Otočac - krš i rijeke gorske Hrvatske

Otočac se nalazi u maloj regiji Gacka u zaleđu Kvarnerskog zaljeva istočno od vrhunaca planine Velebit. Nije poznato je li područje dobilo ime po rijeci Gackoj ili obratno. Područje zajedno s Likom i Gorskim kotarom tvori najviši dio gorske Hrvatske.

Ferienhaus in Otočac

Popularne kuće za odmor u Otočac

Loading...

Kuće za odmor koje primaju kućne ljubimce u Otočac

Loading...

Kuće za odmor s bazenom u Otočac

Loading...

Kuće za odmor s fleksibilnim terminima dolaska u Otočac

Loading...

Povijest Otočca

Grad Otočac razvio se od utvrde Otočac na rijeci Gackoj prema povjesničaru Valvasoru i njegovom zapisu iz 1689. Kao što mu ime govori, radi se o otočiću omeđenom vodama. S nekoliko tisuća stanovnika ovaj grad je središte Gacke. Pripada najstarijim naseljima sa slavenskim stanovništvom u Hrvatskoj. Spominje se na Bašćanskoj ploči iz 1100. godine koja je jedan od najvećih spomenika hrvatske kulturne baštine. No postoje neke informacije koje povjesničarima ukazuju da je grad i stariji od toga i da ga je čak knez Borna koristio kao jedno od svojih sjedišta. Tijekom stoljeća mijenjao je uprave i vlasnike te krajem osamnaestog stoljeća carica Marija Terezija ga je učinila velikim trgovištem. Ovdje možete vidjeti nekoliko gomila ilirskog plemena Japodi koji su svoju bogatu kulturu ovdje počeli širiti u osnom stoljeću oprije nove ere. Rezervirajte kuću za odmor iz NOVASOL ponude u Otočcu.

Muzej Gacke Otočac i kulturna baština

U središtu grada nalazi se ovaj muzej i njegova zanimljiva zbirka „Otočac kroz povijest“. U njoj možete vidjeti premete i pratiti događanja na prostoru Gacke od prapovijesti, dolaska Rimljana, nastanka prvog spominjanja grada, borbe s Osmanskim carstvom, Vojne krajine, Prvog i Drugog svjetskog rata te posljednjeg rata nakon raspada Jugoslavije. Najstariji prapovijesni lokalitet na području Gacke nalazi se u Pećini u Ličkom Lešću, a radi se o ostacima s prijelaza iz starijeg u mlađe kameno doba. Područje Vrhovina  skriva ostatke iz srednjeg i kasnog brončanog doba. U špilji Bezdanjači otkrivena je jedna od najvećih pećinskih nekropola u Europi koja datira u petnaesto stoljeće prije nove ere.

Aktivni odmor i ribolov Otočac

Ovdje se izmjenjuju krški i vodeni krajolici. Možete se uputiti biciklističkim stazama programa „Put vode i krša“ i možda na najljepši način otkrivati Gacku i Velebit. Krajem svibnja i početkom lipnja možete sudjelovati u branju jagoda po eko načelima. Ovo je idealno područje za planinarenje, a za one željne suvremenije akcije, tu je paintball. Tradicionalisti bi mogli uživati u najmu kajaka ili kanua, a oni najmirniji bit će zadovoljni uživaju li u promatranju ptica ovog područja bogatog vodama. Ne treba naglašavati da je ribolov ovdje kralj. Ribolovne dozvole izdaju se u Otočcu. Prelijepa Gacka s pritocima mjeri više od šezdeset kilometara. Iako se radi o krškoj tekućici ona lijeno vijuga ravnicom do Karlova kanala u blizini Otočca nakon kojeg se spaja s rijekom Likom. Zbog specifičnosti ove vode ovdje su uhvaćeni pravi kapitalci potočne pastrve od pet kilograma. Ne morate loviti ribu niti ploviti ovom rijekom da biste uživali u njenim slapovima, mlinovima te bujnim raslinjem kojem pruža život.

Ovo je područje idealno za ljubitelje odmor u prirodi, aktivnog odmora i odmora daleko od gradske buke i prometa. Pregledajte našu ponudu kuća i apartmana za odmor u Otočcu i još danas rezervirajte svoj odmor iz snova u Hrvatskoj!