Kastav, pogled na Primorje, Istru i Kvarner

Kastav je stari gradić na uzvisini između riječkog područja i Učke s pogledom na Kvarnerski zaljev. U samom središtu nalaze se romantične uske ulice koje vijugaju među starim crkvama, tornjevima, trgovima i utvrdama. Šire područje poznato je pod nazivom Kastavština i dobar je izbor kao odredište za odmor za ljubitelje boravka u prirodi i aktivnog odmora koje je samo nekoliko minuta vožnje udaljeno od trećeg najvećeg grada Hrvatske. Kastav će vam ponuditi apartmane i kuće za odmor na granici Istre, Opatijske rivijere, Gorskog kotara i Primorja.

Kastav apartmani

Popularne kuće za odmor u Kastav

Loading...

Kuće za odmor koje primaju kućne ljubimce u Kastav

Loading...

Kuće za odmor s bazenom u Kastav

Loading...

Kuće za odmor s fleksibilnim terminima dolaska u Kastav

Loading...

Kastav i njegove zanimljivosti

Šetnju Kastvom započnite u Aleji velikana s bistama zaslužnih žitelja ovog kraja. Među njima se nalazi Vladimir Nazor koji za svog života i rada u Kastvu počeo pisati čakavštinom koja je jedna od drevnih nematerijalnih kulturnih blaga Kastavštine. Ulaz u staru jezgru poznate su kamene vratnice koje se zovu Voltica. Tijekom šetnje razgledajte Osojnakovu kotlariju, trg Lokvinu, gradski Kaštel, Gradsku ložu i crkvicu sv. Sebastijana i Fabijana na putu do Fortice, platoa okruženog divljim kestenima s vidikovcem koji gleda na Primorje, Kvarnerski zaljev s otocima i Istru. Obiđite gradske zidine koje su nekoć imale čak devet kula. Ono što se ne propušta je posjet župnoj crkvi sv. Jelene Križarice koja svojim zvonikom dominira nad cijelim Kastvom. Možda budete imali sreće pa se u ovom posebnom ambijentu zateknete u vrijeme festivala gitare ili bluesa. Čuvajte se pokladnih Kastavskih zvončara čiju nematerijalnu baštinu čuva UNESCO.

Kastav i aktivni odmor

U svom apartmanu ili kući za odmor uvijek možete uživati bez puno akcije, no možete i otkriti različite pješačke staze i šetnice Kastavštine. Najkraća je duga 5,2 km i započinje na Fortici, a vodi od stare jezgre preko Crekvine i označene ekostaze do šumskog puta. Staza prolazi pored nekoliko jama, a vodi pored Majevog vrha te se kružno vraća na Forticu. Staza duljine 9.3 km vodi vas od Fortice opet preko Crekvine kroz Lozu i Lužinu, raskošne šume s lovačkom kućom i odmorištem u blizini Stanić vrha. Najdulja među označenim stazama mjeri čak 16,4 km vodi vas pored povijesnih stražarnica, lovačke kućice, drevnog napuštenog sela, Mačkovog vrha s panoramskim pogledom, sve do Šparožne jame odakle se staza kroz selo Brnini vraća do Fortice. Ljubitelji jahanja mogu uživati u poznatom kastavskom jahačko-rekreativnom centru u neposrednoj blizini stare jezgre. Biciklizam i općenito cikloturizam česta je zabava na odmoru u Kastvu. U spomenutoj Crekvini započinje 63 kilometra duga biciklistička transverzala riječkog prstena.

Volite li gradiće pune povijesnih spomenika višestoljetne baštine te okružene šumama, apartman ili kuća za odmor u Kastvu na vratima Kvarnera mogli bi biti idealan izbor za vas.