search

Apartmani Iž

Jeste li ikad čuli za ? Zašto ne provesti romantičan odmor na lijepom otoku u Hrvatskoj? Obiteljski odmor na otoku u Dalmaciji je nešto što biste voljeli?

je otok u zadarskom arhipelagu u Dalmaciji, između Dugog otoka i Ugljana, od kojih je odvojen Srednjim kanalom na istoku i Iškim na zapadu. Tradicionalna zanimanja stanovništva, ribarstvo i poljodjelstvo jamstvo su dobre domaće hrane koja se na otoku nudi, a svakodnevna brodska veza sa Zadrom čini ga lako dostupnim i za obitelji s manjom djecom. Ovo je jedini dalmatinski otok koju održava tradiciju bavljenja lončarstvom. Miran otok skladne arhitekture ima mnoštvo lijepih građevina u romaničkom stilu, a vrijedni se izlošci nalaze u Zavičajnom muzeju. Budući da se oko Iža nalazi desetak otočića, nautičari mogu uživati u obilasku uvala i plaža, a ne propustite posjetiti nacionalni park Kornati. Na nekoliko mjesta na otoku imate priliku posjetiti uljare koje maslinovo ulje proizvode isključivo na tradicionalan način.

Apartmani Iž

Lijepi otok Iž

Otočić Rutnjak pred lukom je uređen kao park. Otok je bio naseljen već u prapovijesti. U srednjem vijeku i kasnije bio je u posjedu zadarskih plemića i građana. Sačuvan je dvorac zadarske obitelji Canagietti. Iznad luke, navrh sela Mali Iž je predromanička crkvica iz XI stoljeća. Nedaleko od nje je utvrđeni dvorac. Središte otoka, Veli Iž, leži u pitomoj uvali na sjeverozapadnoj strani otoka. Ima sačuvanu staru jezgru, a u središtu mjesta je obnovljena crkva Sv. Petra i Pavla. Etnografska zbirka Velog Iža čuva brojne primjerke izvorne iške keramike i alata tradicionalnog lončarskog zanata. Poznata je tradicionalna Iška fešta. Mještani se tada oblače u tradicionalne nošnje, sudjeluje se u starim otočkim plesovima i pjesmama te se pripremaju domaća jela. Vrhunac svečanosti je biranje iškog kralja s jednogodišnjim mandatom. Mali Iž se smjestio na jugoistočnoj obali otoka, a čine ga tri živopisna mjestašca na tri brda, u podnožju kojih su dvije uvale. Ovaj je otok idealno je mjesto za mirno ljetovanje u Hrvatskoj. Jeste li znali da se na Ižu nalazi planinarski dom na samo s najnižom nadmorskom visinom na svijetu - na samo 70 centimetara nad morem?

Pregledajte NOVASOLovu ponudu apartmana i kuća za odmor, rezervirajte svoj smještaj i provedite odmor iz snova u Dalmaciji.