search

Dalmacija - vile, kuće i apartmani za odmor

Dalmacija, najveća turistička regija na hrvatskom Jadranu, proteže se južno od otoka Paga na sjeveru do Rta Oštra na jugu. Malo kiše te mnogo sunca i mora sigurno nije sve što vas čeka u Dalmaciji. Ovo je područje svjedočanstava burne povijesti, bogate gastronomske ponude, začuđujuće gustoće prirodnih čuda neviđene ljepote te gostoljubivog i vrijednog stanovništva. Današnjim regionalnim središtem Dalmacije smatra se Split, grad smješten u sredini priobalnog dijela Dalmacije. Ostala veća središta su Zadar, Šibenik i Dubrovnik, te niz manjih središta - priobalno Biograd na Moru, Trogir, Omiš, Makarska i Ploče, a u zaleđu Benkovac, Knin, Drniš, Sinj, Imotski, Vrgorac i Metković. Od naseljenih otoka mogu se izdvojiti Brač, Hvar, Pag, Vis i Korčula.

Apartmani Dalmacija

 

Povijest Dalmacije

Dalmacija se kao regija prvi put spominje u 1. st. kao naseobina ilirskog plemena Dalmata. Bila je i rimska provincija u kojoj nastaje velika Salona, jedan od najvažnijih rimskih gradova. U VII st. na ove prostore dolaze Hrvati koji naseljavaju obalne gradove koji godinama kasnije pod mletačkom vlašću znatno nazaduju. Nakon Mlečana, na vlast dolaze Turci pod čijom najezdom većina stanovništva bježi na otoke, te se oni sve više razvijaju, okrenuvši se trgovini, pomorstvu i ribarenju. Za vrijeme turskih osvajanja izdvaja se Dubrovačka Republika koja jedan dio kod Neuma ustupa Osmanlijama da bi se oslobodila Mletaka. Kroz daljnju povijest Dalmacija je mijenjala svoje granice i vladare, da bi u novije doba postala omiljena ljetna destinacija za posjetitelje iz cijele Europe. Svjedočanstva prošlosti su i brojni sakralni objekti od kojih su neki uvršteni u listu UNESCO-ve svjetske baštine u Hrvatskoj.

Zadar, Dalmacija

 

Gastronomska ponuda

Dalmatinska kuhinja izborom i načinom pripreme namirnica udovoljava svim nutricionističkim preporukama i medicinskim savjetima o zdravoj i uravnoteženoj prehrani. Prvo mjesto pripada ribi koja se priprema na gradele, brudet ili lešo, ali se nudi i kao usoljena i marinirana. Od začina prevladavaju lovor i češnjak te nezaobilazno maslinovo ulje. Školjke i rakovi pripremaju se na buzaru, a dalmatinski mesni specijalitet je pašticada s njokima. Tipično dalmatinske slastice su fritule i rožata. Dalmatinska vina i dalmatinski pršut poznatiji su proizvodi ovog kraja od davnina, ne samo u Hrvatskoj.

Smještaj Dalmacija

Manifestacije

Krajem ožujka i početkom travnja u Splitu posjetite Croatia Boat Show ili malo kasnije Dane cvijeća u Sv. Filipu i Jakovu. U travnju možete krenuti i Tragovima Winnetoua kamenjarom Starigrada-Paklenice. Tko početkom svibnja posjeti Hvar može uživati u Danima Hvarskog kazališta, a tijekom cijelog ljeta odvijaju se Hvarske ljetne priredbe, dok se u svibnju u gradu Korčula može pogledati Povratak u doba Marka Pola. Od početka lipnja do kraja rujna uživajte u Makarskom kulturnom ljetu. Krajem lipnja Biograd se može podičiti Festivalom kraljevskih gradova, a Zadar Festivalom Morskih orgulja. Tijekom cijelog ljeta uživajte u Supetarskom litu na Braču ili u Viškom kulturnom ljetu na Visu. Tijekom prijelaza na srpanj posjetite Međunarodni dječji festival u Šibeniku koji je napojznatiji te vrste u Hrvatskoj. Osladite nepce na Ninskoj Šokolijadi u srpnju. Ako ste tada u Dubrovniku, posjetite Libertas film festival kojemu slijede Dubrovačke ljetne igre. Na Mljetu tada posjetite Mljetsko kulturno ljeto. Posjetitelji Pelješca mogu uživati u Stonskom ljetu. Trogirsko kulturno ljeto zabavljat će vas više od dva ljetna mjeseca, dok su Omiško kulturno ljeto i Kaštelansko zabavo-kulturno ljeto malo kraća no nikako manje zabavna događanja. Sinjska alka središnji događaj kolovoza srednje Dalmacije. U kolovozu ne propustite Noć punog miseca u Zadru, ali ni Tradicionalne magareće trke u Tribunju. Tijekom rujna u Cavtatu odvija se Epidaurus festival, dok u Supetru krajem rujna uživajte u Danima varenika – tradicionalnog pripravka od mladog vina.

Važnije prirodne znamenitosti Dalmacije

 • Nacionalni park Paklenica kod Starigrada-Paklenice
 • Nacionalni park Krka u blizini Šibenika
 • Nacionalni park Kornati
 • Nacionalni park Mljet
 • Park prirode Telašćica na otoku Dugom otoku
 • Park prirode Vransko jezero u blizini Biograda na Moru
 • Park prirode Biokovo
 • Park prirode Lastovo

Dalmacija: važnije kulturne znamenitosti

 • Stari grad Zadra
 • Katedrala Sveti Jakov u Šibeniku (UNESCO)
 • Stari grad Trogira (UNESCO)
 • Dioklecijanova palača u Splitu (UNESCO)
 • Stari grad Korčule na otoku Korčuli
 • Dubrovnik (UNESCO)

Šibenik, Dalmacija

Smještaj Dalmacija

Ako su apartmani s bazenom ono što tražite, Dalmacija je pravi izbor za vas. Uz obalu, ali i u prekrasnom dalmatinskom zaleđu čekaju vas najzanimljivije kuće s bazenom. Tu su i kuće za odmor kao i manji smještaj za sve ukuse, skromniji i luksuzniji, a u ponudi se osobito ističu lijepi gradski apartmani. Dalmacija vam može ponuditi upravo ono što tražite. Zato pregledajte našu ponudu još danas i rezervirajte smještaj za svoje iduće putovanje.