Selce kraj Crkivenice

Jeste li znali da se je Selce više puta okrunilo titulom najuređenijeg turističkog mjesta na Kvarneru? Na razini Hrvatske odnio je i Plavi cvijet, odnosno uzeo naslov najuređenijeg mjesta na Jadranu. Selce je naselje, pravi mali gradić, južno od Crikvenice kojoj kao općini pripada.

Odmor Selce

Popularne kuće za odmor u Selce

Loading...

Kuće za odmor koje primaju kućne ljubimce u Selce

Loading...

Kuće za odmor s fleksibilnim terminima dolaska u Selce

Loading...

Povijest i znamenitosti u Selcu

Naziv Selce prvi se put spominje 1366., a njegova povijest seže u do doba Rimljana. Slaveni su ovo područje naselili potkraj šestog stoljeća gdje su se stopili sa starosjedilačkim romanskim življem od kojeg su preuzeli vještinu i kulturu uzgoja vinove loze. U srednjem vijeku Selce postaje poznato po svojim vinogradima. Od trinaestog stoljeća Vinodolom pa tako i Selcem vladaju Krčki knezovi, a u šesnaestom vlast preuzima Zrinski knezovi koji su odgovorni za napredak regije razvojem trgovine. Tradicionalne djelatnosti nikako nisu zamrle, a radilo se o vinogradarstvu, maslinarstvu, ribolovu na tune (tunolov) i ovčarstvu. Ovdje su se nalazila čak tri mlina za preradu maslina, a posljednji sagrađeni mlin, starog naziva „toč“, još uvijek ima svoj monolitni kotač i kamene posude za skladištenje ulja. Posjetite baroknu Crkvu svete Katarine, a u zelenilu malog parka nalazi se predromanička kapelica posvećena istoj svetici. U Selcima se nalazi i kapelica svetog Jurja iz jedanaestog stoljeća koji je bio ovdje najpoznatiji svetac tijekom srednjeg vijeka. Zanimljivost Crkve svete Katarine je „polača“, stari naziv za izvor vode, koja se nalazi ispod same crkve, a tu je i uređeno „perilo“, prostor za pranje. Na zidu pored izvora nalazi se mozaik djevojke u narodnoj nošnji koja dolazi na vodu s vjedrom.

Putovanje Selce

Zanimljivosti u Selcu

Postoji prelijepa šetnica koja obližnju Crikvenicu povezuje sa Selcem. Kao nigdje drugdje u Hrvatskoj, tradicija turizma na Kvarneru vrlo je duga, a u Selcu seže čak do 1880. godine kada u Selce dolaze prvi turistički posjetitelji. Uskoro je osnovana „Zadruga morskog kupališta“ koja je sagradila prvo drveno kupalište kakva poznajete iz filmova o razdoblju s početka dvadesetog stoljeća. Pravi procvat Selce i njegova gostoljubivost doživljavaju početkom šezdesetih godina. Ovdje ćete imati priliku uživati ne samo u kvalitetnim, lijepim i odlično opremljenim dječjim igralištima na samim plažama, ali i u nezaboravnim i vrhunski uređenim parkovima i cvijetnjacima. Navečer se možete prošetati ovim prekrasnim mjestom i oduševiti se na svakom koraku. Selce se pretvara u kazalište u kojem zabava i kultura vode glavnu riječ. Imat ćete priliku vidjeti tradicionalne folklorne plesove, odlične koncerte i recitale te ulične portretiste na djelu. Ono što se ne propušta je prilika za uživanje u ribarskoj fešti.

Smještaj Selce

Plaže i klima u Selcu

Odlični klimatski uvjeti čine selce važnim rehabilitacijskim i lječilišnim središtem. Ovamo su oduvijek voljeli dolaziti gosti s reumatskim i dišnim poteškoćama. Plaža Selce nositeljica je Plave zastave koja je oznaka najviše kvalitete i razumnog ekološkog gospodarenja. Uz spomenutu  šetnicu i parkove protežu se najuređenije plaže koje možete zamisliti. Na raspolaganju vam je i marina s operativnim gatom i obalama za 120 brodica. U Selicma je poznati ronilački centar koji će vam otkriti najljepše plave tajne Jadrana. Možete otići i na organizirani izlet gusarskim brodom ili izletničkim katamaranom.

Sve što trebate napraviti je pregledati našu ponudu kuća i apartmana za odmor, rezervirati svoj smještaj i provesti odmor iz snova u lijepom mjestu Selce!

Kuće za odmor Selce
Apartmani Selce