Apartmani Prvić

Sanjate o obiteljskom odmoru na otoku bez automobila u Dalmaciji? Jeste li ikad čuli za Prvić?

Apartmani Prvić

Otok Prvić

U blizini mjesta Vodice u šibenskom arhipelagu nalazi se ovaj lijepi otok. Otok ima površinu od približno 2,5 četvorna kilometra i na njemu živi približno 450 stanovnika. Na otoku ćete naći dva naselja: Prvić Luka i Šepurine. Šepurine se nalaze na zapadnom dijelu otoka, a Prvić Luka smještena je na jugoistočnom dijelu otoka. Tamo se nalazi grob slavnog hrvatskog polihistora Fausta Vrančića. Prvić Luka je od 2012. i dom Memorijalnog centra Faust Vrančić. Stalni postav uključuje interaktivno razgledavanje maketa Vrančićevih izuma. U eksterijeru centra se u prirodnoj veličini nalaze njegovi izumi poput visećeg mosta, mlina za maslina i nezaboravnog padobrana.

Otok je naseljen još u antičko doba, o čemu svjedoče ispod crkve Gospinog Porođenja pronađeni antički i kasnoantički materijalni ostaci (keramika, grobovi u amforama, ranokršćanski kapitel), a u blizini crkve rimska tegula (krovna opeka) iz I stoljeća. Još od srednjeg vijeka otok je služio boravku šibenskih plemićkih obitelji koje su se, prema zapisima Jurje Šižgorića, na Prvić sklanjale od kuge. Šibenski plemići uzimaju u zakup od općine zemlje na Prviću i daju ih na obradu težacima što potiče veće naseljavanje otoka. U XV. stoljeću stiže najvažniji val stanovništva kojemu je na kopnu prijetila velika turska opasnost. Tada se na otok seli stanovništvo velikog srednjovjekovnog naselja u Srimi i osniva Prvić Šepurinu. U Prvić Luci franjevci trećoredci glagoljaši stižu u drugoj polovici XV. stoljeća te osnivaju samostan s crkvom Gospe od Milosti, a ime Prvić navodno potječe od činjenice što je naseljeni otok najbliži kopnu, dakle prvi.

Lokalno se stanovništvo bavilo ribolovom, maslinarstvom, vinogradarstvom te pomorstvom, sve do prve polovice XX. stoljeća, kada ih se većina iseljava.

Dvadesetih godina prošlog stoljeća bio je najgušće naseljeni hrvatski otok. On je i danas jedini iz kategorije malih otoka (manjih od 15 četvornih kilometara) koji ima dva naselja.

Osim nekoliko malih traktora i jednog vatrogasnog vozila, na otoku nema automobila, a veza s kopnom održava se brodom koji plovi nekoliko puta dnevno. Ovaj je otok idealno odredište za sve one željne mirnog odmora, a sve to na samo nekoliko minuta vožnje brodom do jednog od najživljih mjesta Dalmacije.

Pregledajte NOVASOLovu ponudu kuća, vila i apartmana u Hrvatskoj i rezervirajte svoj odmor iz snova!

Kuće za odmor Prvić