Otok Rivanj - mali otok za veliki odmor

Zadarski arhipelag skriva mnoštvo prelijepih otoka Dalmacije – Rivanj je jedan od njih. Ima nešto čarobno u otočiću koji duljinom ne mjeri ni pet, a širinom niti dva kilometra. Otočić se ugnijezdio zapadno od Dugog otoka i istočno od Sestrunja, a do njega ćete doći trajektom iz lijepog Zadra.

Rivanj

Otok Rivanj

Maleni otok ima dugu pomorsku tradiciju, a istoimeno naselje nalazi se u unutrašnjosti, ako bismo ju tako mogli nazvati. Iako postoješumarci alepskog bora, otok je većinom obrastao makijom. Jugozapadno od naselja, na obali, nalazi se lučica s novim naseljem koje se širi obalom u oba smjera, a ukupno ne dulje od kilometra. Zbog blizine Dugom otoku i Sestrunju s njima je jako povezan, a stoljećima dijele i župnu crkvu. Zanimljivi otočići nalaze se sjeverozapadno od otoka, a zovu se Tri sestrice i na njima se nalazi svjetionik. Sjeveroistočno od otoka vidjet ćete otočić imena Jidula ili Idula. Obala otoka koja gleda prema Velebitu, Zatonu i Privlaci skriva prekrasne uvale poput Dubrinke i Lokvine. Vode oko otoka bogate su ribom i zato je ovo omiljeno odredište sportskih ribolovaca. Osim trajektnih linija koje otok povezuju sa Zadrom postoje i brodske linije.

Povijest sadašnjeg naselja seže u šesnaesto stoljeće, a prema predaji su ga naselili doseljenici s Ugljana. Nekoliko stoljeća kasnije stanovništvo se počelo iseljavati u Sjedinjene Američke Države, a nakon Drugog svjetskog rata gotovo sve stanovništvo se naseljava u Zadru. Svakog ljeta, 18. kolovoza, slavi se Sveta Jelena kojoj je posvećena crkvica na vrhu brda odakle možete uživati u pogledu na Zadar i njegovo zaleđe, a svetoj Jeleni posvećena je i otočka proslava.

Rivanj je idealno mjesto za obiteljski odmor daleko od svakodnevne gužve i buke. Jedina buka koja vas ovdje čeka su cvrkut ptica i pjesma cvrčaka. Cijeli zadarski arhipelag vam je na dlanu, a grad Zadar je udaljen samo jednu plovidbu trajektom ili brodom. Pregledajte našu ponudu smještaja na otoku Rivnju i rezervirajte ga za svoj odmor iz snova u Hrvatskoj.