Otok Unije | odmor na kvarnerskom otoku

Unije su otok koji se nalazi u Kvarnerskom zaljevu zapadno od otoka Lošinja. Možda niste znali da je to najzapadniji stalno naseljeni otok u Hrvatskoj. Administrativno pripada gradu Malom Lošinju. Na blagoj padini uz uvalu Unije nalazi se jedino naseljeno mjesto na otoku koje također nosi to ime. Taj južni dio zapadne obale je plitak i pristupačan, iako se dramatično prelijepi krajolici kriju i u sjevernim uvalama istočne strane kamo je idealno doći plovilom iako postoje zemljani putevi koji vode do njih. Posebna zanimljivost otoka su karbonske stijene od kojih je građen. Sjever otoka posebno je ekološki vrijedan jer se na lokaciji Vele i Male stijene odmaraju ptice selice. Osim sivog sokola, budete li imali sreće, ovdje ćete vidjeti endemičnu ilirsku čiopu. Flora i fauna su toliko bogate da imate osjećaj da se nalazite u botaničkom rezervatu.

Unije

Popularne kuće za odmor u Unije, otok

Loading...

Kuće za odmor koje primaju kućne ljubimce u Unije, otok

Loading...

Kuće za odmor s fleksibilnim terminima dolaska u Unije, otok

Loading...

Klima na otoku Unije

Zato je ovaj otok idealan za sve koji žele provesti odmor slušajući valove i mirišući zrak prepun sredozemnih aroma, ovo je pravo mjesto za vas. Možda niste znali da su Unije jedan od rijetkih ne samo jadranskih već i sredozemnih otoka čija je desetina površine obradiva. Ostali su otoci puno škrtiji obradivim tlom, ali zato ovdje ne nedostaje prelijepih zelenih krajolika. Klimatski Unije više nalikuju na neke dalmatinske nego kvarnerske otoke. Zbog otvorenosti prema zapadu, s otvorenog mora tijekom najtoplijih ljetnih mjeseci možete osjetiti povjetarac s mora koji će vas osvježiti.

Unije

Život i odmor na otoku Unije

Brojna arheološka nalazišta svjedoče o tome da su Unije bile naseljene još u paleolitiku. Dvadesetih godina prošlog stoljeća na otoku je bio najveći broj stanovnika ikad, a to je bilo manje od osam stotina. Danas ih je manje od stotinu, ljeti kada posjetitelji pristignu u većem broju, nikad nema više od tisuću duša na cijelom otoku.

Tražite li kuću za odmor na zelenom, mirnom i mirisnom otoku u Kvarnerskom zaljevu, Unije su pravo mjesto za vas. Doživite odmor iz snova u Hrvatskoj.