search

Otok Murter - vile, kuće i apartmani

Otok Murter jedan je od otoka sjevernodalmatinske otočne skupine, najgušće otočne skupine Jadrana i Sredozemlja, u kojoj se nalazi više od trećine svih hrvatskih otoka. Zahvaljujući stoljetnoj brizi žitelja Murtera za svoje prekomorske posjede, Murter je postao središte čak 189 otoka, otočića i hridi u Dalmaciji. Otok je od kopna udaljen svega šest metara, a ta je udaljenost premoštena pokretnim mostom, što otok čini pristupačnim i daje mu dodatnu čar. Na otoku se nalaze četiri naselja, a veći dio otoka prekriven je stoljetnim stablima maslina i smokava, što su i glavne tradicionalne poljoprivredne kulture tog područja.

Murter

Mjesta

Murter je najstarije naselje na istoimenom otoku u Dalmaciji. Smješten je na plodnoj zemlji između uvale Slanica koja je kupalište s idiličnom pješčanom plažom, naročito draga ljubiteljima picigina i uvale Hramina koja je sigurno sidrište manjim jahtama, jer leži u prirodnoj zavjetrini. Izuzetno vrijedni arheološki nalazi rimskog naselja Collentum, podno brda Gradina, svjedoče o važnosti položaja Murtera na otoku. Privlačne plaže i široka lepeza usluga, samo su djelić onoga što Murter već godinama čini jednom od najposjećenijih odredišta regije. Spomenemo li i brojne restorane i konobe, mogućnost sportskih aktivnosti na kopnu i moru te različite kulturno-zabavne manifestacije, nastaje dovoljno razloga za odabir baš ovoga područja za ljetovanje.

Mjesto Jezera dobilo je ime po malim jezerima koja nastaju tijekom jeseni i zime, uslijed kiša što se slijevaju u krške udoline. No s prvim proljetnim sunčevim zrakama jezera nestaju. Iznad uvale izdiže se brdo Mortar, složenica ilirskih riječi more i kula, po čemu i cijeli otok dobiva ime. U prirodno zaštićenoj luci izgrađena je i marina otvorena tijekom cijele godine. Mjesto je više puta osvojilo nagrade za najuređenije mjesto Lijepe naše.

Tisno se odlikuje suvremenom infrastrukturom, dobro je prometno povezano te obiluje kulturnim i ugostiteljskim sadržajima. A duge plaže uz hladovinu borovih šumaraka, dodatno su jamstvo ugodnog odmora. Od kulturne baštine mjesta vrijedno je spomenuti župnu crkvu sv. Duha iz XVI stoljeća.

Betina je smještena u lučici na poluotoku. Osim tradicionalnih djelatnosti, ribarstva i poljoprivrede, stanovnici Betine poznati su i kao vrsni brodograditelji. Betina raspolaže modernom marinom za smještaj i servis plovila. U mjestu je naravno osiguran i najam plovila, raznolik kulturno-zabavni program te uvijek svježa riba koju nalazite na jelovnicima betinskih restorana.

Murter

Plaže Murter

Otok je poznat po predivnim pješčanim i šljunčanim plažama. Osim najpoznatijih Slanice, Kosirine, Čigrađe, Podvršaka i Lovišća tu su i brojne male uvale, skrivene od očiju i daleko od vreve velikih plaža. Škrta zemlja danas postaje atrakcijom, a puste pješčane uvale postaju najposjećenije plaže, dok Kornati zajedno s nacionalnim parkom bivaju otkriveni kao jedan od najljepših ekološki očuvanih krajolika. Od doseljenja stanovnici Murtera prošli su put od ratara i stočara, ribara i vinogradara do modernih ugostitelja. Bio obiteljski, sportski ili odmor u dvoje, ljetovanje na ovom lijepom hrvatskom otoku vas neće razočarati.

Pretražite NOVASOLovu ponudu vila, kuća i apartmana na Murteru, rezervirajte smještaj u Dalmaciji i provedite svoj odmor iz snova upravo u Hrvatskoj!

Murter