Kolan - vile, kuće i apartmani na Pagu

Kolan je lijepo naselje u istoimenoj općini na otoku Pagu na granici između Dalmacije i Kvarnerskog zaljeva. Na neki način općina je ne samo u središtu otoka već i u njegovoj unutrašnjosti jer se nalazi na obali dubokog morskog zaljeva. Okružuju ga tri brda od kojih je najviše visoko samo 256 metara te su tako idealna za blage šetnje s odličnim pogledom na kontraste koje nudi otok Pag. U hladnijim mjesecima brda s istočne strane štite Kolan od snažne bure koja puše s impresivnog masiva Velebit i izaziva posolicu. Posolica ili „morski dim“ jako je važna za gospodarstvo otoka Paga, osobito općine Kolan. Podloga upija kapljice morske vode koje su stvorili valovi i vjetar. Može se raditi o biljkama, tlu pa i građevinama. Najčešće se radi o grmlju, travi i stablima. Zbog toga biljke postaju slane. takve su biljke domaćim životinjama odlična i ukusna hrana. Paško je ovčarstvo ovisno o njoj, a zato je ovčje mlijeko s Paga jedinstvena okusa i kvalitete, a paški sir koji se pravi od tog mlijeka jedna od najpriznatijih hrvatskih poslastica.

Ferienwohnung in Kolan

Popularne kuće za odmor u Kolan

Loading...

Kuće za odmor s fleksibilnim terminima dolaska u Kolan

Loading...

Plaže i zabava na Pagu

Prelijepe plaže poput Girenice, Sv. Duha, Čiste, Prnjice i Rogoze nude pješčane uvale u kojima možete uživati u miru daleko od gradske vreve i suvremene užurbanosti. S druge strane, samo osam kilometara prema sjeveru leži poznata plaža Zrće, koju nazivaju Ibizom Hrvatske. Zato je Kolan odlično odredište za miran obiteljski odmor, ali i za one koji vole birati kad žele biti u blizini najboljih partyja na Jadranu i totalnog mira na pješčanoj plaži gdje sviraju samo cvrčci i šum valova. Ovčarstvo i proizvodnja sira nije sve što se ovdje događa. Stanovništvo je oduvijek njegovalo vinogradarstvo te proizvodnju vina, a gostoljubivost im je glavno obilježje. Nikako ne propustite „Feštu od sira“ u Kolanu, a neke sirane imaju i otvorene kušaonice gdje možete zabaviti i svoje nepce.

Rezervat Dubrava-Hanzine

Stanovnici Paga vole se našaliti tako da vas pitaju jeste li ikad bili na Mjesecu. Kada, naravno, odgovorite da niste, oni će vas pozvati da dođete i vidite Pag – za koji kažu da ima jako sličnu površinu onoj na Mjesecu. U to biste možda i povjerovali dok promatrate Pag s Jadranske magistralne ceste, iz daljine velebitskog primorja. No kada se približite, vidite da nije baš tako. Uz obalu južno od mjesta Kolan proteže se značajni krajobraz i posebni rezervat šumske vegetacije – Dubrava-Hanzine. Korijen riječi Dubrava (dub) u staroslavenskom je uvijek označavao područje prekriveno šumom. To je čest toponim u Hrvatskoj. Ovaj prirodni rezervat s jedne je strane omeđen morem i prirodnim pješčanim plažama, a s druge kamenjarom koji se pruža prema najvišem vrhu otoka, Svetom Vidu. Ovo je jedini dio šireg područja grada Paga u kojemu možete naći prilično dobro očuvanu šumu hrasta crnike. biolozi su posebno oduševljeni genskim materijalom hrasta medunca koji u šumarstvu nikada prije nije zabilježen. I geolozima je ovaj kraj iznimno zanimljiv jer se u blizini plaže Crnike, koja je i sama zaštićeni geološko paleontološki rezervat, nalaze dvadeset milijuna godina stare miocenske naslage.

Sve to i puno više možete doživjeti na svom odmoru u mjestu Kolan! Pregledajte našu ponudu vila, kuća i apartmana na otoku Pagu i rezervirajte svoj odmor u Hrvatskoj još danas.