Sveti Juraj podno Velebita

Mjesto Sveti Juraj, koje se ponekad naziva i Jurjevo, pripada gradu Senju, a leži u podnožju masiva Velebit, uz samo more, približno deset kilometara južno od uskočkog grada.

Sveti Juraj je tipično malo primorsko mjesto koje se nalazi u uvali kojoj je s jedne strane brdo Gradina, dok joj se s druge nalazi otočić Lisac. Prije antičkih civilizacija, u prapovijesno doba, na ovom se mjestu nalazilo naselje pod imenom Lopsica. Uz more se nalazi staro groblje gdje se još uvijek mogu vidjeti ostaci crkve Sv. Filipa ili Jakova. Ta se crkva spominje još u srednjem vijeku. U središtu se mjesta nalazi mjesno kupalište. Oni koji više mira i manje gužve odnosno više privatnosti, tu su uvale Rača, Grabova, Spasovac, Vlaška, Ujča, Kalić i Planinkovac. U cijeloj Hrvatskoj pa tako i u Kvarnerskom zaljevu mjesne odnosno glavne gradske plaže često imaju oznaku da nema pristupa kućnim ljubimcima. Zato su tu plaže u manjim uvalama i izvan naselja. Upravo u uvali Vlaška nalazi se uređena plaža za kućne ljubimce odnosno pse. U Svetom Jurju nalazi se nekoliko kafića i konoba te restoran, a obvezno kušajte med iz Svetog Jurja za kojeg kažu da je najbolji na svijetu i redovito odnese neku nagradu na raznim natjecanjima.

Sveti Juraj

Popularne kuće za odmor u Sveti Juraj

Loading...

Kuće za odmor koje primaju kućne ljubimce u Sveti Juraj

Loading...

Kuće za odmor s bazenom u Sveti Juraj

Loading...

Kuće za odmor s fleksibilnim terminima dolaska u Sveti Juraj

Loading...

Med Svetog Jurja

U mjestu Sveti Juraj postoji tradicija pčelarstva i proizvodnje meda. Pčelari iz Svetog Jurja stalno su u vrhu po kvaliteti. Na natjecanjima u Hrvatskoj osvajaju i više medalja, a dok su odlično primljeni i na međunarodnim skupovima. Obvezno posjetite Dane meda u obližnjem Senju, nađete li se to kolovoskog vikenda u regiji. Oduševit će vas ne samo izbor najrazličitijih vrsta meda nego i proizvoda od pčelinjeg voska, matične mliječi i propolisa.

Sveti Juraj

Što vidjeti kad ste na odmor u Svetom Jurju?

Iako je Sveti Juraj malo mjesto za miran odmor, na njemu možete biti aktivni do mile volje. Postoje brojne lokacije u i oko senjske regije za koje vam samo može biti žao ne posjetite li ih.

  • Tvrđava Nehaj – Ova je tvrđava sagrađena 1558. godine i simbol je grada Senja. Njen kvadratni tlocrt svojim stranama orijentirana je prema stranama svijeta. U nju se nekoć ulazilo preko drvenog mosta, a zidovi su debljine dva do tri metra, a završavaju kruništem s pet malih kutnih kula. Te zidine su skrivale približno stotinu puškarnica i jedanaest većih otvora za topove. U unutrašnjosti se nalazi zanimljiv zdenac s tri grba, a vrh je odličan vidikovac. U tvrđavi Nehaj možete pogledati zbirku Senjski uskoci i Senjska primorska kapetanija te izložbu Gradski plemićki grbovi Senja. u zimskoj polovici godine otvorena je prema dogovoru.

  • Nacionalni park Sjeverni Velebit – Na manje od pola sata vožnje od Svetog Jurja nalazi se ulaz u Nacionalni park Sjeverni Velebit. Najmlađi nacionalni park Hrvatske ustanovljen je 1999. godine. U njemu se nalaze najatraktivniji i prirodno najvrjedniji prostori sjevernog dijela najvećeg planinskog masiva u zemlji. Tu možete vidjeti Hajdučke i Rožanske kukove, botanički vrt u prirodi i Lukinu jamu, jednu od najdubljih na svijetu.

  • Šumarski muzej Krasno – Na 240-tu obljetnicu Šumarije Krasno 2005. godine otvoren je prvi šumarski muzej u Hrvatskoj približno 25 kilometara od Svetog Jurja. Tri stotine eksponata obuhvaćeno je stalnim postavom zbirke. Ovdje možete vidjeti alate i pribor za sječu, transportna sredstva nekad korištena u šumarstvu, stare šumske zemljopisne karte, fotografije, dokumente, literaturu te trofeje divljači autohtone ovom području.

Tražite li mirno mjesto za odmor sa svježim planinskim zrakom i slanim morskim povjetarcem, kuće i apartmani za odmor u mjestu Sveti Juraj u Kvarnerskom zaljevu prava su odluka za vas!

Sveti Juraj

Sveti Juraj