Apartmani Rava

Jeste li ikad čuli za lijepi otok Rava? Trebate prijedlog za odmor u Hrvatskoj? Želite provesti odličan obiteljski odmor na otoku u Dalmaciji?

Rava

Otok Rava

Rava je otok smješten između otoka Iža, odnosno Iškog kanala te Dugog otoka, odnosno Ravskog kanala. Na otoku su se razvila dva naselja. Vela Rava je smještena u središnjem dijelu otoka te Mala Rava na sjeverozapadnom dijelu. U prošlosti ta su dva naselja činila jedinstvenu funkcionalnu cjelinu, a i danas imaju neke zajedničke funkcije sa središtem u Veloj Ravi. Naselja su povezana betoniranom cestom dugom približno 2 kilometra koja je dijelom izgrađena na tragovima staroga otočnog puta. Na brdovitim i neravnim terenima Ravljani su stoljećima kultivirali padine stvarajući terase na kojima se uglavnom uzgajaju maslinici, a manje i vinova loza. Na sjeverozapadnom dijelu otoka, uz uvalu Za Grbica, nalaze se dva, do sada neistražena, speleološka objekta. Trajektom je otok povezan sa Zadrom i otokom Ižom. Čest je cilj izletnika, poglavito nautičara. Nedaleko je atraktivni Park prirode Telašćica na Dugom Otoku. Naselje Vela Rava smješteno je na polovici otoka te s uvalama Marnjia, Grbaćina, Grbavac i starim selom pokriva veći dio otoka. Put uz more sa zasađenim palmama, borovima i ostalim biljem i drvećem te klupicama vodi sve do sljedeće uvale te tako tvori idealno mjesto za večernje šetnje i opuštanje. Stare kamene kuće u starom selu organizirane su u manje skupine koje nose nazive obitelji kojima su kuće pripadale. U selu je i jedini ravski trg Kolešce, po kojemu je Rava poznata. Tradicionalno ga se naziva "centar svita". U Veloj Ravi je nogometno igralište gdje se svake godine na dan Ravske fešte igraju tradicionalni turniri već više desetljeća. Mala Rava je smještena na sjevernoj strani otoka. Glavna uvala je Lokvina gdje se nalazi veći dio kuća. Stari dio nalazi se iznad uvale, a na kraju puta naći ćete seosku gustirnu gdje se može uzeti pitka voda. U mjestu se nalazi kapelica posvećena svetom Petru te spomenik na rivi koji je podignut žrtvama drugog svjetskog rata. Na otoku ćete uz njegovih stotinjak stanovnika pronaći uljaru i manji ugostiteljski objekt koji je otvoren u visokoj sezoni. Posjetite ovaj otok ako želite uživati u miru i zraku što miriše na Sredozemlje.

Pregledajte NOVASOLovu ponudu apartmana i kuća za odmor u Hrvatskoj, rezervirajte svoj smještaj na otoku Ravi i provedite odmor iz snova u Dalmaciji.