search

Palit - sunčani odmor na otoku Rabu

Palit je naselje koje administrativno pripada gradu Rabu na istoimenom otoku. Smješten je sjeverno od poluotoka sa starim dijelom grada Raba i poluotoka Frkanj, proteže se duž uvale Svete Eufemije, istočno od Kampora, a sjeverozapadno od Banjola i Barbata. Ovdje doista nećete biti daleko od događanja u malenom gradu, a opet dovoljno udaljeni da osjetite atmosferu zelenog Kvarnera koji ni na jednom otoku sjevernog Jadrana nije tako poseban. Rab je otok zelenila i pješčanih plaža, za što vam neće trebati ni duga šetnja ni duga vožnja da se sami uvjerite.

Na pješačkoj udaljenosti sigurno imate plažu, lijepu uvalu, odlične restorane i trgovine s namirnicama kao i supermarkete. Iz Palita plovi taksi brod za poluotok Frkanj kao i nudističku plažu ili obližnje kupalište. Za početak možete prošetati jer je stari dio grada Raba doslovno udaljen samo nekoliko stotina metara.

Što raditi na Rabu?

Rab je idealan otok za ljetni odmor. Ovdje ima puno sunca, more je čisto, na raspolaganju su vam ne samo pješčane nego i šljunčane i kamenite i plaže na osami, nudi se ronjenje, teniska igrališta, staze za jogging, a možete samo šetati uživajući u toplim noćima. Ljeti možete uživati i u brojnim kulturnim odnosno zabavnim manifestacijama poput koncerata klasične glazbe, plesa, izložbi i filmskih projekcija. Ono što se ne propušta su Rapske viteške igre kao ni Rapska fjera tijekom koje se cijeli Rab preodjene u svoje srednjovjekovno ruho.

Jesen i proljeće također su odlično vrijeme za odmor na otoku Rabu, ako više volite mirniji dio godine koji je i dalje dovoljno topao, a možda i ljepši nego ljeti. Ovo je razdoblje idealno za duge šetnje uz more, vožnje biciklom uz obalu ili šumom. Kada nema gužve ni vreve, možete vidjeti sve kao da ste dio samog grada i otoka. Na raspolaganju su vam i vodeni sportovi, stručni vodiči te izleti na obližnje otočiće Goli i Grgur, ali i u ona malo dalja odredišta, poput nacionalnih parkova.

Naturizam i plaže na Rabu

Još 1934. godine Richard Ehrman iz Beča, predsjednik Međunarodnog saveza naturista, otvorio je prvu naturističku plažu na Rabu, koja je prva u tom dijelu Jadrana. Dvije godine nakon toga Rab i plaža Kandalora ušli su u povijet jer su se tamo okupali engleski kralj Edvard VIII. i njegova partnerica Wallis Simpson. Sve nudističke plaže na ovom lijepom otoku nalaze se izvan naselja, u prirodi. Spomenuta Kandalora je kamenita bistra uvala s oblucima, dosta hladovine, a u blizini je restoran te tuševi i toalet. Pudarica je prirodna plaža sa sitnim šljunkom na osami bez sadržaja u blizini, a slična plaža je Lopar – razlika je u tome da je ova pješčana.

Tražite li s jedne strane veselo, a s druge strane mirno mjesto za odmor u Hrvatskoj, s kućom za odmor ili apartmanom u naselju Palit nećete pogriješiti.