Apartmani Ilovik

Otok Ilovik najjužniji je nastanjeni otok lošinjskog arhipelaga sa istoimenim ribarskim mjestom s niti dvije stotine stanovnika. Smješten je u manjoj uvali koju sa sjeverne strane štiti nenaseljeni otočić Sveti Petar na kojem se nalazi staro groblje, a zbog pogodne klime mještani Ilovika se bave vinogradarstvom, povrtlarstvom, ribarstvom, ovčarstvom ali i turizmom. Najveća uvala sa pješčanom plažom je Paržine na jugoistočnoj strani otoka, dok se samo naselje nalazi na sjeveroistoku s pogledom na Sveti Petar i zaštićeni kanal u kojem leži sigurno sidrište poznato pod pamtivijeka. Brodskom je linijom svakodnevno povezan s mjestom Mali Lošinj, dok postoji i brza brodska poveznica s gradom Rijekom.

Kuće za odmor Ilovik

Kuće za odmor Ilovik

Između dva otoka proteže se dobro zaštićen kanal dužine 2,5 km i širine oko 300 m koji služi kao luka mjesnim ribarima kao i brojnim nautičarima koji ovamo dolaze da bi uživali u netaknutoj prirodi. Otok Ilovik obrastao je zimzelenom mediteranskom vegetacijom u kojoj se ističe crnika, a mjestimično ima i šumica alepskog bora. Za Ilovik se kaže da je otok cvijeća, jer gotovo oko svake kuće cvatu oleandri, palme, ruže i drugo cvijeće, a specifičnost ovog otoka su visoka stabla eukaliptusa. Krajem lipnja slavi se dan svetaca Petra i Pavla uz obveznu pučku feštu. Ovdje su pronađeni ostaci naselja plemena Liburna, a među pronalascima je bio i neprocjenjivi sarkofag. Ova je destinacija idealna za ronjenje jer se u blizini nalazi podmorsko arheološko nalazište koje razgledavate doslovno lebdeći nad njim. Na raspolaganju su vam trgovina, slastičarnica, pošta, pekarnica i nekoliko ugostiteljskih objekata koji će se pobrinuti da doista provedete odmor bez briga.

Otok Ilovik svojom jedinstvenošću, mirom, ljepotom i ponudom privatnog smještaja privlači turiste željne istinskog odmora. Svi oni koji traže otok s pitomim uvalama na svim svojim stranama, mir i mirise sredozemnog bilja i drveća, Ilovik je pravo mjesto za njih.

Svakako posjetite ovaj otok ako boravite na Kvarneru. Rezervirajte NOVASOL smještaj i uživajte u nezaboravnom provodu u Hrvatskoj!