Palit - sunčani odmor

Palit je naselje koje administrativno pripada gradu Rabu na istoimenom otoku. Smješten je sjeverno od poluotoka sa starim dijelom grada Raba i poluotoka Frkanj, proteže se duž uvale Svete Eufemije, istočno od Kampora, a sjeverozapadno od Banjola i Barbata. Ovdje doista nećete biti daleko od događanja u malenom gradu, a opet dovoljno udaljeni da osjetite atmosferu zelenog Kvarnera koji ni na jednom otoku sjevernog Jadrana nije tako poseban. Rab je otok zelenila i pješčanih plaža, za što vam neće trebati ni duga šetnja ni duga vožnja da se sami uvjerite.

Apartmani Palit

Popularne kuće za odmor u Palit

Loading...

Kuće za odmor koje primaju kućne ljubimce u Palit

Loading...

Kuće za odmor s bazenom u Palit

Loading...

Kuće za odmor s fleksibilnim terminima dolaska u Palit

Loading...

Palit

Na pješačkoj udaljenosti sigurno imate plažu, lijepu uvalu, odlične restorane i trgovine s namirnicama kao i supermarkete. Iz Palita plovi taksi brod za poluotok Frkanj kao i nudističku plažu ili obližnje kupalište. Za početak možete prošetati jer je stari dio grada Raba doslovno udaljen samo nekoliko stotina metara. U Palitu ste u središtu svega na Rabu. Zaputite li se na sjeverozapad, dolazite do Kampora, preko puta mirne i pitome uvale leže zeleni poluotok s čije se zapadne strane skriva naselje Suha Punta, a sjeveroistočno na uzvisini leže stare kuće u Mundanijama od kojih se obronci supuštaju do sjeverne obale s pogledom na Velebit. Južno od naselja Palit leži sam grad Rab na poluotočiću do kojeg bez problema dolazite za nekoliko minuta.

Što raditi u Palitu?

Osim kupanja u kristalno čistom moru, ovdje možete uživati u dugim šetnjama uz more njegovom prekrasnom promenadom koja vodi od uvale Soline do gradskih zidina te u mirnim ljetnim večerima i zvijezdama koje ovdje posebno blistaju. Na raspolaganju su vam i vodeni sportovi te izleti na obližnje otočiće Goli i Grgur, ali i u ona malo dalja odredišta, poput nacionalnih parkova.

Ljeto je u Palitu omiljeno doba godine, no jesen i proljeće također su odlično vrijeme za odmor na otoku Rabu, ako više volite mirniji dio godine koji je i dalje dovoljno topao, a možda i ugodniji od samog ljeta. Ovo je razdoblje idealno ne samo za šetnje uz more, već i za duge vožnje biciklom uz obalu ili šumom, ili trčanje. Kada nema gužve ni ljetne vreve, osjetit ćete se u potpunoj sinergiji s prirodom.

Plaže u Palitu i obližnja prva nudistička plaža

Uvala Eufemije u Palitu jedno je omiljenih kupališta na Rabu, a pogodna je za sve uzraste. Osim mjesne plaže, možete odabrati i druge poznate plaže na Rabu ili taksi barkama stići do poznate nudističke plaže Kandalora. Još 1934. godine Richard Ehrman iz Beča, predsjednik Međunarodnog saveza naturista, otvorio je prvu naturističku plažu na Rabu, koja je prva u tom dijelu Jadrana. Dvije godine nakon plaža Kandarola ulazi u povijest jer su se tamo okupali engleski kralj Edvard VIII. i njegova partnerica Wallis Simpson. Sve nudističke plaže na ovom lijepom otoku nalaze se izvan naselja, u prirodi. Spomenuta Kandarola je kamenita bistra uvala s oblucima, dosta hladovine, a u blizini je restoran te tuševi i toalet. Nalazi se nedaleko Palita, na šumovitom poluotoku Frkanj. 

Tražite li s jedne strane veselo, a s druge strane mirno mjesto za odmor u Hrvatskoj, s kućom za odmor ili apartmanom u naselju Palit nećete pogriješiti.