search

Apartmani Cres

Otok Cres nakon otoka Krka čini najveći jadranski otok, a također se nalazi u Kvarnerskom zaljevu. Cres je brdovit otok dug 66 km, a širok od 2 do 12 kilometara. Posebna zanimljivost otoka je prirodna neobična pojava slatkovodnog jezera Vrana. Naziva ga se i Vranskom jezerom, no jezero istog imena koje se nalazi u u Dalmaciji poznatije je i najveće jezero u Hrvatskoj. Razina jezera Vrana je iznad razine okolnog mora, a njegovo dno ispod morske razine na dubini od 74 metra. Cres karakteriziraju veliki kontrasti između sjevernog submediteranskog dijela s visokim i gustim šumama do srednjeg i južnog mediteranskog dijela koji obiluje pašnjacima i makijom.

Kuće za odmor Cres

Na ovaj predivan otok potrebno je doći automobilom ili motorom, jer su naselja dosta udaljena, stoga je potrebno prijevozno sredstvo neke vrste. Na otoku postoji ponuda najma vozila, no važno je rezervirati a vrijeme.  Vozeći se otokom vidjet ćete dramatične vizure i pejzaže koji će vas oduševiti svojom ljepotom. Cres je otok prvenstveno namijenjen zaljubljenicima u prirodu i divlje plaže, iako ćete ovdje pronaći i uređene plaže, najčešće uz kampove. Rezervirajte kuću ili apartman za odmor i dođite se opustiti upravo na otok Cres. Kuće i apartmani za odmor iz NOVASOLove ponude smještaja nalaze diljem Cresa stoga možete izabrati smještaj po svojim potrebama i željama svoje obitelji. Pogledajte NOVASOL ponudu apartmana i kuća za odmor na Cresu.

kuće i apartmani za odmor - cres

Sport i rekreacija Cres

Zbog odličnih mikroklimatskih uvjeta i osebujne prirode i bogate sportske i rekreativne ponude otok Cres svojim gostima nudi kvalitetan, aktivan i raznovrstan odmor. Od uobičajenih rekreacijskih aktivnosti poput tenisa, odbojke na pijesku, stolnog tenisa, košarke, nogometa ovaj vam otok pruža izazove poput jedrenja, podvodnog ribolova, letenja padobranom, škole ronjenja i sličnog. Istražite otok te se upustite u avanturu nekom od pješačkih staza koje vode do mnogih lijepih dijelova otoka. Turizam je razvijen u nekoliko mjesta na otoku. Imate priliku unajmiti bicikl, plovilo, sandoline i pedaline. Možete otići na organizirani izlet na moru, ali i upustiti se u zipline avanturu.

Zabava Cres

U ljetnim mjesecima, na otoku, uglavnom u gradu Cresu nudi se široka lepeza raznih noćnih događanja poput žive glazbe na terasama, gradskih fešti, koncerata klasične glazbe ili pak zabave u klubovima. Na otoku restorani nude bogatu gastronomsku ponudu u kojima se kao specijalitet izdvaja creska janjetina.

Plaže Cres

Do nekih plaža na otoku može se doći pješice to su uglavnom šljunčane i kamene plaže. Do nekih plaža dolazi se prolazeći stoljetnim stazama između gromača, zelenila, maslinovih stabala i smrekovine praćeni mirisima mediteranskog bilja. U neposrednoj blizini grada Cresa nalazi se plaža odnosno kamp Kovačine, šljunčana, betonska i kamena plaža okružena borovom šumom i stablima maslina gdje postoji i veliki dio za naturiste. U Punta Križi se nalazi još jedna naturistička plaža. Poznate šljunčane plaže su Mali bok u Orlecu, plaža Valun u istoimenom mjestu, Beli te Sveti Ivan podno mjesta Lubenice koja je možda i najpoznatija sličica Cresa.

Znamenitosti Cres

Lubenice - Kameniti grad neprekinute povijesti duge četiri tisućljeća sa srednjovjekovnom utvrdom koja se uzdiže na vrhu litice visoke 378 metara dragulj je hrvatske ruralne arhitekture. Posjetite li Lubenice, ostat ćete bez daha uživajući u pogledu sa vrha stijene na kojem je smješten taj gradić na beskrajno plavetnilo što se proteže u beskrajnu pučinu.

Plaže Cres

Beli - Beli je jedno od najstarijih i u prošlosti najvažnijih creskih naselja. Naselje akropolskog tipa smjestilo se na 130 metara visokom brijegu iznad istočne obale sjevernog dijela otoka, na mjestu prethistorijske gradine. Danas je to tipično primorsko naselje zbijenog tipa, bogato kulturno-povijesnim znamenitostima, među kojima je župna crkva u kojoj se nalazi nekoliko vrijednih glagoljskih natpisa, romanička Crkva svete Marije s muzejskom zbirkom, gotička jednobrodna crkvica svetog Antona na mjesnom groblju, prapovijesne staje pred ulazom u grad i rimski most preko kanjona.

Muzej „Palača Arsan“- sagrađena je u stilu venecijanskih palača s kasnogotičkim i renesansnim arhitektonskim elementima. Mještani tu palaču zovu Arsan. U njoj se rodio poznati renesansni filozof i pisac Franciscus Patritius poznat kao Petris, a u njoj možete vidjeti gradski muzej i lapidarij.

Glagoljski lapidarij u Valunu - je zbirka kopija glagoljskih natpisa iz Hrvatske. Uz natpise iz XI. i XII. stoljeća, tu se nalaze se i spomenici iz novijih razdoblja.

Vransko jezero - je slatkovodno jezero u središnjem dijelu otoka Cresa. Dugo je oko 5,5 kilometara, široko do 1,5 kilometar, a površina mu iznosi 5,5 četvornih kilometara. Iskorištava se za vodoopskrbu cresko-lošinjskog otočnog prostora. U jezeru nema raspadanja i ono je čisto te posebno među našim krškim vodama.

Bjeloglavi sup - u mjestu Beli na otoku Cresu osnovan je ornitološki rezervat u cilju od zaštite izumiranja bjeloglavih supova. Udruga ornitologa ima posebnu ulogu u spašavanju bjeloglavih supova a otvoreno je i oporavilište za bjeloglave supove u kojem se ozlijeđeni supovi oporavljaju do ponovnog puštanja u prirodu.

Smještaj Cres

Pogledajte NOVASOLovu ponudu objekata za odmor i odaberite smještaj po svojim željama kako bi uživali u predivnom odmoru u Hrvatskoj!