Cres, otok bjeloglavog supa

Cres je najveći te drugi najdulji hrvatski otok. Jeste li znali da su Cres i Lošinj nekoć bili jedan otok te da su kanal danas poznat kao Osorski između njih prokopali vjerojatno Rimljani? Danas se između dva otoka nalazi most koji je pokretan s creske, a fiksiran s lošinjske strane. U njemu postoji jaka struja koja je iznimno rijedak fenomen koji ne ovisi o plimi i oseci već o pojavi zvanoj seš koju se u Europi prvi puta identificiralo u Ženevskom jezeru, a opisuje se kao stojni val. No Najpoznatiji geološki fenomen na Cresu ipak je Vransko jezero. Jezero je gotovo slobodno od mikroorganizama, a u njemu obitavaju razne vrste slatkovodne ribe: štuka, linjak i jegulja. No ribolov nije više moguć jer je jezero zbog svoje važne vodoopskrbne funkcije zaštićeno i pristup nije dozvoljen. Zato se naoružajte fotoaparatima i kamerama jer ćete komadić te ljepote sigurno htjeti ponijeti sa sobom.

kuće i apartmani za odmor -  cres

Popularne kuće za odmor u Cres, otok

Loading...

Kuće za odmor koje primaju kućne ljubimce u Cres, otok

Loading...

Kuće za odmor s bazenom u Cres, otok

Loading...

Kuće za odmor s fleksibilnim terminima dolaska u Cres, otok

Loading...

Aktivni odmor Cres

Ljubitelji pješačenja u prirodi trebali bi posjetiti šumu Tramuntanu na sjeveru otoka. Među ostalim hrastovima, grabom i kestenima nalazi se najstarije stablo hrasta medunca koje je 1997. proglašeno zaštićenim spomenikom kulture. Na sjeveru se nalazi mjesto Beli s Centrom za posjetitelje i oporavilištem za bjeloglave supove. Područje je bogato jamama i spiljama, a u jednoj od njih pronađena su čak četiri cjelovita kostura spiljskog medvjeda starija od dvanaest tisuća godina, jedina takva u ovom dijelu Europe. Više o tome saznajte na poučnoj eko-stazi. Na Cresu se nalazi čak tristo kilometara markiranih pješačkih staza, pretežno srednje zahtjevnih. Među njima se nalazi trasa Cres – Nedomišlje – Valun koja vas kroz maslinike i kamenjar vodi do mjesta u čijoj se crkvi svete Marije nalazi Valunska ploča, jedan od najstarijih hrvatskih epigrafskih spomenika s tragovima staroslavenskog. Uz pješačenje i planinarenje, biciklizam je dobar način za otkrivanje Cresa, osobito u proljeće ili jesen ako se zadržavate na brdovitom sjeveru otoka. Na jugu vas čekaju pitomiji pastirski krajolici kojima možete voziti bicikl bez problema cijele godine. Ronjenje, jedrenje i izleti brodicom uvijek su dobra ideja na Cresu, a ponuda adrenalinskih sportova ne zaostaje.

Plaže Cres

Plaže Cres

Najpoznatija creska plaža sigurno je šljunčani Sveti Ivan podno mjesta Lubenice. U malenom selu Orlec u blizini grada Cresa u hladovini klisura pronaći ćete šljunčanu uvalu Mali Bok. Dvije pitome šljunčane plaže okružene zelenilom i sadržajima poput trgovina i ugostiteljskih objekata čekaju vas u Valunu. U mjestu Beli uz lučicu se nalazi uređena šljunčana plaža sa svime što biste mogli poželjeti na plaži.

Otok Cres nudi idealan smještaj za vaš sljedeći odmor. Iznajmljivači koji surađuju s NOVASOLom samo nam se trebaju javiti prije rezerviranja i dobit će čak 25 % popusta na rezervaciju.

Postanite iznajmljivač

Rezervirajte svoj apartman ili kuću za odmor na Kvarneru još danas i saznajte koliko ljepote ima u ovom dijelu Lijepe naše.

Otok Cres