Dobrinj, odmor u blizini drevne gusarske špilje

Dobrinj se nalazi na sjeveroistoku otoka Krka koji je lako dostupan jer se na njega stiže mostom izravno s kopna. Zato je omiljeno odredište u svim godišnjim dobima i nudi sve što vam treba na odmoru. Na krajnjem sjeveru otoka čak se nalazi zračna luka. Dobrinj se sastoji od dvadesetak naselja od kojih su Dobrinj i Čižići najveća. Uglavnom ga se reljefno dijeli na višu zonu (Dobrinj, Kras, Gabonjin) i nižu zonu (uvala Soline). Tako možete birati imati bolji pogled ili biti bliže moru. Zato vjerujemo da ćete na svom odmoru u malenom Dobrinju imati priliku pronaći upravo onakav smještaj kakav tražite i napuniti baterije te uživati na jednom od najzelenijih krških otoka Kvarnerskog zaljeva.

Kuće za odmor Dobrinj

Popularne kuće za odmor u Dobrinj

Loading...

Kuće za odmor koje primaju kućne ljubimce u Dobrinj

Loading...

Kuće za odmor s bazenom u Dobrinj

Loading...

Kuće za odmor s fleksibilnim terminima dolaska u Dobrinj

Loading...

Putovanje Dobrinj

Zeleni otok Krk poznat po iznimnoj kulturnoj baštini pa se često naziva i kolijevkom hrvatske kulture i pismenosti. Upravo Dobrinj je bio jednim od važnijih središta aktivnosti popova glagoljaša. Jeste li znali da su se dobrinjske matice krštenih pisale glagoljicom sve do 1850.? Dobrinj se prvi put spominje davne 1100. godine u Darovnici „slavnog Dragoslava“ koja je naravno pisana glagoljicom, ali čiji izvornik nažalost nije sačuvan. Radi se o najstarijem pisanom spomenu postojanja župa na Krku, a zanimljivo je da se ni danas ne zna je li „slavni Dragoslav“ bio plemić ili se radilo o posjedu. Na pitanje ima li Dobrinj više muzeja ili stanovnika, dobit ćete odgovor da je cijelo mjesto grad muzej jer ih ima podjednako. „Placa“ ili središnji trg okružen platanama, takozvani „Donji Grad“ iz doba Frankopana s nizom kuća koje su preuzele ulogu bedema te sakralne i etnografske zbirke, stari zvonik i obližnji park od milja zvan „jardin“ čuvaju duh barem devet stoljeća bogate povijesti ovog bisera Kvarnerskog zaljeva. Razgledajte crkvu sv. Stjepana također iz dvanaestog stoljeća. Uz Dobrinj imate priliku posjetiti i ostala mjesta na otoku, a to su: Omišalj, Njivice, Vrbnik, Punat, Baška, Malinska, Šilo i grad Krk.

Apartmani Dobrinj

Zanimljivosti Dobrinj

Dobrinj nije samo na svojoj povijesnoj uzvisini već se spušta prema naselju i plaži Meline do uvale koju čine Čižići, Soline i Klimno. Meline su poznate i imenovane po svom ljekovitom mulju odnosno pijesku, a u Solinama su se nalazile solane krčkih knezova Frankopana. Posjetite plažu u najdubljem dijelu uvale koja je idealna za odmor s obitelji ne samo zbog svog ljekovitog pijeska već i plitkog mora. Lijepo Klimno dobilo je ime po crkvici svetog Klementa, dok je naziv Čižići i danas misterij. Sjeverno od Dobrinja u blizini zaseoka Rudine i plaže Mala nalazi se špilja Biserujka koju morate posjetiti ukoliko ste ovdje na odmoru. Od pedeset špilja na otoku ona je jedini uređeni speleološki lokalitet koji je pripremljen za posjetitelje. Legenda kaže da je Biserujka dobila ime prema blagu koje je u njoj pronađeno, a pripadalo je ovdašnjim gusarima. U Rudinama postoji označena pješačka staza i izvorna pučka arhitektura.

Ukoliko vas zanimaju izvorna domaća jela kušajte šurlice s gulašom od janjčića ili drugim umacima jer je to specijalitet ovog otoka. Probajte i čašu odlične vrbničke žlahtine ili pjenušac iz mora, a rezervirajte još danas apartman ili kuću za odmor iz NOVASOLove ponude i provedite nezaboravan odmor na otoku Krku.

Plaže Dobrinj
Smještaj Dobrinj