Povljana - apartmani za odmor

Povljana se nalazi na jugu otoka Paga na granici između Dalmacije i Kvarnerskog zaljeva. More koje je se nalazi u uvali kristalno je bistro. Prirodni zaljev okrenut je prema zapadu i tako je zaštićen od jakih vjetrova, poput bure i juga. Povljana pruža zaštitu i utočište i onima koji dolaze s mora i koji su na lijepom kopnu. Pag je iznimno sunčan otok pun krša i sredozemnog bilja koje je začinjeno slavnom paškom solju. Povljana se smjestila na uzvisini na mjestu gdje se dotiču vapnenački kamenjar i plodno povljansko polje. Ovdje se nalaze bogata vrela pitke vode koja su omogućila cjelogodišnje bavljenje poljoprivredom i zato ne nedostaje ni povrtlarstva ni vinogradarstva. Spomenuto povljansko polje prekriveno je većinom vinogradima, a tradicionalno je Povljana bila hraniteljica otoka tijekom stoljeća. Ribarstvo i, naravno, stočarstvo oduvijek su bili važnim djelatnostima stanovništva Povljane. Poslije Drugog svjetskog rata dolazi do velikih promjena i razvija se turizam. Prvenstveno se u Povljani u početku razvijao lovni turizam kao prvom mjestu na otoku Pagu. Danas je Povljana lijepo općinsko središte koje je daleko odmaklo od ruralnog područja.

apartmani Povljana

Popularne kuće za odmor u Povljana

Loading...

Kuće za odmor koje primaju kućne ljubimce u Povljana

Loading...

Kuće za odmor s bazenom u Povljana

Loading...

Kuće za odmor s fleksibilnim terminima dolaska u Povljana

Loading...

Povijest i kultura u Povljani

Da je područje Povljane odavno bilo dobro mjesto za život ukazuju najstariji pronađeni predmet je djelić kamene sjekire iz eneolitika. Liburni i Rimljani ostavili su tragove u obliku ruševina na više lokacija u ovoj općini. Slaveni su rano počeli naseljavati područje Povljane o čemu svjedoči nekoliko srednjovjekovnih crkava s grobljima: Stara Povljana, Grušna, Belotine ograde i Gomilica. Prvo naselje napušteno je u sedamnaestom stoljeću i od tada se staro naselje naziva Stara Povljana. Od tada je naselje an suprotnoj strani uvale (Nova) Povljana.

U Povljani se njeguje tradicija klapske pjesme i postoje i ženske i muške klape. Njihova umjetnička vještina uljepšava većinu kulturnih događaja ovog područja i drugih dijelova Hrvatske. „Povljana u pismi“ tradicionalna je manifestacija susreta klapa koja se odražava pred crkvom Svetog Jurja početkom srpnja svake godine od 2002. Ovo je najznačajniji takav događaj na širem zadarskom području gdje se ogledaju najpoznatije klape u Hrvatskoj. „Povljana u pismi“ vrhunski je uvod u kulturno-zabavni program ljeta u Povljani.

Povljana

Gastronomija u Povljani

Tradicionalna, zdrava i jednostavna dalmatinska kuhinja i ovdje kraljuje. Temelj ovdašnjeg kulinarstva su jela od školjaka, mekušaca i ribe. Na lokalnoj tržnici možete nabaviti svježe plodove mora. Kušajte jela ispod peke, pečena na gradelama ili na buzaru. No ono po čemu je otok Pag nadaleko poznat je slavna paška janjetina. Nju se priprema na ražnju, ispod peke i kuhanu (ili kako ovdje kažu na lešo).

Aktivni i na odmoru

Cijeli otok Pag dobar je za vožnju biciklom, a na raspolaganju su vam i brojne pješačke i trekking staze koje su zbog krševitog terena manje i više zahtjevne. Uz ronjenje se možete okušati i u podvodnom ribolovu, a za one koji preferiraju sportove s loptom na raspolaganju stoje teniska igrališta. Za one najsnažnije i željne vrhunskog adrenalina, tu je daskanje s jedrom.

Pregledajte našu ponudu vila, apartmana i kuća za odmor, rezervirajte svoj odmor u Povljani provedite odmor iz snova u Hrvatskoj.