doba, a svoje ime duguje stablu brijesta. U starom selu koje se nalazi u podnožju planine nalazi se i srednjovjekovni kameni stećak, a zbog nedostatka informacija stanovnici su ga zvali turskim grobom. Prema predaji Brist je rodno mjesto Andrije Kačića Miošića, a u apsidi s grčkim svodom barokne crkve iz petnaestog stoljeća nalaze se nadgrobne ploče obitelji Kačić. Kao na ostatku rivijere i ovdje kraljuju prekrasne šljunčane plaže.

Rivijera Gradac

Gradac

Grada je pravo malo središte turističke Rivijere Gradac. Staro je naselje postojalo još u prapovijesti, o čemu svjedoče kamene gromade iz brončanog i starijeg željeznog doba. Antički grad koji se ovdje nalazio zvao se Civitas Biston, am bio je primorskim središtem kolonije Narona. Da je ovo bilo važno sjecište ukazuje veliki broj pronađenih primjeraka rimskih novčića. Na lokalitetu Gradina nalazi se dio vijenca monumentalne rimske građevine iz drugog ili možda trećeg stoljeća. Za razliku od ostalih naselja, Gradac je pravi gradić sa svim osnovnim sadržajima koji bi vam mogli zatrebati na odmoru, od barova na plaži, preko restorana do trgovina, doma zdravlja i benzinske postaje.

Ovo je područje idealno za ljubitelje aktivnosti na otvorenom, osobito planinarenja izvan toplijih mjeseci, kao i brdskog biciklizma, dok je za ljetnih vrućina zabava na moru ili pokoji izlet brodom na poluotok Pelješac ili otok Hvar odlična ideja.