search

Sveti Filip i Jakov - kuće za odmor

Južno od grada Zadra, na obali Pašmanskog kanala te u blizini Biograda na moru smjestio se Sveti Filip i Jakov. Mjesto je poznato po nekadašnjim ljetnikovcima i perivojima zadarskih plemića, ali i po obitelji Borelli koja je posjedovala dva parka u ljetnikovce u kojima je primala svoje prijatelje i uglednike onog vremena. U davnoj prošlosti ovdje je postojalo Liburnsko naselje a ostaci toga vremena vide se ponajviše na suhozidima. U doba Rimljana izgrađena su imanja, ljetnikovci i vile za vojnike. Smatra se da je mjesto nastalo na temeljima srednjovjekovnog naselja Rogovo koje je pripadao manj kaštel koji je sačuvan do danas. Ruševine Dvorine moći ćete vidjeti uz cestu Sv. Filip i Jakov- Sikovo.

Smještaj Sveti Filip i Jakov

Rezervirajte smještaj iz NOVASOL ponude i krenite u razgledavanje ovog krasnog dalmatinskog mjesta. Čeka vas bistro more, divni spomenici kulture, šarmantna riva sa brodićima i odlična kuhinja. Posjetite park Borelli u jezgri mjesta, ostatke Benediktinskog dvora na Rogovu, te kuću Borelli sa Arboretumom koji je zaštićena prirodna baština.  Za one željne aktivnog odmora na rivijeri Sv. Filipa i Jakova dovoljno je prostora za jedrenje  u uživanje u netaknutoj prirodi.

Ljubitelji romantičnih šetnji rivom uživati će prolazeći po ''Lungo mare'' koji vodi sve do malog mjesta u blizini po imenu Turanj.  Malo turističko mjesto u čijom su blizini veća mjesta privlačno je mnogim turistima, a krasi ga, uz obalu dugu 4 kilometara,  arhipelag sa 16 otočića. Na obali se brodice njišu, a u daljini ćete zamijetiti otok po imenu Babac. 

Tukljača, arheološki lokalitet nalazi se u blizini Turnja, a neki navode da je postojalo selo pod nazivom Tukljačene. U vrijeme oseka u more se ističu mlinice koje uz crkvicu na mjesnom groblju svjedoče o postojanju sela. Stanovništvo tog je mjesta pobjeglo u Turanj prilikom ciparskog rata. Razina se mora naglo podigla i selo se našlo pod morem a u moru su vidljivi ostaci poput prapovijesnog nasipa koji je spajao kopno i obližnji otočić te rimski lukobran.

Još je jedno malo mjesto ovdje smješteno a koje vrijedi posjetiti. Sv. Petar pravo je dalmatinsko mjesto, koji će vas osvojiti svojim šarmom. Crkvica po kojoj je mjesto dobilo ime vrijedna je posjeta, a datire iz 18.stoljeća. Ispod crkvice naići ćete na staru kamenu kuću koja je pripadala poznatom svjetskom romanopiscu Emilu Zoli. Prošetajte mjesto, uživajte u kavici s pogledom na more i barkice, te otočiće u blizini.

Apartmani sveti Filip i Jakov

Ljubiteljima pećina i špilja biti će zanimljivo posjetiti pećinu Butu smještenu u kanjonu između dviju uzvisina. Područje ispod pećine naziva se Pećinska draga, a sama pećina nalazi se na 76 metara visine. Nekad je služila pastirima kao zaklon od kiše, a u istraživanjima je pronađeno oruđe koje se pretpostavlja da pripada razdoblju neolitika.

Najbolje plaže na kojima se možete relaksirati i opustiti na svom bezbrižnom odmoru su plaže: Iza Banja, Croatia, Moravićka u mjestu Turanj, Krča također u mjestu Turanj te plaža Sv. Petar. Sve plaže su najvećim dijelom šljunčane i prikladne za obitelji s djecom.

Rezervirajte smještaj iz bogate ponude NOVASOL kuća i apartmana u Dalmaciji, i uživajte u svim blagodatima ovih šarmantnih mjesta.