Posedarje - odmor na Novigradskom moru

Posedarje se nalazi na utoku potoka Bašćica u Novigradsko more približno dvadeset kilometara sjeveroistočno od Zadra. Pripada široj zadarskoj regiji u sjevernoj Dalmaciji.

Posedarje

Popularne kuće za odmor u Posedarje

Loading...

Kuće za odmor koje primaju kućne ljubimce u Posedarje

Loading...

Kuće za odmor s bazenom u Posedarje

Loading...

Kuće za odmor s fleksibilnim terminima dolaska u Posedarje

Loading...

Povijest Posedarja

Possedaria je naziv pod kojim se Posedarje prvi put spominje u zapisu kralja Andrije II. iz trinaestog stoljeća. Tijekom kasnijih stoljeća stanovništvo se većinom iseljavalo zbog osmanlijskih osvajanja. Turci su  na tom graničnom području ratovali s Mlečanima. Stanovništvo je uvijek bavilo vinogradarstvom, stočarstvom i ribolovom. Danas je područje poznato po prirodnim kolonijama dagnji – pravoj rijetkosti čak i na čistom Jadranu. Mnogi zaboravljaju da Hrvatska leži na čak tri mora: Jadranskom, Novigradskom i Karinskom moru. Karinsko i Novigradsko more imaju prirodne pritoke slatke vode i visok stupanj čistoće što ih čini idealnim staništem školjkaša. Područje je nekoć bilo kneževinom, a posljednji knez Posedarski emigrirao je u Italiju tijekom drugog svjetskog rata.

Posedarje

Aktivni odmor - Posedarje

Turistička zajednica Posedarje u suradnji s biciklističkim klubom Zadar, biciklističkim klubom Posedarje i općinom Posedarje organizira biciklističke utrke poput cestovnog timskog kronometra i XC utrke. Sigurno bismo vam preporučili izlet na Kornate, Iz Zadra polazi veliki broj izletničkih brodova na lijepo otočje. Izlete najčešće možete ugovoriti na licu mjesta ili u manjim lokalnim agencijama. Nakon što posjetite Kornate preporučujemo rafting na rijeci Zrmanji. Duga je 69 kilometara i jedna je od duljih rijeka u Dalmaciji. Izvire u Dalmatinskoj zagori, protječe kroz prekrasnu prirodu svojim kaskadama i slapovima, a završava širenjem u duboki kanjon te na koncu utječe u Novigradsko more.

Posedarje

Poslastice iz Posedarja

Maslinarstvo je ovdje oduvijek bilo jedna od vodećih djelatnosti. Na posedarskom području niču novi nasadi maslina, a maslinici se nalaze na obližnjim brdima što maslinovo ulje ovog kraja čini osobito ukusnim. Poznat je i posedarski pršut. Za dalmatinski pršut nije dovoljno dimljenje već i bura i miješanje morskog i gorskog zraka. Pršuti su izloženi jakoj buri za koju znate koliko često zatvori obližnji Maslenički most. Zato je i ovaj pršut drugačiji od ostalih – nigdje drugdje ga bura tako intenzivno ne šiba morskom soli i hladnim velebitskim zrakom.

Zanimljivosti okolice Posedarja

Na samo desetak minuta vožnje od Posedarja, u mjestu Rovanjska, leži špilja Modrič. Radi se o potpuno prirodnoj špilji u kojoj nije bilo čovjekove intervencije. Radi se o pravom dragulju velebitskog masiva. Odlučite li se na malo dulju vožnju, približno četrdeset minuta, stižete do najpoznatijih špilja Hrvatske, Cerovačkih pećina. Radi se o kompleksu koji se sastoji od tri pećine u kojima se nalazi ukupno četiri kilometra staza. Za obilazak je otvoreno približno sedamsto metara u dvije pećine. Zasigurno biste trebali posjetiti drugi obližnji nacionalni park - Paklenicu. Ovo je područje idealno za ljubitelje planinarstva, a ujedno i speleologije, jer se u nacionalnom parku niti pola sata vožnje od Posedarja nalazi špilja Manita peć koja je jedina špilja na prostoru nacionalnog parka koja je otvorena i uređena za posjetitelje. Njen ulaz je na čak 570 metara nadmorske visine, a od parkirališta u Velikoj Paklenici do tog ulaza potrebno je pješačiti približno sat i pol.

Kuće za odmor i apartmani Posedarje

Posedarje je idealno za miran obiteljski odmor za ljubitelje aktivnosti na otvorenom. Nudimo vam odličan izbor apartmana i kuća za odmor, od jednostavnih do onih luksuznih, opremljenih svim mogućim sadržajima. Pregledajte našu ponudu apartmana i kuća za odmor u Posedarju i rezervirajte svoj odmor iz snova.