Mrkopalj - odmor u zelenom srcu Hrvatske

Šire područje obuhvaća naselja Brestova Draga, Sunger, Mrkopalj, Tuk Mrkopaljski, Tuk Vojni i Begovo Razdolje od Lokvi, Slemena i Sopača na zapadu do Velike Kapele na istoku u gorskom zaleđu Kvarnera.

Ferienhäuser in Mrkopalj

Popularne kuće za odmor u Mrkopalj

Loading...

Kuće za odmor koje primaju kućne ljubimce u Mrkopalj

Loading...

Kuće za odmor s bazenom u Mrkopalj

Loading...

Kuće za odmor s fleksibilnim terminima dolaska u Mrkopalj

Loading...

Mrkopalj kroz povijest

Prvi put se Mrkopalj spominje krajem petnaestog stoljeća, 1477. kada je Martin Frankopan dodijelio neke posjede Mikulici Domazetskom. Na brijegu Fortica pronađeni su ostaci crkvice iz srednjeg vijeka kakve su Frankopani podizali za svoje kmetove. Od prve polovice osamnaestog stoljeća kroz Mrkopalj prolazi važna Karolinska cesta. Posebna zanimljivost je prvi organizirani skijaški tečaj koji je za Hrvatsku započeo 1913. godine u Mrkoplju za četrnaest skijaša. Drugi tečaj 1914. godine ugostio je Prvo prvenstvo Hrvatske i Slavonije u skijaškom trčanju. 1934. godine sagrađena je prva skakaonica u Hrvatskoj, a 1936. godine održano je međunarodno natjecanje u skijaškim skokovima na kojemu je nevjerojatni Norvežanin Jahr skočio tada neviđenih 46 m. Mrkopalj je dao prvu hrvatsku olimpijku: Nadu Birko.

Mrkopalj za aktivni odmor

Skijalište Čelimbaša se nalazi u središtu Mrkoplja, a sadrži tri staze, dvije crvene i jednu crnu. Na vrh (1074 m) stižete vučnicom s tanjurićima, a duga je 750 m. Najdulja staza je dovoljno široka za prosječnog skijaša, s tri prijelomnice i nagibom koji je u skladu s crvenom oznakom. Preostale dvije staze usrećit će i one malo zahtjevnije. Tu je i baby lift duljine 250 m. Skijalište Begovo Razdolje se nalazi u najvišem naseljenom mjestu na više 1078 metara iznad mora. Nalazi se na sjevernim obroncima planine Bjelolasica te raspolaže vučnicom od 450 m. Zadovoljit će početnike, ali i zahtjevne skijaše, dok se za one najmlađe uz skijalište nalazi sanjkalište. Biatlonski centar Zagmajna u potpunosti zadovoljava uvjete ove discipline, a nekoliko puta je bila domaćinom velikih biatlonskih natjecanja. Čim je područje dobro za biatlon, naravno da je dobro i za skijaško trčanje. Sve generacije mogu se sanjkati, a postoji nekoliko sanjkališta. Kada nema snježnog pokrivača ovo je područje idealno za planinarenje i biciklizam.

Događanja u Mrkoplju

Svake treće nedjelje u rujnu žitelji Mrkoplja slave Proštenje uz hodočašće. Radi se o religiozno-kulturnoj manifestaciji u spomen na nagli prestanak kuge i pomora stoke koji su zadesili ovo područje krajem osamnaestog stoljeća. Pučki sajam oduševit će vas svojim šarenilom i bogatstvom gastronomske i ugostiteljske ponude. U noći s 19. 20. veljače svake se godine obilježava stradanje boraca Druge brigade 13. Primorsko-goranske divizije tijekom marša 1944. godine iz Drežnice I jasenka prema Mrkoplju. U spomen na mučno stradanje i smrt zbog užasnih zimskih uvjeta nikad utvrđenog broja partizana održava Memorijal mira s maratonom i drugim skijaškim natjecanjima. Obično tijekom srpnja održava se Art fest u Mrkoplju koji će usrećiti ljubitelje umjetnosti: pjesničke večeri, koncerti suvremene i tradicionalne glazbe, etno i eko sajam, izložbe i plesni nastupi.

Mrkopalj je mjesto za miran i aktivan odmor u tijekom bilo kojeg godišnjeg doba. Bez obzira na to tražite li apartman kao ishodište za avanturistički odmor u prirodi ili kućicu za miran obiteljski ili odmor udvoje uz šetnje prirodom, možemo vam ponuditi vile, kuće i apartmane za odmor u lijepom Gorskom kotaru.