search

Otok Cres - kuće i apartmani za odmor

Otok Cres nakon otoka Krka čini najveći jadranski otok koji se nalazi u Kvarnerskom zaljevu. Cres je brdovit otok dug 66 km a širok na pojedinim djelovima od 2 do 12 km. Posebna zanimljivost otoka je prirodna neobièna pojava slatkovodnog jezera Vrana. Razina jezera je iznad razine okolnog mora a njegovo dno ispod morske razine na dubini od 74m. Cres karakteriziraju veliki kontrasti između sjevernog submediteranskog dijela s visokim i gustim šumama do srednjeg i južnog mediteranskog dijela koji obiluje pašnjacima i makijom.

Cres

Sport i rekreacija

Zbog odličnih mikroklimatskih uvjeta i osebujne prirode i bogate sportske i rekreativne ponude otok Cres svojim gostima nudi kvalitetan, aktivan i raznovrstan odmor. Od uobičajenih rekreacijskih aktivnosti poput tenisa, odbojke na pijesku, stolnog tenisa, košarke, nogometa ovaj Vam otok pruža izazove poput jedrenja, podvodnog ribolova, letenje padobranom, škole ronjenja i sl. Istražite otok te se upustite u avanturu nekom od pješačkih staza koje vode do mnogih lijepih dijelova otoka. Turizam je razvijen  u nekoliko mjesta na otoku.

Zabava

U ljetnim mjesecima, na otoku, uglavnom u gradu Cresu nudi se široka lepeza raznih noćnih događanja poput žive glazbe na terasama, gradskih fešti, koncerata klasične glazbe ili pak zabave u klubovima. Na otoku restorani nude bogatu gastronomsku ponudu u kojima se kao specijalitet izdvaja creska janjetina.

Plaže

Do nekih plaža na otoku može se doći pješice to su uglavnom šljunčane i kamene plaže. Do nekih plaža dolazi se prolazeći stoljetnim stazama između gromača, zelenila, maslinovih stabala i smrekovine praćeni mirisima mediteranskog bilja. U neposrednoj blizini grada Cresa nalazi se plaža odnosno Kamp Kovačine, šljunčana, betonska i kamena plaža okružena borovom šumom i stablima maslina.

Znamenitosti

* Lubenice - Kameniti grad neprekidnute povijesti duge 4 000 godina sa srednjovjekovnom utvrdom koja se uzdiže na vrhu litice visoke 378m dragulj je hrvatske ruralne arhitekture. Posjetite li Lubenice ostat æete bez daha uživajući u pogledu sa vrha stijene na kojem je smješten taj gradić na beskrajno plavetnilo što se proteže u pučinu, u beskraj.

* Beli - Beli je jedno od najstarijih i u prošlosti najvažnijih creskih naselja. Naselje akropolskog tipa smjestilo se na 130m visokom brijegu iznad istocne obale sjevernog dijela otoka, na mjestu prethistorijske gradine. Danas je to tipicno primorsko naselje zbijenog tipa, bogato kulturno-povijesnim znamenitostima, i to Župna crkva u kojoj se nalazi nekoliko vrijednih glagoljskih natpisa, romanička crkva Sv. Marije s muzejskom zbirkom, gotièka jednobrodna crkvica Sv. Antona na mjesnom groblju, prethistorijske staje pred ulazom u grad i rimski most preko kanjona.

 

* Muzej „Palača Arsan“- Izgraðena je u stilu venecijanskih palača s kasnogotičkim i renesansnim arhitektonskim elementima. Mještani tu palaču zovu Arsan. U njoj se rodio poznati renesansni filozof i pisac Franciscus Patritius tj. Petris,a u njoj možete vidjeti gradski muzej i lapidarij koji je smješten u njoj. Glagoljski lapidarij u Valunu - To je zbirka kopija glagoljskih natpisa iz Hrvatske. Uz natpise iz 11. i 12. st., tu se nalaze se i spomenici iz novijih stoljeća.

 

* Vransko jezero - Vransko jezero je slatkovodno jezero u središnjem dijelu otoka Cresa. Dugo je oko 5,5 km, široko do 1,5 km, a površina mu iznosi 5,5 km². Iskorištava se za vodoopskrbu cresko-lošinjskog otoènog prostora. U jezeru nema raspadanja i ono je čisto te je i tu posebno među našim krškim vodama.

 

* Bjeloglavi sup - U mjestu Beli na otoku Cresu osnovan je orintološki rezervat u cilju od zaštite izumiranja bjeloglavih supova. Udruga orintologa ima posebnu ulogu u spašavanju bjeloglavih supova a otvoreno je i oporavilište za bjeloglave supove u kojem se ozljeðeni supovi oporavljaju do ponovnog puštanja u prirodu.

 

Pogledajte NOVASOL ponudu objekata i odaberite smještaj po vašim željama kako bi uživali u predivnom odmoru u Hrvatskoj!