search

Klis - kuće za odmor

Klis se nalazi ispod impozantne srednjovjekovne tvrđave. Općina Klis u Splitsko-dalmatinskoj županiji  broji nešto manje od 5000 stanovnika.

Devet naselja su u sastavu općine Klis: Broćanac, Brštanovo, Dugobabe, Klis, Konjsko, Korušce, Nisko, Prugovo i Vučevica. Brdo Klis povezuje planine Mosor na istoku i Kozjaka na zapadu. Kroz povijest bio je meta mnogim narodima, od Ilira i Mletaka pa sve do Turaka koji su ga smatrali vratima Dalmacije. Klis je mjesto bogato kulturnom baštinom i poviješću a simbol Klisa je upravo tvrđava koja je pružala otpor u vrijeme prodora Turaka  na ova područja.  Nekada, točnije u 9.stoljeću Klis je bio sjedište hrvatskih knezova i kraljeva Trpimirovića. Tada je imao ulogu hrvatskog glavnog grada, dok je kasnije pripadao feudalcima. Smještena na brdu tvrđava je bila teško osvojiva i kao takva imala veliku vrijednost.  Današnji oblik tvrđave potiče iz vremena mletačke obnove.  Unutar zidova nalazi se džamija, između bastiona Bembo i Malipiero izgrađenih u doba mletačke uprave. Kvadratnoga je tlocrta i malih dimenzija. Sagrađena je neposredno nakon pada Klisa 1537. godine. Džamija je nosila njegovo ime osvajača Klisa Murat-bega Tardića. Nedavna istraživanja pokazala su da se na ovom mjestu nalazila ranosrednjovjekovna crkvica sv. Marije. Iznad ulaza u džamiju stoji natpis: ''Što pobožnost izgradi, pobožnost i sačuva.'' Svaki od posjetitelja ostane bez daha kad se popne na tvrđavu.

U vrijeme Turaka sagrađena je cisterna česma između Klisa i grebena. Česma se među mještanima naziva Tri kralja. Česma je sagrađena je od obrađenog kamena u obliku cisterne i predstavlja spomenik istočne kulture.

Ako ste ljubitelj kulturne baštine posjetite i grad Solin u kojem se nalaze ostaci antičkog grada Salone koji je bio luka u kojoj su živjeli Rimljani i Grci. Julije Cezar ju je proglasio središtem provincije Dalmacije. Gradsku jezgru okruživale su zidine i kule, a sastojala se od bazilika kasnije katedrale  i terme. Moći ćete vidjeti ostatke termi kao i dijelove bazilike, te ostatke foruma, i kazališta.  

Smještaj Klis

Rezervirajte kuću ili apartman za odmor i razgledajte predivne prirodne i kulturne ljepote ovog kraja.

Ukoliko ste željni zabave, provoda, aktivnih sadržaja uputite se to grada Splita, ili okolnih gradova. Posjetite i ostale gradove srednje Dalmacije i uživajte u svim blagodatima ovog kraja. Dalmacija će vas oduševiti prirodom, gastronomijom, odličnim vinima i kulturnim znamenitostima. U večernjim satima, najljepše što možete doživjeti je koncert neke dalmatinske klape dok ispijate čašu vina u jednom od restorana nadomak moru.  NOVASOL vam nudi predivne kuće za odmor u cijeloj Dalmaciji, na vama je samo da odaberete kuće po vašim željama!