Kaštela - vile, kuće i apartmani među dvorcima

Grad Kaštela sastoji se od sedam naselja koja se ovim redom pružaju od istoka, dakle Splita i Solina, prema zapadu do Trogira: Kaštel Sućurac, Kaštel Gomilica, Kaštel Kambelovac, Kaštel Lukšić, Kaštel Stari, Kaštel Novi i Kaštel Štafilić. Iako se Kaštela često smatraju predgrađem Splita, ona su u stvarnosti iznimno velik grad. Vjerovali li ne grad Kaštela ima čak četiri puta više stanovnika od susjednog Trogira, a veći je od, na primjer, Šibenika koji je najveći grad susjedne županije.

Kaštela

Popularne kuće za odmor u Kaštela

Loading...

Kuće za odmor koje primaju kućne ljubimce u Kaštela

Loading...

Kuće za odmor s bazenom u Kaštela

Loading...

Kuće za odmor s fleksibilnim terminima dolaska u Kaštela

Loading...

Povijest Kaštela

Povijest Kaštela seže u daleku prošlost. Na zapadnim obroncima planine Kozjak koja budno sa sjevera pazi na sva kaštelanska naselja nalazi se Mujina pećina s nalazištem iz 45. tisućljeća prije nove ere. Na spomenutoj planini postoje brojni nalazi iz ilirskog, dakle predslavenskog, razdoblja. U antici, za vrijeme i Grka i Rimljana, područje je doživjelo gospodarski i društveni procvat, a svjedočanstvo toga su mnogobrojne antičke vile i naselje Siculi na području Resnik. Starohrvatske crkvice najstariji su svjedoci dolaska Slavena u kasnijim stoljećima prvog tisućljeća.

Svoje ime Kaštela duguju dvorcima (kaštelima, koji je nekoć bilo šesnaest) koje su trogirski i splitski vlastelini s crkvenim uglednicima gradili na obali mora ili na hridima da bi zaštitili urode i seljake. Te pojačane građevine sa svojim kulama i jarcima nad kojima se koče pokretni mostovi ostavljale su dojam pravih utvrda. Prema moru ti dvorci okreću svoje ljupkije lice na kojem se nalaze prozori i balkoni renesansnih ljetnikovaca. O tome da su poljoprivreda, vinogradarstvo i maslinarstvo stoljećima bile jako plodonosne djelatnosti svjedoče velike crkve sa zvonicima, srebrni i zlatni zavjetni darovi koji se čuvaju u crkvenim riznicama te narodna nošnja koja je poznata po zlatnoj ornamentici.

Kaštela

Plaže i događanja

Osim na lijepim, pretežno šljunčanim plažama u Kaštelima možete uživati u zabavnim događanjima. Čak i zimi u Kaštelima se uvijek nešto zbiva. Tokom veljače to su karnevalske svečanosti, a tradicija je dulja od sva stoljeća. Svake godine se od početka srpnja do kraja kolovoza odvija „Kaštelansko kulturno ljeto“ s više od stotinu manifestacija – od umjetničkih izložbi, predstava, koncerata zabavne i ozbiljne glazbe, folklornih izvedbi, do sportskih natjecanja i raznih ribarskih, lovačkih i planinarskih fešti. Sva se ta događanja odvijaju u najatraktivnijim prostorima povijesnih jezgri.  Ljubitelji dalmatinske tradicije ne bi smjeli propustiti  Večeri dalmatinske pisme i Međunarodnu smotru folklora. Nakon sve te zabave opustite se uz čašu jednog od poznatih kaštelanskih vina.

Kaštela

Odmor u Kaštelima

Na odmoru u Kaštelima nalazite se na jedinstvenoj lokaciji – jedinom mjestu na svijetu koje unutar 30 kilometara sadrži čak dva neprocjenjivo vrijedna lokaliteta na UNESCO-vom popisu svjetske kulturne baštine: Dioklecijanova palača u Splitu i cijela drevna jezgra grada Trogira. Iz Trogira možete trajektom posjetiti obližnje otoke Drvenik Mali i Drvenik Veli, a otok Čiovo dostupan je mostom. Svi ti lijepi otoci skrivaju zanimljive uvale i popularne plaže. Naravno, krenete li prema istoku, iz Splita možete trajektom posjetiti sve ostale srednjodalmatinske otoke poput Brača, Hvara, Visa, Šolte pa čak i Lastova koje pripada južnoj Dalmaciji.

Kaštela

Smještaj Kaštela

Kaštela će Vas iznenaditi svojom bogatom ponudom apartmana i kuća za odmor. Od jednostavnog do luskuznog smještaja, od kućica uz plažu do luskuznih vila s bazenom i panoramskim pogledom na zaljev, Čiovo i Marjan. Ne vjerujete nam? Pregledajte naš odličan izbor smještaja za odmor i otjerajte sve sumnje.

Apartmani Kaštela