Opuzen - smještaj u prekrasnoj dolini Neretve

Grad Opuzen smjestio se na Neretvi, na desetak kilometara od mora. U ovoj plodnoj dolini naći ćete idealan smještaj za nezaboravan odmor u Dalmaciji.

Ime je dobio po mletačkoj tvrđavi Fort Opus koja je ovdje sagrađena u 17. stoljeću nad ruševinama kule čiji bedem i danas krasi dio grada. Kraj Opuzena se Neretva račva u dvanaest rukavaca, pa je ovo mjesto idealno i za ljubitelje riječnog ribolova. Osim što ćete ovdje naići na izvrsnu riječnu i morsku ribu, ovo je područje izuzetno poznato po uzgoju mandarina i kivija, ali i kvalitetnog voća i povrća.

Sam centar grada okarakteriziran je velikim mjesnim trgom i crkvom Sv. Stjepana, a također i svojom rivom uz rijeku Neretvu s drvoredom i kućama s prostranim gospodarskim dvorištima. Ovdje se sve manifestacije odvijaju na rijeci Neretvi koja u tom dijelu pruža posebno očaravajući krajolik, kao da se nalazite u nekom drugom svijetu koji diše vlastitim ritmom. O tome najbolje svjedoči ARt Festival Zen Opuzen, aktivna  udruga za puštanja zmajeva, izleti po rijeci Neretvi, a posebno se ističe i Maraton lađa. Radi se o sportskoj manifestaciji tijekom koje  preko 30 lađa sudjeluje u utrci dugoj 22,5 km tokom Neretve.

Opuzen i ušće Neretve

Popularne kuće za odmor u Opuzen

Loading...

Kuće za odmor koje primaju kućne ljubimce u Opuzen

Loading...

Kuće za odmor s bazenom u Opuzen

Loading...

Kuće za odmor s fleksibilnim terminima dolaska u Opuzen

Loading...

Opuzen plaže

Za kupanje je ovdje posebno omiljeno samo ušće Neretve, jer je obala u potpunosti pješčana, pa je boravak ovdje idealan i s najmlađima. Ukoliko tražite malo hladnije osvježenje, a pogleda prekrasan kao da ste u nekom planinskom raju, svakako posjetite Baćinska jezera. Čak i ako se ne želite kupati, uživati ćete u krajoliku; šest malih spojenih jezera i jedno odvojeno sa tri mala otočića prekrasan te kanal koji višak ove prekrasne čiste vode odvodi u more, vrijedna su posjeta u bilo koje doba godine.

Volite li ipak morske šljunčane plaže krenite put Dubrovnika i zaustavite se u jednom od mjesta uz obalu; Kremena, Komarna,  Klek,.. sve su to manja turistička mjesta dugih plaža tik prije granice s Bosnom i Hercegovinom, koja još uvijek nisu prenatrpana i previše bučna. Ukoliko ste se odlučili za jednu od ovih plaža moći ćete posjetiti i obližnji Neum u Bosni do kojeg stižete za manje od pola sata vožnje, a kraj Neuma je i poznato arheološko nalazište Vranjevo Selo.

Obavezan je i posjet prekrasnom Dubrovniku, koji  je udaljen od Opuzena manje od 100 kilometara, tako da će Vam trebati nešto više od sat vremena vožnje. Dubrovniku planirajte posvetiti cijeli dan, jer  je ovaj grad zaista vrijedan Vašeg vremena. Mnoge su mogućnosti i izleta brodom s ovog područja, a ukoliko imate vremena posjetite i Nacionalni park na otoku Mljetu ili Elafite. Tjedan dana u Opuzenu jednostavno će biti premalo za sve ljepote ovog područja.