search

Cres, otok bjeloglavog supa

Cres je najveći te drugi najdulji hrvatski otok. Jeste li znali da su Cres i Lošinj nekoć bili jedan otok te da su kanal danas poznat kao Osorski između njih prokopali vjerojatno Rimljani? Danas se između dva otoka nalazi most koji je pokretan s creske, a fiksiran s lošinjske strane. U njemu postoji jaka struja koja je iznimno rijedak fenomen koji ne ovisi o plimi i oseci već o pojavi zvanoj seš koju se u Europi prvi puta identificiralo u Ženevskom jezeru, a opisuje se kao stojni val. No Najpoznatiji geološki fenomen na Cresu ipak je Vransko jezero. Jezero je gotovo slobodno od mikroorganizama, a u njemu obitavaju razne vrste slatkovodne ribe: štuka, linjak i jegulja. No ribolov nije više moguć jer je jezero zbog svoje važne vodoopskrbne funkcije zaštićeno i pristup nije dozvoljen. Zato se naoružajte fotoaparatima i kamerama jer ćete komadić te ljepote sigurno htjeti ponijeti sa sobom.

kuće i apartmani za odmor - cres

Aktivni odmor Cres

Ljubitelji pješačenja u prirodi trebali bi posjetiti šumu Tramuntanu na sjeveru otoka. Među ostalim hrastovima, grabom i kestenima nalazi se najstarije stablo hrasta medunca koje je 1997. proglašeno zaštićenim spomenikom kulture. Na sjeveru se nalazi mjesto Beli s Centrom za posjetitelje i oporavilištem za bjeloglave supove. Područje je bogato jamama i spiljama, a u jednoj od njih pronađena su čak četiri cjelovita kostura spiljskog medvjeda starija od dvanaest tisuća godina, jedina takva u ovom dijelu Europe. Više o tome saznajte na poučnoj eko-stazi. Na Cresu se nalazi čak tristo kilometara markiranih pješačkih staza, pretežno srednje zahtjevnih. Među njima se nalazi trasa Cres – Nedomišlje – Valun koja vas kroz maslinike i kamenjar vodi do mjesta u čijoj se crkvi svete Marije nalazi Valunska ploča, jedan od najstarijih hrvatskih epigrafskih spomenika s tragovima staroslavenskog. Uz pješačenje i planinarenje, biciklizam je dobar način za otkrivanje Cresa, osobito u proljeće ili jesen ako se zadržavate na brdovitom sjeveru otoka. Na jugu vas čekaju pitomiji pastirski krajolici kojima možete voziti bicikl bez problema cijele godine. Ronjenje, jedrenje i izleti brodicom uvijek su dobra ideja na Cresu, a ponuda adrenalinskih sportova ne zaostaje.

Plaže Cres

Plaže Cres

Najpoznatija creska plaža sigurno je šljunčani Sveti Ivan podno mjesta Lubenice. U malenom selu Orlec u blizini grada Cresa u hladovini klisura pronaći ćete šljunčanu uvalu Mali Bok. Dvije pitome šljunčane plaže okružene zelenilom i sadržajima poput trgovina i ugostiteljskih objekata čekaju vas u Valunu. U mjestu Beli uz lučicu se nalazi uređena šljunčana plaža sa svime što biste mogli poželjeti na plaži.

Otok Cres

Otok Cres nudi idealan smještaj za vaš sljedeći odmor. Iznajmljivači koji surađuju s NOVASOLom samo nam se trebaju javiti prije rezerviranja i dobit će čak 25 % popusta na rezervaciju.

Postanite iznajmljivač

Rezervirajte svoj apartman ili kuću za odmor na Kvarneru još danas i saznajte koliko ljepote ima u ovom dijelu Lijepe naše.