Apartmani Iž

Jeste li ikad čuli za ? Zašto ne provesti romantičan odmor na lijepom otoku u Hrvatskoj? Obiteljski odmor na otoku u Dalmaciji je nešto što biste voljeli?

je otok u zadarskom arhipelagu u Dalmaciji, između Dugog otoka i Ugljana, od kojih je odvojen Srednjim kanalom na istoku i Iškim na zapadu. Tradicionalna zanimanja stanovništva, ribarstvo i poljodjelstvo jamstvo su dobre domaće hrane koja se na otoku nudi, a svakodnevna brodska veza sa Zadrom čini ga lako dostupnim i za obitelji s manjom djecom. Ovo je jedini dalmatinski otok koju održava tradiciju bavljenja lončarstvom. Miran otok skladne arhitekture ima mnoštvo lijepih građevina u romaničkom stilu, a vrijedni se izlošci nalaze u Zavičajnom muzeju. Budući da se oko Iža nalazi desetak otočića, nautičari mogu uživati u obilasku uvala i plaža, a ne propustite posjetiti nacionalni park Kornati. Na nekoliko mjesta na otoku imate priliku posjetiti uljare koje maslinovo ulje proizvode isključivo na tradicionalan način.

Apartmani Iž

Popularne kuće za odmor u Iž, otok

Loading...

Kuće za odmor koje primaju kućne ljubimce u Iž, otok

Loading...

Kuće za odmor s fleksibilnim terminima dolaska u Iž, otok

Loading...

Lijepi otok Iž

Otočić Rutnjak pred lukom je uređen kao park. Otok je bio naseljen već u prapovijesti. U srednjem vijeku i kasnije bio je u posjedu zadarskih plemića i građana. Sačuvan je dvorac zadarske obitelji Canagietti. Iznad luke, navrh sela Mali Iž je predromanička crkvica iz XI stoljeća. Nedaleko od nje je utvrđeni dvorac. Središte otoka, Veli Iž, leži u pitomoj uvali na sjeverozapadnoj strani otoka. Ima sačuvanu staru jezgru, a u središtu mjesta je obnovljena crkva Sv. Petra i Pavla. Etnografska zbirka Velog Iža čuva brojne primjerke izvorne iške keramike i alata tradicionalnog lončarskog zanata. Poznata je tradicionalna Iška fešta. Mještani se tada oblače u tradicionalne nošnje, sudjeluje se u starim otočkim plesovima i pjesmama te se pripremaju domaća jela. Vrhunac svečanosti je biranje iškog kralja s jednogodišnjim mandatom. Mali Iž se smjestio na jugoistočnoj obali otoka, a čine ga tri živopisna mjestašca na tri brda, u podnožju kojih su dvije uvale. Ovaj je otok idealno je mjesto za mirno ljetovanje u Hrvatskoj. Jeste li znali da se na Ižu nalazi planinarski dom na samo s najnižom nadmorskom visinom na svijetu - na samo 70 centimetara nad morem?

Pregledajte NOVASOLovu ponudu apartmana i kuća za odmor, rezervirajte svoj smještaj i provedite odmor iz snova u Dalmaciji.