Podbablje - odmor u Imotskoj krajini

Podbablje je velika općina u zaleđu Dalmacije nedaleko Imotskog. Sastoji se od osam naselja: Drum, Grubine, Hršćevani, Ivanbegovina, Kamenmost, Krivodol, Podbablje Gornje i Poljica. Radi se o rijetko naseljenom i ruralnom okruženju. Većina površina prekrivena je tipičnim raslinjem sredozemnog zaleđa. vidjet ćete šume alepskog i dalmatinskog crnog bora, čemprese, hrast medunac i hrast crniku, no većinom se radi o makiji, zimzelenoj šikari, i raznom bilju, među kojim često vidite upravo predivno smilje. Ljeti su dani vrući, a noći ugodno svježe, za razliku od obale gdje temperature ne pada previše ni noću za najtoplijih razdoblja. Zato je ovo područje idealno za obiteljski odmor ili odmor udvoje, tražite li mir na samo pola sata vožnje od najljepših plaža Dalmacije na Makarskoj rivijeri zaželite li se ipak malo življe atmosfere.

​​​​

Izleti Podbablje - Modro jezero

Popularne kuće za odmor u Podbablje

Loading...

Kuće za odmor koje primaju kućne ljubimce u Podbablje

Loading...

Kuće za odmor s bazenom u Podbablje

Loading...

Kuće za odmor s fleksibilnim terminima dolaska u Podbablje

Loading...

Naselja Podbablje

Drum

Malo i pitomo selo smješteno je na južnom obodu prostranog Imotskog polja kojim teče rijeka Vrljika koja napaja cijeli imotski kraj. Središte Druma udaljeno je samo šest kilometara zračne linije od regionalnog središta, grada Imotskog. Drum je glavno naselje općine Podbablje kao i središte župe.

Hršćevani

Naselje Hršćevani odmaknuto je dva kilometra od magistralnog puta kada s njega skrenete kod Kamenmosta. Ime je dobilo po hrašću.

Grubine

Grubine su naselje u općini Podbablje koje se nalazi na magistralnom putu od Splita do Imotskog. Upravo ovdje stanuje najviše stanovnika općine, a postoji čak osnovna škola za prva četiri razred. U selu se nalazi velika crkva novijeg datuma, jer je katoličanstvo nešto čime se u ovom dijelu Hrvatske jako ponose.

Kamenmost

Ovo je selo administrativno središte Podbablja. Još u rimsko doba tu se nalazio most po kojem je selo dobilo ime. Put je vodio od Ad Novae (današnje selo Runovići) prema naselju Epilention (današnji Proložac) i prema Delminumu (Duvno u današnjoj Bosni i Hercegovini).

Gornje Podbablje

Selo se nekada zvao samo Podbablje. Cijelo je područje dobilo ime po brdu Baba. Do njega stižete preko Kamenmosta kada skrenete s magistralnog puta.

Krivodol

Krivodol je selo na magistralnom putu Split-Imotski i kao što mu ime govori radi se o krivudavoj dolini kojom se spuštala stara rimska cesta iz Salone s brdovitih Biorina preko Druma prema Imotskom polju. U ovom selu čak živi malo mlađa populacija na što ukazuje osnovna škola u središtu sela koja podiže čak osam razreda. Jedan od najpoznatijih hrvatskih pjesnika, Tin Ujević, porijeklom je iz Krivodola kao i njegov prezimenjak enciklopedist Mate Ujević.

Poljica

Selo Poljica ima naziv koji je čest među slavenskim toponimima. Gotovo da nema dijela Hrvatske u kojem neko selo ne nosi naziv u kojem je neki oblik riječi polje. Spominju se još u šesnaestom stoljeću.

Ivanbegovina

Ivanbegovina se selo u Podbablju iz kojeg potječe najpoznatije imotsko vino – bijela sorta kujundžuša, koja ime duguje tipičnom ovdašnjem prezimenu Kujundžić.

Kamo na izlet?

Porporučujemo posjetu gradu Imotskom i obilasku njegova obližnja dva geološka fenomena: Modro jezero i Crveno jezero. Modro jezero ima prekrasnu šetnicu koja se spušta strmom obalom sve do samog jezera. Crveno jezero prema nekim je podacima najdublje jezero u Europi sa svojih čak 287 metara dubine. Francuski speleoronilac Frederic Swierczynski 6. svibnja 2017. prvi nje čovjek u povijesti koji je kročio na dno ovog fenomena. Naravno, nikako ne propustite kupnje na bilo kojoj od lijepih šljunčanih plaža Makarske rivijere.