Hvar, odmor na najdužem hrvatskom otoku

Hvar, kralj popularnosti među otocima središnje Dalmacije, poznat je od antike po svom važnom strateškom i nautičkom položaju, prirodnim i kulturnim spomenicima, osobito književnosti. Zahvaljujući blagoj klimi, toplim zimama i ugodnim ljetima, uvijek je pružao dobrodošlicu brojnim gostima, znanstvenicima i putnicima namjernicima koji su bili privučeni raskošnom mediteranskom prirodom, bogatom tradicijom, ali i noćnim životom. Neki otoci Hrvatske odlične su destinacije za miran odmor, neki su toliko popularni da na njima ljeti ima gužve kao na obali, neki su primjereniji za mlađe, neki za starije generacije. Za razliku od njih, Hvar je otok koji baš svima može ponuditi odmor kakav traže. Ne samo da ćete se buditi u najljepšim krajolicima nego ćete pronaći i sadržaje koji će zaokružiti vaš odmor. Posjetite Hvar, Jelsu, Stari Grad, Zavalu, Vrbosku, Basinu, Sućuraj i Milnu te vinorodne Svetu Nedjelju i Ivan Dolac. Tu su prostrana polja lavande, drevna stabla maslina i vinogradi u harmoniji čovjeka i prirode.

apartmani Hvar

Popularne kuće za odmor u Hvar, otok

Loading...

Kuće za odmor koje primaju kućne ljubimce u Hvar, otok

Loading...

Kuće za odmor s bazenom u Hvar, otok

Loading...

Kuće za odmor s fleksibilnim terminima dolaska u Hvar, otok

Loading...

Hvar & aktivni odmor

Vlastitim ili unajmljenim brodom, taxi brodom ili trajektom, vožnja morem uvijek je poseban doživljaj. Grad Hvar ima dva glavna sidrišta: u hvarskoj luci te ACI marini Palmižana, na Paklenim otocima (poznatim pod imenom Paklinski otoci ili Paklenjaci), jednom od najljepših mjesta u Dalmaciji gdje osim marine i luksuznog ugostiteljskog objekta možete vidjeti pravi botanički vrt koji je stoljećima njegovala plemenitaška obitelj kojoj je nekoć pripadao gotovo cijeli otočić na kojem se vrt nalazi. Pješačenje ili planinarenje po starim putovima otoka Hvara vode do interesantnih točaka poput vrha sveti Nikola. Postoje razne brdske biciklističke rute od kojih je čak deset kružno, a ostale vode lokalnim putovima i cestama od mjesta do mjesta ili do plaže. U Jelsi i u Hvaru postoje ronilački centri. Nad Svetom Nedjeljom i Zavalom postoje prirodne okomite stijene koje su savršene za slobodno penjanje. U malom mjestu Milna nedaleko od grada Hvara možete uživati u lokalnoj atrakciji: jahanju na magarcima. Iz grada Hvara organiziraju izleti brodom na otoke Vis, Biševo, Korčulu i Mljet a za sportske entuzijaste na raspolaganju su teniski tereni i škola ronjenja.

kuće za odmor Hvar

Zabava na Hvaru

Noćni život grada Hvara privlači mlade ljude željne dobre zabave iz svih krajeva svijeta, ne samo Dalmacije.Tipičan dan gosta mladog u duši podrazumijeva podnevno ustajanje, zatim ispijanje kave na jednom od štekata brojnih živahnih hvarskih kafića s pogledom na rivu ili pjacu. Nakon povratka razgledavanja povijesnih spomenika, kupovine u trgovinama među starim kamenim ulicama u srcu grada Hvara, samo je zagrijavanje za vruću večer klubovima i beach barovima. Jelsa je također mjesto u kojem ima ponešto zanimljivo za svakog poput restorana, kafića, slastičarnica, ilirske tvrđave ili stjenovitih plaža s pješčanim dnom.

