Pojezerje - kuće za odmor u mirnom dalmatinskom zaleđu

Jeste li ikad čuli za Pojezerje? Tražite li odmor Hrvatskoj, u zaleđu Dalmacije gdje je vrijeme stalo, Pojezerje bi moglo biti odličan izbor za vas. To se područje nalazi istočno od Vrgorca, poznatog po najboljim hrvatskim jagodama, sjeverno od Ploča te zapadno od Kule Norinske. Na sjeveru se proteže granica sa susjednom Bosnom i Hercegovinom  i područjem Ljubuški koje je poznato po bogatoj poljoprivredi.

Baćinska jezera u blizini općine Pojezerje

Mirno Pojezerje i njegova naselja

Ovdje se nalaze četiri naselja: Otrić-Seoci koji su najveće i glavno naselje, Kobiljača, Mali Prolog i Pozla Gora. Cijelo područje broji ne više od tisuću stanovnika što ga čini mirnim krajem za opušten odmor usred plodnih polja, vinograda i lijepe prirode.

Najstarija svjedočanstva nekog naroda na ovom području sačuvane su gomile i gradine iz vremena Ilira. Srednjovjekovna prisutnost Slavena obilježena je nekropolama stećaka koje se nalaze na nekoliko mjesta ove mirne općine. Najstariji dokument koji govori o precima današnjeg stanovništva koji su se većinom doselili iz Hercegovine za vrijeme Morejskog rata (1684.-1699.) zemljišnik je iz 1704. godine. S vremenom su nakon Malog rata s Turcima i mira u Požarevcu 1718. godine došle nove obitelji, a time je na jedan način i oblikovana granica sa susjednom državom.

Kada stignete u Pojezerje, prvo što vidite su nepregledni vinogradi koji se šire plodnom dolinom, točnije ravnicom koja je nastala isušivanjem nekadašnjeg Vrgoračkog jezera. Područje je ruralno i isprepleteno seoskim putevima kolji su idealni za romantične šetnje ili vožnju biciklom. Osim vinogradarstvom, lokalno se stanovništvo bavi uzgojem smokava i maslina te proizvodnjom meda. Zahvaljujući trudu lokalnih pojedinaca spašena je autohtona sorta vina zlatarica koju samo rijetki sretnici mogu kušati. Zašto vi ne biste bili taj sretnik?

Prošećite do uzvisine s povijesnom crkvicom Svetog Roka s koje se pruža nevjerojatan pogled ne samo na Pojezerje s jedne strane, već i do polovine Hercegovine s druge strane.

Jadranska obala jako je blizu i treba vam manje od pola sata vožnje do na primjer Ploča ili Gradca koji je najjužnije mjesto makarske rivijere. Iz Ploča čak možete trajektom otići do Trpnja na poluotoku Plješecu. Taj je poluotok pravo odredište ne samo za ljubitelje vrhunske vinske kapljice i stonskih kamenica već i je poznat i po tome da se tamo, osobito u Vignju, okupljaju wind-surferi i drugi ljubitelji aktivnog odmora na otvorenom.

Nedaleko Pojezerja leže Baćinska jezera koja ne samo što su prelijepo područje za izlet, ona su ujedno i jedno od najzanimljivijih pojava u hidrografiji našeg krša. Bogata su izvorima pitke vode, a dodatno je zanimljivo što su kriptodepresijska, dakle da im je dno ispod razine mora.

Pojezerje u južnoj Dalmaciji pravo je mjesto za odmor uz zvukove i mirise dalmatinske zagore.