search

Jablanac - lijepe uvale Senjske rivijere

Senjska rivijera proteže se sredinom obale Kvarnerskog zaljeva i pruža se u smjeru sjever-jug. Naselja Stinica i Jablanac nalaze se na kopnu preko puta jugoistočnih obala otoka Raba. Masiv Velebit pruža se s istoka i ovom području pruža svježi zrak i ugodne noći i za najtoplijih ljetnih dana. Razveden obala idealna je za ljubitelje malih uvala podno strmih stijena prekrivenih sredozemnim biljem, grmljem i drvećem.

Jablanac

Nekadašnje trgovište, a danas slikovito ribarsko i turističko naselje Jablanac, smjestilo se u dubokoj uvali između zaljeva Stara Vlaka i Smokovača. Jedan od najstarijih kulturnih i povijesnih spomenika je crkva Svetog Nikole iz dvanaestog stoljeća smještena uz ostatke srednjovjekovnih zidina tadašnjeg naselja Ablana. To je naselje u trinaestom stoljeću imalo status slobodnog kraljevskog grada. Prije Drugog svjetskog rata dr. Miroslav Hirtz, poznati prirodoslovac i puopisac, izgradio je na 26 metarskoj kamenoj litici planinarski dom koji danas nosi njegovo ime. Osobita je zanimljivost ovog planinarskog doma činjenica da je to najniži planinarski dom na svijetu, a od lijepe jablanačke plaže do njega vas vode 122 stube. Taj je planinarski dom ujedno i početna točka označenog planinarskog puta koji vodi do nevjerojatnog vidikovca i drugog planinarskog doma, doma Alan na Velebitu do kojeg stižete na približno četiri sata hoda.

Stinica

Samo nekoliko kilometara sjeverno od Jablanca s Jadranske magistrale silazite u Stinicu. Ona se sastoji od dva dijela: starog i novog u kojem se nalaze apartmani i kuće za odmor. Uvala Mala Stinica plitka je i u njoj se nalazi mali pristan. Novije trajektno pristanište sagrađeno je za potrebe trajektne veze s mjestom Mišnjak na lijepom susjednom otoku Rabu. Za samo dvadeset minuta možete biti na jednom od omiljenijih otoka u Hrvatskoj, a trajekti plove u oba smjera tijekom cijele godine od ranih jutarnjih sati gotovo  do ponoći. Zapadno od trajektne luke nalazi se prapovijesno naselje Ortopla. Preporučujemo izlet u Štirovaču, lokalitet na planini u južnom dijelu Nacionalnog parka Sjeverni Velebit koji je poznat po starim crnogoričnim šumama. Štirovača je oduvijek omiljeno izletište lokalnog stanovništva.

Uvala Zavratnica

Zavratnica je zaštićeni krajolik i jedna od najljepših uvala cijelog Kvarnera, ako ne i cijele Hrvatske. Na Velebitu ćete naći dva nacionalna parka, stroge i botaničke rezervacije te spomenike prirode. Među njih ubrajamo i ovu lijepu duboku uvalu. Nalazi se na samo petnaestak minuta hoda uz more od Jablanca. Do nje možete stići i iz sela Zavratnica spuštanjem od vidikovca pješčanom stazom koja vodi do uvale. Službeno pripada Parku prirode Velebit.

Ovo je idealno mjesto tražite li svjež zrak, kristalno čisto more i miran odmor u zanimljivim uvalama podno Velebita na kojem postoje beskrajne mogućnosti za aktivnosti na otvorenom. Pregledajte naču ponudu apartmana i kuća za odmor u Jablancu i rezervirajte svoj odmor iz snova!