search
H
| Autor
(Prvi puta objavljeno: )

Novi Vinodolski - apartmani i kuće za odmor

Novi Vinodolski

U centralnom dijelu Sjevernog Hrvatskog Primorja, iz stare frankopanske utvrde Novigrad, razvio se je i proširio uz morsku obalu turistički grad Novi Vinodolski.

Nekada političko i kulturno središte Vinodolske knezije, kolijevka je i književnika iz porodice Mažuranić, a zahvaljujući zimzelenoj vegetaciji i blagim uvjetima mediteranskog podneblja, čistom moru i zraku, već 1878. godine, uvršten je u red turističkih prvaka primorskog kraja.

Gostoljubivo stanovništvo, kristalno bistro more, grad i okolica bez industrije, svježi gorski zrak iz visokih šuma zaleđa, neprocijenjive su prednosti, koje su uvjetovale razvoj turističko-ugostiteljske djelatnosti. Blizina autoceste, jadranska turistička cesta, željeznička postaja grada Rijeke, zračna luka otoka Krka i “plavi” putevi učinili su Novi Vinodolski lako dostupnom destinacijom i time mu osigurali još jednu od brojnih prednosti. 

Rezervirajte smještaj na Kvarneru i uživajte u brojnim mogućnostima. 

Sport i rekreacija

Novi Vinodolski još je jedan od turističkih gradova sa značajnom ponudom aktivnosti, koje su zajedno u kombinaciji osigurali čovjek, klima i priroda. Na raspolaganju je nekoliko biciklističkih staza, ali za one željne nešto manje zahtjevnog boravka u prirodi, pješačenje će doći kao dobra zamjena. Tenis, nogomet, odbojka na pijesku priuštit će roditeljima i njihovoj djeci međusobno druženje i otkrivanje spretnosti u ovim zabavnim timskim sportovima, a na moru se može uživati u jedrenju, ronjenju, podvodnom ribolovu, te uzbudljivoj vožnji na banani ili pedalini.

Zabava

Osim caffe barova, noćnih klubova, restorana, brojne ugodne sate druženja i zabave osigurat će organizirani programi na otvorenom, poput Vinodolskih ljetnih večeri. Nadasve zanimljiva manifestacija je Ružica Vinodola, koja prikazuje običaje iz vremena vladavine Frankopana, kada se po završetku berbe, u vinogradu, među beračicama birala se Ružica, najljepša i najmarljivija djevojka. Rožicu su uz zvuke narodnih glazbala, na čelu povorke, ovjenčanu vinovom lozom, vodili u grad ( posljednji takav događaj, kako je zapisano, zbio se 1880.godine. )

Plaže

Kvalitetu i čistoću poznate plaže Lišanj, smještene u uvali Lišanj, obilježava i Plava zastava, upravo ova plaža prilagođena je svim kupačima, kako starijima, tako i obiteljima s djecom. Kupači koje se ipak žele otuđiti od posjećenijih plaža, pooput gradske, mir uz more će naći na manjim šljunčanim i stjenovitim plažama u blizini autokampa Zagore ili mjestu Povile.

Znamenitosti

 

  • Narodna čitaonica i muzej - smještena u prizemlju frankopanskog kaštela, osnovana za vrijeme ilirskog preporoda, 1845. godine. Čitaonica je odigrala značajnu ulogu u kulturnom životu mjesta, pa su novljani iz zahvalnosti njenom osnivaču kanoniku Josipu Mažuraniću, 9. prosinca 1988.godine, podigli spomen ploču na njegovoj rodnoj kući u starom gradu.
  • Rimska utvrda Lopsica - još uvijek se vode polemike da li je to starorimska utvrda ili srednjovjekovni frankopanski grad
  • Crkva blažene Djevice Marije i ostaci Pavlinskog samostana - Uz samostan bila je smještena crkva Blažene Djevice Marije na Ospi a nalazili su se u neposrednoj blizini novljanske luke , na poluotoku Glavica. Danas se tamo naziru ostaci samostana fratara reda sv. Pavla pustinjaka poznatih po imenu „pavlini“ . Na prostorima nekadašnjeg samostana formiralo se novljansko groblje koje se i danas koristi.
  • Vinodolski zakon - Prvi hrvatski pravni dokument iz 1288 godine jedan je od najvažnijih kulturnih spomenika naših naroda ali i jedan od važnih srednjoeuropskih dokumenata. Vinodolski zakon sastavljala je komisija koju je saèinjavalo devet predstavnika devet vinodolskih gradova-općina: Grobnik, Trsat, Bakar,Hreljin, Drivenik, Grižane, Bribir, Ledenice i Novigrada ( današnjeg Novog Vinodolskog). 
  • Novljansko narodno kolo i narodna nošnja - U kulturno nasljeđe Novog Vinodolskog, uz brojne običaje, pjesme, drvene instrumente tu je i svečana muška i ženska narodna nošnja. Narodna nošnja je prikazana u Muzeju a može se vidjeti i tijekom godine u raznim sveèanim prigodama. Jedna od takvih svečanih prigoda je i Novljansko narodno kolo, igra se tri dana uzastopce u posljepodnevnim satima na trgu ispred frankopanskog kaštela.