search

Konavle na samom jugu Hrvatske

Smještene na krajnjem jugu Hrvatske, obiluju sunčanim danima i prekrasnim reljefom. Boravak u ovoj općini pružit će vam odmor od svakodnevnice i napuniti vas pozitivnom energijom.

Najjužnija hrvatska općina, graniči s Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom, sa sjedištem u krasnom Cavtatu.  Dubrovačka je republika još u 15.stoljeću kupila ovo područje kako bi zaokružila svoj teritorij, stoga su Konavle dio dubrovačke rivijere. Prirodne ljepote i bogata kulturna baština čine od ovog područja posebnu cjelinu koju vrijedi doživjeti.

Konavle nemaju mnogo stanovnika, stoga je boravak u jednom od kuća ili apartmana NOVASOLA bez mnogo gužve i suvišne vreve posebno ugodan i relaksirajući. Osim prekrasne obale, sa mnoštvom uvala, zaljeva, poluotočića i otočića, Konavle se odlikuju središnjim poljoprivrednim dijelom, koji će vam osigurati mnoštvo okusa i obilje svježih proizvoda. Zaleđe Konavla omeđeno je masivima Snježnice i Bjelotine koji ujedno određuju granicu Hrvatske i Bosne odnosno Crne Gore. Gotovo je trećina Konavla prekrivena šumom, koje čine kontrast modrom moru i krškom tlu, pa je krajolik Konavla jedinstven i prelijep, a ujedno i idealan za sve ljubitelje dugih šetnji, pješačenja, biciklizma, planinarenja i sličnih sportova na otvorenom.

Povijest Konavla seže daleko u paleolitska i neolitska vremena; ovdje su bili nastanjeni  Iliri a zatim Rimljani, koje rastjeruju Avari i Slaveni. Pod vlast Dubrovačke republike dolaze u 15.stoljeću kada ih ona otkupljuje od bosanskih velikaša. Njihova iznimna poljoprivredna vrijednost jednaka je strateškoj važnosti. Konavlima je vladao knez iz svog dvora u Pridvorju sve do pada Dubrovačke Republike 1807. Kratko ih nastanjuju francuski okupatori, zatim Austro-Ugari, sve do osnivanja Kraljevine Jugoslavije, a kasnija je povijest istovjetna s onom Hrvatske. Zbog mnogih povijesnih događanja na ovom području, Konavle obiluje povijesnom baštinom, a posebno mjesto ovdje zauzima konavoska nošnja i konavoski vez, kao osnovni dekorativni element ženske narodne nošnje.

 I samo ime Konavle povijesno je i dolazi iz latinske riječi „canalis“ što su u prijevodu kanali, odnosno „konali“, a mislilo se na vodovod koji je u rimsko doba opskrbljivao vodom Cavtat, ondašnji Epidaurus.

Cavtat je svakako najpoznatije i možda najljepše mjesto Konavla, a ujedno i jedini gradić na ovom području. Smješten na poluotoku Rat, i pomalo zavučen u uvalu, obiluje kamenim kućama te i gradić i njegova okolica nude savršeno mjesto za pravi odmor u mediteranskom štihu. Mnoge uvale i plaže ponuditi će vam mir i ujedno zabavu, mnoge sportske aktivnosti, dok gradić ljeti obiluje kulturnim i zabavnim programima.  Blizina Dubrovnika čini ga još atraktivnijim, jer kada god se zaželite ljetne vreve, lako ćete stići u nekadašnju Ragusu. Iako  čar malih mjesta Konavla, njenih konoba, restorančića i seoskih domaćinstva, zajedno s ponudom autohtonih konavoskih vina teško će vas natjerati da se maknete iz Konavli.

Smještaj u Konavlima idealan je odabir za sve koji žele pravi odmor u pomalo divljem kutku Mediterana, gdje su ljudi srdačni i gdje će vam rado zaželjeti dobrodošlicu u jednoj od kuća ili apartmana NOVASOLa.