Podstrana - vile, kuće i apartmani splitske rivijere

Podstrana se nalazi neposredno južno od najvećeg grada Dalmacije i uopće hrvatske obale, Splita. Ovo je uvijek bilo posebno područje koje je zadržalo neke značajke drevne prošlosti. Podstrana se pruža obalom od ušća rijeke Žrnovnice do svog najistočnijeg naselja Mutogras i može ju se smatrati dijelom splitske rivijere.

Podstrana

Popularne kuće za odmor u Podstrana

Loading...

Kuće za odmor koje primaju kućne ljubimce u Podstrana

Loading...

Kuće za odmor s bazenom u Podstrana

Loading...

Kuće za odmor s fleksibilnim terminima dolaska u Podstrana

Loading...

Podstrana - povijest

Ovo je područje od trinaestog stoljeća sve do Napoleonove vladavine bilo dijelom Poljičke Republike ili Poljičke knežije. Poljički statut iz 1482. godine poznati je povijesni dokument koji nosi veliko značenje, a odredio je granice republike. Lolakno plemstvo nazivalo se didići.

Podstrana

Povijest

Dio Podstrane do kojeg dolazite vijugavom panoramskom cestom od obale između naselja Sveti Martin i Mutogras koja se uspinje planinom Perun zove se Gornja Podstrana. Radi se o drevnom naselju o kojem postoje legende vezane uz kralja Artura. Gornja Podstrana zaštićena je povijesna cjelina i stoga se kuće za odmor koje NOVASOL nudi tamo obnavljaju i čuvaju u skladu s pravilima konzervatorske struke, a panoramski pogled se pruža cijelog srednjodalmatinskog arhipelaga. Planina Perun jedan je od rijetkih lokaliteta na našim područjima koji je zadržao svoje staro slavensko ime. Perun je staroslavenski bog gromovnik poput starogrčkog Zeusa.

Podstrana

Aktivnosti

Podstrana je dobro mjesto za sve željne aktivnosti na otvorenom. Na samoj granici sa Splitom nalazi se golf igralište s tri rupe. Osim pješačkih odnosno planinarskih staza na Perunu, postoje i one na obližnjoj planini Mosor koja se nadvila nad cijelom splitskom regijom. Mosor je prekrasno područje s planinarskim domom, prirodnim izvorima pitke vode, šumarcima i planinskim livadama. Idealno mjesto za jesenske, zimske i proljetne izlete ljubitelja dalmatinskih planina. Na Mosoru se nalazi i odlična zvjezdarnica koja vam može ponuditi nezaboravne trenutke promatranja beskrajnog zvjezdanog neba.

Podstrana

Plaže

U Podstrani  i u obližnjem Stobreču na raspolaganju javnosti stoje tereni za tenis, a budući da Podstrana leži u uskom području između rijeke Žrnovnice na zapadu i šireg područja grada Omiša s ušćem rijeke Cetine na istoku, ima tu sreću da joj ne nedostaje šljunčanih plaža koje skrivaju dosta nanesenog pijeska i zato su idealne veseli dječju igru i opuštanje. Gotovo cijela Podstrana sa svojih sedam kilometara obale od samog je mora odvojena šljunčanim pojasevima koji su isprekidani pristanima za manje brodice.

Podstrana je u jednu ruku predgrađe Splita i tako uživa u svim blagodatima koje može ponuditi najveći grad na hrvatskoj obali. Središte Splita skriva prava povijesna blaga od Dioklecijanove palače do muzeja i galerija, a park šuma Marjan nudi prekrasne pješačke i biciklističke staze. Cijela vojska kafića, restorana, zabavnih sadržaja i mogućnosti stoji vam na raspolaganju u gradu s više trgovačkih centara, kina pa čak i cartingom.

Iz Splita plove trajekti na gotovo sve srednjodalmatinske otoke i sigurno preporučujemo da posjetite barem jedan za svog odmora u Podstrani. Možete jednostavno sjesti na autobus koji vas glavnom jadranskom prometnicom vodi ravno u Split, a iz trajektne luke možete na Brač, na Vis, na Šoltu ili čak na Lastovo. Preporučujemo i izlet do obližnjeg Trogira čije je cijelo središte na popisu svjetske kulturne baštine UNESCO-a, baš kao i Dioklecijanova palača u Splitu, što ovu lokaciju čini jedinstvenom na svijetu – jedino mjesto gdje se sva UNESCO-va spomenika nalaze unutar 30 kilometara.