Plaže otoka Hvara

Čitav jugozapadni dio otoka Hvara, a osobito skupina otočića ispred grada Hvara, spomenuti Pakleni otoci, predstavlja veliko i raskošno izletište grada Hvara, posuto brojnim šljunčanim i pjeskovitim žalima, tihim i skrovitim zatonima te pitomim šumovitim uvalama, a na skoro svakom otočiću skriva se maleni ljetni restoran. Za sve one koji žele najneposrednije oćutjeti iskonske draži hvarskoga krajolika, ova su izletišta pravi dragulji i nezaobilazna dalmatinska odredišta. Na sjevernoj obali osobito se izdvajaju pješčane uvale sa stjenovitim primjesama na području Jelse. Otiđite na izlet brodom na otočić Zečevo pred malim mjestom i dubokom uvalom Vrboska koji osim ljepote skriva i veliki broj divljih zečeva kojima duguje ime, a od 1972. je proglašen zaštićenim krajolikom. Plaža Dubovica vam je možda poznata, jer je često bila modelom na turističkim plakatima za plaže srednje Dalmacije. Otok Šćedro između Hvara i Korčule odlično je mjesto za cjelodnevni izlet jer ne samo da nudi nekoliko restorančića i dvadesetak uvala s plažama, nego se u jednoj od tih plitkih uvala, uvali Rake, na pješčanom dnu kriju ostaci rimske vile.

Znamenitosti Hvara

 • Arsenal je građevina iz četrnaestog stoljeća koja je nekoć bila brodogradilištem, a od 1612. godine se najčešće koristi kao slavno hvarsko kazalište.

 • Starogradsko polje najbolje je očuvani antički grčki krajolik cijelog Sredozemlja neprekinutog korištenja istih početnih kultura (vinova loza i masline) pa ga je UNESCO kao takvog zaštitio

 • Tvrdalj Petra Hektorovića s ribnjakom i golubinjakom najpoznatija je građevina u Starom Gradu, a možda je se sjećate iz crno-bijelih prizora televizijske serije Malo Misto.

 • Tvrđava Fortica u Hvaru nije samo lijepa već će vam ponuditi najbolje hvarske panorame. Do nje postoji pješačka staza izravno iz središta Hvara, a možete je posjetiti i cestom.

 • Mjesto Vrboska iznimno je duboka je luka-zaljev s ribarskim muzejom, dugačkom šetnicom i jedinom crkvom-tvrđavom na Jadranu.

 • Pakleni otoci i njihovo zanimljivo podmorje prirodni su zabavni park za ljubitelje flore, faune, izleta na moru te ronjena.

 • Vinorodne padine područja Ivan Dolac s južne strane otoka neće usrećiti samo ljubitelje dobre kapljice već i slobodne penjače.

 • Trg svetog Ivana jedinstven spoj je gotike, renesanse i baroka te najbolje očuvani dio Jelse.

 • Trg Škor u Starom Gradu nekoć je bio brodogradilište, a danas jedinstvena ljetna pozornica okružena izvornom tradicionalnom arhitekturom.

 • Grad Sućuraj, koji je sam po sebi spomenik, 1975. godine dobiva svojstvo spomenika kulture, jer je sačuvao slijed arhitektonskih oblika prošlosti.

 • Benediktinski samostan u Hvaru čuva tradiciju višestoljetne izrade čipke od niti agave koja je uvrštena na UNESCO-v popis svjetske nematerijalne kulturne baštine.

Svi NOVASOLovi gosti na svom odmoru u Dalmaciji imaju priliku iskoristiti popuste na razne usluge naših partnera. Od najma vozila i plovila, preko degustacija do izleta možete izabrati što želite ili trebate na odmoru, a posebne ponude u Dalmaciji to će vam omogućiti po sniženim cijenama.

Surađujete li s NOVASOLom kao iznajmljivač, ne samo da imate pravo popusta na usluge partnera već vas sama rezervacija košta čak 25 % manje. Samo nas kontaktirajte prije rezerviranja i popust je vaš!

Kutak za iznajmljivače

Pregledajte NOVASOLovu ponudu vila, kuća i apartmana u Hrvatskoj, rezervirajte svoj smještaj na Hvaru i uživajte na odmoru.