Korčula, odmor na "crnom" otoku

Korčula je najveći otok južne Dalmacije. Jedan je od rijetkih dalmatinskih otoka koji nije gubio stanovništvo u prošlosti te je i danas pun živahnih mjesta. Posebnost najjužnijih otoka Lijepe naše jest njihovo zelenilo. Čim na Korčulu siđete s katamarana ili trajekta, dočeka vas topliji zrak koji nosi miris soli i uvijek zelenih borova. Da je njeno raslinje već tisućljećima bujno raskošno podupire činjenica da su je Grci i Rimljni nazivali „crnom Korčulom“. Na njoj se nalaze dva grada. Grad Korčula je omiljeno odredište na istoku otoka koji ima čak dvije trajektne luke. Jedna se nalazi u središtu grada i spaja ga sa Splitom i Dubrovnikom, dok se izvan grada nalazi manja luka Dominče iz koje za 15 minuta trajektom stižete u Orebić na poluotoku Pelješcu. Vela Luka na zapadu trajektom spaja otok sa Splitom i s malenim mjestom Ubli na obližnjem Lastovu, a najveći je otočki grad Dalmacije. Ovdje vas čekaju vas neka od najboljih domaćih crnih i bijelih vina, žrnovski makaruni i ulja iz maslinika koje možete vidjeti na svakom koraku bujnog otoka.

Ljetovanje Korčula

Popularne kuće za odmor u Korčula, otok

Loading...

Kuće za odmor koje primaju kućne ljubimce u Korčula, otok

Loading...

Kuće za odmor s bazenom u Korčula, otok

Loading...

Kuće za odmor s fleksibilnim terminima dolaska u Korčula, otok

Loading...

Plaže Korčula

Za razliku od većine ostalih otoka Dalmacije, većina mjesta na Korčuli leži dalje od obale. Povezana su glavnom cestom koja spaja dva grada. Zato su plaže najčešće daleko od samih mjesta. Samo 5 km od Korčule nalazi se Lumbarda s nekoliko pješčanih plaža koje su pravi raj za obitelji s malom djecom. Široki pješčani pojas na suhom, dugi plićaci u moru te odlično lokalno vino ono su po čemu se Lumbarda pamti. Manja pješčana plaža nalazi se u Brni južno od mjesta Smokvica. Grad Korčula i obližnje naselje Račišće mogu se pohvaliti lijepim šljunčanim plažama s pogledom na Pelješac i jedra windsurfera koji obožavaju to područje. Malena Pupnatska luka skriva možda najljepšu šljunčanu plažu otoka okruženu raskošnim zelenilom u dubokoj i mirnoj uvali. Iz Vele Luke možete lokalnim brodom otići na dnevni izlet na otok Proizd na kojem se nalazi i nudistička plaža. Zavalatica pripada obližnjem mjestu Čara i nudi većinom divlje stjenovite plaže, ali i duboke šljunčane uvale do kojih možete prošetati. Iz mjesta Blato možete krenuti na sjever u Prigradicu s pogledom na Hvar i otočić Šćedro ili na jug u Prižbu sa šljunčanim plažama, malenim otocima i poluotocima te pogledom na Lastovo.

Zanimljivosti i aktivni odmor Korčula

Na Korčuli ljeti možete uživati u manifestacijama poput viteških igara odnosno plesova s mačevima: kumpanija, moreška i moštra. Akvatorij otoka bogat je raznim vrstama koje su vrlo ukusne pa ih možete pokušati uloviti ako ste ljubitelj ribolova. Podvodni ribolov u ovom djelu Hrvatske neusporedivo je iskustvo. Zbog velikog broja raznolikih otočića korčulanski je akvatorij općenito odlična destinacija za ronjenje. Tražite li uspomenu za cijeli život, možete se okušati u organiziranom jahanju magaraca. Osim glavne prometnice koja povezuje istok i zapad otoka, tu su i malene obalne ceste kojima možete na biciklu razgledati otok koji se dodatno može pohvaliti s čak 20 biciklističkih i 25 pješačkih staza. Osobito lijep vidikovac nalazi se na kraju uspona sa 101 stubom i alejom čempresa na Glavici svetog Antuna između grada Korčule i Lumbarde. Jedinstvena aleja ne samo ovog otoka već cijele Dalmacije pa i Hrvatske nalazi se u mjestu Blato: dva kilometra dvostrukog drvoreda lipa prolazi kroz cijelo mjesto. Ljubitelji arhitekture bi trebali posjetiti franjevački samostan na otočiću Badija i katedralu svetog Marka u Korčuli koja nije daleko od kuće za koju neki povjesničari tvrde da je rodna kuća slavnog Marka Pola. Arheolozi amateri bit će oduševljeni prapovijesnim Velom spilom na uzvisini u blizini Vele Luke u kojoj su pronađeni ostaci ljudskog djelovanja unatrag čak dvadeset tisuća godina.

Za odmor na jugu Dalmacije pronađite apartman, vilu s bazenom ili kuću za odmor kakav već neko vrijeme priželjkujete. Otok Korčula vam želi dobrodošlicu!