search

Otok Brač - vile, kuće i apartmani

Za razliku od tipičnih jadranskih otoka, koji često izgledaju poput kamenih pruga na morskoj pučini, Brač ima i svoju unutrašnjost, prebogatu floru i faunu i izrazitiji doživljaj godišnjih doba. Cijeli otok bi mogao biti proglašen jedinstvenim kulturno-povijesnim i prirodnim spomenikom, osobito južna strana, među Vidovom gorom, bolskim Zlatnim ratom i pustinjom Blaca, koja tvori jedinstveni predio u kojem se isprepliću ribarski, težački i pastirski Brač, s mnoštvom kutaka za ugodu samoće i mira, ali i izrazitih socijalnih doživljaja, plesa, glazbe i sporta. Smatra se da Brač nosi drevno ilirsko ime prema jelenu, kultnoj životinji njegovih prapovijesnih žitelja. Bračani su ponosni i na činjenicu da se diljem svijeta može naići na građevine od slavnog bračkog bijelog mramora. Danas Brač - možda s najradišnijim i najštedljivijim pučanstvom traži nove putove razvoja, temeljene najviše na turizmu kojem se otvara čitav otok s izuzetnim krajolicima raznolikosti, što ga čini jedinstvenim kulturno-povijesnim i prirodnim područjem. Pozivamo Vas da upoznate čari ovog jedinstvenog otoka, njegove nedirnute prirode, bogatog povijesnog i kulturnog nasljeđa Hrvatske.

Brač

Sport i rekreacija

Jedrenje na dasci u kanalu pred Zlatnim ratom na Bolu; paragliding s Vidove gore; lov u gornjim dijelovima otoka; planinarski izleti do Dragonjine spilje i pustinje Blaca; šetnje iz Splitske do antičkih kamenoloma pod Škripom, uz sjajno održavane maslinike; jedrenje od uvale do uvale; kupanje na plažama od najfinijeg pijeska i žala - sve to posebno i zajedno u našem pamćenju tvori neizbrisivu sliku koju nosimo sa otoka Brača. Posebno se izdvaja festival „Vanka regule“ na kojem možete svjedočiti najrazličitijim demonstracijama ekstremnih sportova, a jedinstven je u Hrvatskoj.

Brač

Zabava na Braču

Sigurno sidrenje u nekoj od dubokih uvala (Milna, Bobovišća, Pučišća); Fotografiranje dramatičnih kraških fenomena na svim stranama otoka; opušteno sjedenje uz glasoviti brački sir, janjetinu i ribu, uz rakiju i bolski plavac (poznato bračko vino) u nekoj od konoba ili u tišini nekog od pastirskih stanova u unutrašnjosti otoka – u svemu tome možete uživati pored redovitih ljetnih zbivanja kao što su fešte povodom lokalnih svetkovina, ribarske večeri i kao posebnost Supetarsko kulturno ljeto prepuno različitih sadržaja. Za sve željne življeg noćnog života tijekom ljeta idealna su mjesta Supetar i Bol za odmor iz snova u Hrvatskoj.

Brač - plaže

Među plažama na Braču osobit biser predstavlja Zlatni rat na Bolu koji se odlikuje ne samo svojom prirodnom ljepotom već i s mnoštvom zabavnih i sportskih sadržaja za sve ukuse. Istražite bračku obalu i bez sumnje ćete naći mnoštvo plaža po svom ukusu, jer se obalom ovog otoka protežu zanimljive pješčane, šljunčane te stjenovite plaže.

Znamenitosti

  • Muzej otoka Brača u Škripu
  • Pustinja Blaca
  • Plaža Zlati rat - zimski vjetrovi često promijene oblik zlatnog rta u smjeru vjetra i valova, pa ponekad poprimi neobične oblike
  • Špilja Kopačina najzanimljivije je pretpovijesno nalazište na otoku
  • Zmajeva spilja i reljefi u njoj prvorazredni su spomenik pećinskoga samostanskog života popova glagoljaša u XV stoljeću
  • Vidova gora je najviša planina na jadranskim otocima u Hrvatskoj (778 m nad morem)

Brač