search

Tribalj - odmor kraj jezera u blizini mora

Kvarnerski zaljev skriva povijesno područje Vinodol koje se proteže crikveničkim zaleđem od Križišća i Hreljina prema jugu sve do Novog Vindolskog. Sva naselja osim Bribira koji je,uz Novi Vinodolski, bio sjedištem krčkih knezova zadržala su svoja drevna slavenska imena. U cijelom Vinodolu možete naći brojne kulturne i povijesne spomenike, utjecaje tradicije i prirodne ljepote. Najbolje ih je razgledati s nekog od krasnih vidikovaca. Jedan od njih je Pridva, a s njega vidite upravo lijepi Tribalj no i puno dalje, pogled seže od masiva Učka sve do Selaca.

Na području mjesta Tribalj nalazi se lijepo jezero koje mu daje posebni čar, ali i privlačnost onima željnim aktivnosti na otvorenom. Tribalj je pravi mali raj za zmajare, ribolovce, paraglidere te ljubitelje šetnje, biciklizma i lova. Crkva Majke Božje koja se nalazi u Tribaljskom polju spominje u glagoljskim slitinama se kao mjesto sudovanja prema Vinodolskom zakoniku. Spomenuta marijanska je župna crkva koja se spominje u povijesnim zapisima s početka četrnaestog te u prvoj polovici petnaestog stoljeća. Posjetite li naselje Stranče, imat ćete priliku vidjeti staroslavensku nekropolu koja datira barem u jedanaesto stoljeće. Njeni vrijedni eksponati se čuvaju u Pomorskom i povijesnom muzeju u Rijeci. Grobovi nekropole su otkriveni prilikom gradnje ceste početkom dvadesetog stoljeća. Najstariji grobovi sadržavali su uporabne predmete iz prvog tisućljeća, dok je u nove grobove bio položen većinom nakit, a osobito naušnice te prstenje, ogrlice i aplike. Radi se o drugoj najbogatijoj nekropoli u Hrvatskoj, a uvid koji nam pruža u razvoj materijalne i duhovne kulture Slavena u srednjovjekovnom Vinodolu je od neprocjenjive vrijednosti.

Biciklizam

Više od 300 km biciklističkih staza pruža se od mora, preko Vinodola do šumovitog područja. Tamo se ukupno nalazi šest staza od kojih svaka ima svoju boju i svoje ime, a razlikuju se duljinom, težinom vožnje i visinom uspona. Plava staza je najlakša, a radi se o rekreativnoj stazi duljine 38 km i najviše točke 250 m. Zelena staza je najzahtjevnija. Nazivaju ju je i sportskom stazom, a uspinje se na više od 900 metara nadmorske visine. Smeđa je kružna staza, a ostale su još karminska, ljubičasta i žuta staza koju još nazivaju i stazom vidika.

Tribaljsko jezero

Površinom više od 40 hektara i prosječne dubine 4 m ovo jezero se čini idealnim za ribolov. Njegova posebnost i jedinstvenost je njegov položaj samo nekoliko kilometara od mora. Sretnom kombinacijom klime i položaja, ovo je jezero tijekom cijele godine pogodno za ribolov. Najčešći ulov je šaran, a mogu se uloviti i amuri, babuške, tostolobike, smuđevi, jegulje, žutooke, bjelice pa i somovi.

„Staza kamenih stupi“

Obnovljeni odnosno oživljeni stari put kroz brdo Klamarušu nadvija se nad selom Baretići nedaleko Grižana. Nekoć je to bila poveznica između naselja i šumskih predjela. Sam krajolik je dovoljna zanimljivost za obilazak ovih kamenih stuba, a duž staze se pojavljuju i sakralni objekti i drugi kulturno-povijesni spomenici. Staza duljine desetak kilometara uspinje se 380 metara, a sadržava više od 1300 uklesanih ili u stijene ugrađenih stuba. Staza prolazi kroz selo Gobići, rodno mjesto najpoznatijeg hrvatskog slikara minijatura, Julija Klovića.

Pregledajte našu bogatu ponudu kuća i apartmana za odmor u mjestu Tribalj i provedite odmor iz snova na Kvarneru.