Trilj - kuće za odmor u Cetinskoj krajini

Trilj je cetinski “grad mostova”. Utemeljen je još u prapovijesti kod najpogodnijeg i najvažnijeg prijelaza preko rijeke Cetine i kasnije na križanju važnih antički prometnica prema Saloni, Naroni i Argentariji. Nalazi se na desetak minuta vožnje od Sinja ili pola sata vožnje od Splita u zaleđu srednje Dalmacije.

Grad Trilj

Popularne kuće za odmor u Trilj

Loading...

Kuće za odmor koje primaju kućne ljubimce u Trilj

Loading...

Kuće za odmor s bazenom u Trilj

Loading...

Kuće za odmor s fleksibilnim terminima dolaska u Trilj

Loading...

Lijepi Trilj

Maleni, slikoviti gradić leži na najduljoj rijeci Dalmacije u iznimno zelenoj oazi Dalmatinske zagore. Mostovni prijelaz nije više o nekadašnjeg ključnog značaja, ali je i danas važno sjecište prometnica koje povezuju sjever i jug Hrvatske. Pravo je odredište za ljubitelje prirode i pustolove. Prirodne su ljepote ostale gotovo nedirnute, povijesno nasljeđe većinom neistraženo, a u nekim je dijelovima vrijeme potpuno stalo. Radi se o ravnom i brežuljkastom području koje na nekim dijelovima biva pravim kanjonom, a smješten je s obiju strana rijeke na jugoistoku Sinjskog polja, dalje od masiva koji ga okružuju – Kamešnice na sjeveroistoku i planine Mosor na jugu. Tijek rijeke Cetine do Trilja je miran, a nakon njega vode rijeke ulaze u tijesan kanjon strmih klisura i nastavljaju ubrzano sve do praga svog ušća u Omišu.

Sinjsko polje

Povijest

Arheološki ostaci svjedoče o napučenosti cetinskog područja još iz prapovijesnih razdoblja. Brojni pronalasci od kraja bakrenog do sredine brončanog doba pripisuju se cetinskoj kulturi. Odličan geografski položaj, pećine, uzvisine i plodna polja pogodovali su razvoju agrarne djelatnosti, a planinski obronci su bili idealni za stočarstvo. Starosjedioci iz brončanog doba na ovim prostorima su pripadnici ilirskog plemena Delmati koji se ovdje razvijaju do dolaska Rimljana. Tijekom borbi s Delmatima Rimljani podižu vojni logor Tilurium na uzvisini Gardun. To je bila nadzorna točka s koje se promatrao mostovni prijelaz preko rijeke Cetine koji se razvio u pravo naselje pod nazivom Pons Tiluri kojem današnji Trilj duguje ime. Nakon dolaska Slavena formiraju se prvo kneževina, a poslije i kraljevina. Svedok tog vremena je utvrda Čačvina u istoimenom zaseoku pored Trilja.

Apartmani Trilj

Muzej Triljskog kraja

Utemeljen 1996. Muzej Triljskog kraja jedan je od najmlađih muzeja u Hrvatskoj. Njegov je cilj i svrha poticanje lokalne zajednice na prepoznavanje, zaštitu i očuvanje kulturne i prirodne baštine Trilja i njegove okolice. Važna misija muzeja je i osvještavanje muzejske institucije u stvaranju kulturnog identiteta Često sudjeluje i u međunarodnim kampanjama, a prikuplja, istražuje, čuva i dokumentira lokalnu kulturnu baštinu te ju prezentira kroz četiri glavne zbirke: Arheološku, Etnografsku, Kulturno-povijesnu i Numizmatičku zbirku. Bogata Arheološka zbirka podijeljena je kronološki na odjela: Prapovijest, Antika i Srednji vijek. Preko posjeta Muzeju možete posjetiti Tiluri i rimski vojni logor. Muzej je otvoren svakim danom osim nedjeljom i blagdanima, kada je otvoren samo uz posebne najave.

Trilj - što vidjeti i kamo krenuti?

Trilj je osobito poznat po žabljim specijalitetima i zato ih kušajte upravo u lokalnim restoranima. U blizini možete uživati u brojnim vrstama aktivnog odmora. Na Cetini se osim ribolovom možete zabaviti kanjoningom i raftingom. Regija je odlična za planinarenje, pješačenje i biciklizam. Lov je iznimno popularan sport na širem sinjskom području. Jahanje je također omiljeno i u Trilju čak postoji konjički klub koji je nazvan Sv. Mihovil po svecu zaštitniku Trilja čiji se dan slavi 29. rujna.