Dugi otok, odmor na otvorenom moru

​Razmišljate o odmoru na jednom od najljepših otoka ne samo u Dalmaciji nego cijeloj Hrvatskoj? Neka to bude Dugi otok. Trebate samo rezervirati apartman ili kuću za odmor iz NOVASOLove ponude smještaja i spremni ste za putovanje na Dugi otok! Unatoč svom imenu on je tek treći najdulji otok u zemlji, nakon Hvara i Cresa, ali je jednako lijep i zanimljiv. Sva se naselja nalaze na njegovim sjevernim obalama, dok obala prema otvorenom moru od blagog zapadnog kraja postaje sve dramatičnija prema istoku gdje završava klisurama Telašćice s pogledom na Kornate.

Apartmani Dugi otok

Popularne kuće za odmor u Dugi otok

Loading...

Kuće za odmor koje primaju kućne ljubimce u Dugi otok

Loading...

Kuće za odmor s bazenom u Dugi otok

Loading...

Kuće za odmor s fleksibilnim terminima dolaska u Dugi otok

Loading...

Putovanje Dugi otok

Ponos Dugog otoka u Dalmaciji je značajni krajobraz s istaknutim svjetionikom na sjeverozapadnoj strani te Park prirode Telašćica na jugoistoku. Prirodoslovno, to je otok osebujnosti i kontrasta i najveći otok u skupini sjeverno-dalmatinskih otoka. S prometnice koja povezuje sva njegova mjesta pružaju se veličanstveni vidici. Prometno je dobro povezan s kopnom trajektima i brzim brodovima. Mediteranska kultura sa specifičnostima pojedinih mjesta, od utrka magaraca, narodnih kola do kazališnih predstava i glazbenih koncerata u ambijentu otočke arhitekture, ljeti oživi sve i vrati ovaj otok u mladost. Izaberite smještaj na Dugom otoku i neka vaš odmor bude bezbrižan i opušten. Baš kao što se na otoku i živi, lagano i bez strke. To je i glavno obilježje odmora, a najljepše je kad iz apartmana ili kuće za odmor možete u miru uživati u pogledu na more pijuckajući omiljeno piće.

Kuće za odmor Dugi otok

Zanimljivosti Dugi otok

U Salima i u Božavi možete postati članom ronilačkog kluba i istražiti ljepote ovog podmorja. Uvala Sakarun, s plažom puna bijelog pijeska i kamenih oblutaka obrubljenom borovom šumom, skriva se u blizini Velog Rata, Verunića i Solina. Sakarun je prirodna protuteža Telašćici punoj impozantnih stijena. Okušajte se u raznim vrstama organiziranog ribolova ili otiđite na izlet u jednu od ljepota ovog otoka i njegove okolice. Turistička atrakcija mjesta Sali je glasovita Tovareća mužika, a nezaboravne su i Trke tovara u sklopu Saljskog kulturnog ljeta i Saljskih užanca, autohtone ljetne pučke manifestacije. Osim lijepih plaža, mjesto Zaglav nudi raznovrsne sportske sadržaje: odbojka na pijesku, košarkaški teren i dvije škole ronjenja. Žman se pod nazivom Mežano prvi put spominje u XIII. stoljeću, a iz tog vremena datira i Župna crkva sv. Ivana. Tu se nalaze i nalazišta iz prapovijesnog te antičkog doba. U njegovoj su blizini dva slikovita otočića Krknata i Vaka. Posjetite otočić Mežanj, jedan od rijetkih na otvorenom moru s jugozapadne strane otoka u blizini plaže Veli Žal, a ljubitelji speleološkog ronjenja neka se upuste u avanturu u špilji Brbinjšćica.

Šetnice mjesta Luke koje se prvi puta spominje godine u XIV. stoljeću kao Vallis Sancti Stephani i prirodne plaže koje je okružuju, osnova su višestoljetne turističke tradicije. Savar je mjestašce poznato po špilji Strašna peć i prvoj organiziranoj izletničkoj destinaciji ne samo na Dugom otoku već i šire, onoj koju je 1904. godine posjetio i austrougarski car Franjo Josip. U slikovitoj uvali nalazi se otočić spojen nasipom s kopnom, a na njemu sakralni objekt nulte kategorije, predromanička crkva svetog Pelegrina. Brbinj je znamenit po svojoj osamsto godina staroj povijesti. Ponosan je zbog svojih popova glagoljaša, budnih čuvara baštine, a iznad mjesta nalazi se ilirska kamena gomila. Božava je mjesto mira, kristalno plavog mora te lijepih uvala okruženih borovim šumama. Veli Rat je omiljeno mjesto susreta nautičara i ljubitelja prirode. Njegov biser je dugootočki svjetionik Punta Bjanka, najviša „lanterna“ na Jadranu, (42 m). Krunu ljepote Dugog Otoka predstavlja Telašćica s izraženim sukobom mirnih uvala s robusnim strmcima, šuma alepskog bora i hrasta crnike, te polja, vinograda i maslinika nasuprot kamenjarskih travnjaka. Tamo ćete naći slano jezero Mir s ljekovitim muljem koje je stanište endemične vrste jegulje zvane „bižat“ ili “kajman”.

Tražite možda najljepši zaljev u cijeloj Dalmaciji ili jedan od najljepših parkova prirode u Hrvatskoj? Pretražite NOVASOLovu ponudu apartmana i kuća za odmor i pronađite ih na Dugom otoku.

Smještaj Dugi otok

Putovanje Dugi otok