search

Slivno i dolina Neretve

Slivno je općina prekrasne Neretvanske doline, a smještena je na samoj obali. Zahvaljujući svom geografskom položaju ona nudi razne aktivnosti i različite krajolike.

Njeno je nizinsko područje dio neretvanske delte, gdje je bogato tlo omogućilo intenzivan razvoj poljoprivredne djelatnosti, zahvaljujući kojoj ovdje ćete uživati u svježem voću i povrću, a u jesen i mandarinima. Obalni je pojas posebno privlačan i vaš boravak ovdje ostati će vam u posebno lijepom sjećanju. Bogata zaljevima, poluotocima i otočićima, ova je obala posebno slikovita i pogodna za sve uzraste. Obala se proteže dužinom čak 22 km stoga ćete lako pronaći baš svoju idealnu uvalu.  Osim nizinskog područja i obale, Slivnu pripada i prostoj vrijednog prirodnog krškog krajobraza, gdje će mnogi ljubitelji prirode i sportskih aktivnosti pronaći svoj idealan ambijent.

U općini Slivno posebno su se turistički razvila dva manja mjesta, zbog svojih prirodnih ljepota i izuzetno lijepe obale. Jedno od njih je Klek, smješteno u prekrasnoj uvali koja graniči s mnogim maslinicima. Nekad malo ribarsko mjesto danas će vam pružiti mnoge mogućnosti razonode. Klek ima također bogatu povijest pa ćete ovdje moći posjetiti Nonkovićevu kulu iz 17. stoljeća i ruševine Smrdan grada iz istog perioda.  Osim Kleka izdvaja se svojom ljepotom i Komarna, malo mjesto na samom jugu. Kristalno čisto more, lagani maestral, miris mediteranskog bilja, savršeni su sastojci vašeg odmora.

Smještaj u Slivnu obiluje apartmanima i kućama za odmor. Ova su mjesta rado na meti turista koji žele svoj mali kutak raja bez previše halabuke, stoga ako ste i vi jedan od njih rezervirajte jedan od apartmana ili jednu od kuća iz naše ponude. Iz odabranog smještaja biti će vam lako dostupne mnoge sportske aktivnosti, prekrasne uvale, brojni sadržaji ali i mnoga izletišta. Svakako posvetite jedan dan obilasku Dubrovnika do kojeg vam treba niti sat vremena, a možete posjetiti i susjedni Neum, kroz koji vas nezaobilazno vodi put do Dubrovnika. Izlet brodom upotpuniti će vaš doživljaj ovog prekrasnog kraja.

 

Dolina Neretve

Na području delte rijeke Neretve blizu kojeg se nalazi Slivno, nalazi se nekoliko močvarnih područja uvrštenih u Ramsarska područja i Područja značajna za ptice kao i Barcelonskom konvencijom Sredozemna posebno štićena područja. Ovo područje sadrži raznolikost staništa koji tvore prekrasan i izuzetan krajolik. Močvare, lagune, jezera, plaže, rijeke, humci (vapnenački brežuljci) te planine čine mozaik prirodnih staništa na području Doline Neretve. Šaš, močvarna polja, pješčane plaže, grebeni, krš i pećine pružaju dobro stanište raznim vrstama biljaka i životinja. Dolina Neretve uključuje pet zaštićenih područja ukupne površine 1620 hektara. Jezera Kuti i Parila predložena su kao ornitološki i ihtiološki rezervati. Mandarine iz Doline Neretve postale su popularne diljem bivše Jugoslavije. Osim voća, tipični proizvodi Doline Neretve su domaće vino, rakija i dalmatinski pršut.