Kuće za odmor Ist

Jeste li ikad čuli za Ist? Namjeravate provesti odmor na lijepom, malom otoku u Hrvatskoj? Zašto ne provesti pravi obiteljski odmor na ovom biseru u lijepoj Dalmaciji?

Ist

Popularne kuće za odmor u Ist, otok

Loading...

Otok Ist

Otok Ist nalazi se 21 nautičku milju sjeverozapadno od Zadra. Okružen je brojnim otočićima i hridima te ima zanimljiv izgled u obliku dvije spojene potkove prošarane dubokim pješčanim uvalama gdje se možete provesti ugodan i miran odmor. S južne strane otoka Ista leži velika uvala Široka, pristanište linijskih brodova, i prirodni zaklon mnogobrojnim jahtama koje se ljeti tu zateknu. Organiziran je i pristan te pružanje drugih usluga, dok je prometovanje osobnim vozilima zabranjeno. Ljeti na Istu radi par restorana čija je ponuda među nautičarima na daleko poznata po kvalitetnoj i svježoj ribi, a otvorena je i najmanje jedna dobro opremljena trgovina. Tijekom sezone bude otvoreno i nekoliko caffe barova. U maloj se uvali naselja nalazi prekrasna pješčana plaža različite dubine koju koristi kako domaće stanovništvo tako i posjetitelji. Početkom XVII. stoljeća sagrađena je crkva sa zvonikom posvećena Svetom Nikoli, zaštitniku pomoraca i ribara. Ostaci ove crkve nalaze se na starom groblju. Na vrhu brda Straža nalazi se 1865. sagrađena crkva Gospe od Zdravlja. U njoj se dva puta godišnje održava misno slavlje, 21. studenog na blagdan Gospe od Zdravlja te kao zavjet 5. kolovoza, na blagdan Gospe od sniga. Baš na ovaj blagdan, u srcu sezone, na brdu se okupi mnoštvo ljudi. Za vedra se vremena pruža prekrasan pogled na sve sjeverno-jadranske otoke od vrha Kvarnerskog zaljeva i planine Učka do Kornata u Dalmaciji. Ist gravitira gradu Zadru kao administrativnom središtu te pružanju medicinskih i drugih usluga te kao najbližem većem gradu. Barem jednom dnevno je sa Zadrom povezan brodskom linijom preko susjednog otoka Molata. Niz godina na otoku postoji sportsko-ribolovno društvo koje okuplja sve vlasnike brodica na otoku. Članovi se brinu o vezovima, navozima te svemu vezanom uz što veće uživanje u ribolovu i aktivnostima na moru. Društvo je organizator zimskog ribolovnog natjecanja Big Fish oli Niš te plivačkog maratona Oko Benušića. Svakog se ljeta povećava broj posjetitelja ovog otočića. Razlog mora biti u netaknutoj prirodi i čistom moru u kojem će zasigurno uživati svi koji ga posjete.

Pregledajte NOVASOLovu ponudu apartmana i kuća za odmor na Istu u lijepoj Dalmaciji i rezervirajte svoj odmor iz snova u Hrvatskoj.