Rovinj, omiljena destinacija sjevernog Jadrana

Rovinj se smjestio na zapadnoj obali Istre ispod Limskog zaljeva. Bujna vegetacija, izuzetno pogodna mikroklima i prirodno lijepa i razvedena obala učinile su od Rovinja vrlo brzo najtraženiju destinaciju sjevernog Jadrana.

apartmani rovinj

Popularne kuće za odmor u Rovinj

Loading...

Kuće za odmor koje primaju kućne ljubimce u Rovinj

Loading...

Kuće za odmor s bazenom u Rovinj

Loading...

Kuće za odmor s fleksibilnim terminima dolaska u Rovinj

Loading...

Plaže u Rovinju

Obalno područje Rovinja čini dvadesetak otočića koji zajedno s kopnenim dijelom nude mogućnost kupanja na čak 67 kilometara obale. Do rovinjskih otoka možete stići unajmljenim plovilom, jet-skijem ili taxi brodom. Na samom kopnu Rovinj ima dvadesetak uređenih plaža, bezbroj uvala i ravnih dugih stijena pogodnih za ljenčarenje na suncu. Kristalno čista voda rovinjskog akvatorija prikladna je i za ronioce, koji ovdje mogu razgledavati potonule brodove i raznolik svijet podmorja.

Kupanje u Rovinju moguće je i podno starogradske jezgre, čije su zidine okupane morem i duž zaštićene park šume Zlatni rt, gdje se nalazi i jedna od najposjećenijih rovinjskih plaža. Zlatni rt uređen je na način da izgleda kao prirodna šuma sa stazama, livadama i drvoredima cedra, pinija, čempresa i lovora, stoga je šetnja do plaže više od samog odlaska na plažu. Teško je odabrati najljepšu rovinjsku plažu posebno ako uključimo i one otočke, s kojih se pruža prekrasan pogled na grad Rovinj. Uređene plaže turističkih naselja i kampova slobodne su za ulaz svim posjetiteljima i nude pregršt zabavnih sadržaja. Grad ima u ponudi i naturističke plaže i plaže za pse.

Romantičan Rovinj

Iako je Rovinj suvremen i dinamičan, zadržao je ono najbolje od svoje tradicije. Mnogi ribari još uvijek redovito isplovljavaju iz Rovinjske lučice, pa su rovinjski restorani i konobe, kao i ribarnica uvijek puni svježe ribe i morskih plodova. Riba se izuzetno uklapa uz ostale lokalne proizvode, vrhunska vina lokalnih sorti te domaće maslinovo ulje. Zbog velikog broja posjetitelja ovdje se nalazi mnoštvo restorana i ostalih uslužnih djelatnosti koje se takmiče u podizanju kvalitete na višu razinu. To ćete primijetiti ne samo u usluzi, već i u raznolikosti ponude. Rovinj je posebice ljeti kulisa neprestanih manifestacija i zabave. No ovdje će i posjetitelji željni mira pronaći svoj kutak, jer Rovinj slovi i za jedan od najromantičnijih gradova Jadrana i to s punim pravom. Bilo da ujutro uživate u kavi u starogradskoj jezgri ili navečer promatrate zalazak sunca na jednoj od top lokacija, doživljaj je za pamćenje. Vrhunac romantike Rovinj doživljava tijekom noći sv. Lovre kada je javna rasvjeta u gradu ugašena.

Rovinj vam je odlučio pokazati i kako su ovdje nekada gradili čamce. Izgradnji tradicionalnog drvenog plovila „batane“ gosti mogu uživo prisustvovati ispred muzeja „Kuća o batani“. Izrađena drvena batana bit će porinuta u more. Nekoliko puta tjedno možete sudjelovati u manifestaciji Povorka batana i provozati se u jednoj od njih. Nakon povorke organizirana je i večera u jednom od rovinjskih spacia. A što je to „spacio“ saznati ćete u Rovinju.

Nakon večere ili kao aperitiv obavezno kušajte rovinjski Pelinkovac. Ovaj liker koji se tu proizvodi od 1925. rađen je po tradicionalnoj recepturi i prepoznatljiv je po svojoj kvaliteti i posebnom gorkastom okusu pelina.

Izleti iz Rovinja

Gosti koji dođu u Rovinj najčešće ga nerado napuštaju, no kako biste doživjeli u potpunosti svoj odmor u Istri preporučujemo nekoliko izleta.

  • Obavezno otiđite na izlet brodom. Pronaći ćete mnoge ponude na rovinjskoj rivi, a putujete li s Novasolom, za jedan od izleta u ponudi ostvarujete dodatan popust.

  • Limski kanal odnosno zaljev obilježio je granicu Rovinja sa sjeverne strane. Duboki zaljev u kojem se danas uzgajaju školjke i ribe okružen je bujnom mediteranskom vegetacijom. Ovdje se nalazi i Romualdova špilja gdje su pronađeni ostaci pračovjeka i koja je otvorena za posjetitelje. Jedna druga špilja, „špilja gusara“ s druge strane zaljeva nudi osvježavajuće napitke u jedinstvenom ambijentu. U zaljevu su smještena i dva iznimna riblja restorana i ribarnica.

  • Imate li vremena za dužu šetnju, posjetite ornitološki rezervat Palud koji se nalazi u susjednoj općini Bale. Tu je uočeno čak 220 vrsta ptica. Ovisno o godišnjem dobu u kojem putujete moći ćete promatrati ptice koje su ovdje stalno nastanjene ili samo u prolazu. Priroda rezervata koji se proteže morskom obalom prekrasna je za šetnje u bilo koje doba godine.

Povijest Rovinja

Okolica Rovinja bila je nastanjena u prahistorijskom dobu, kada je u Istri rasprostranjena kultura Histra, no grad kao takav je nastao na mjestu današnje crkve Sv. Eufemije između III i V. stoljeća i zvao se Castrum Rubini. Grad je u početku bio na otoku, a u doba Rimljana bili su nastanjeni i njegovi veći otočići. Često proživljava razorne napade s kopna i mora.  Za vrijeme i nakon vladavine Rimskog Carstva, Bizanta, Longobarda i Franačke, dijelio je sudbinu Istre te je oduvijek bio poželjna lokacija gdje su se raznorazni narodi borili za prevlast.

U srednjem vijeku grad je bio zaštićen otocima s morske strane i visokim bedemima s kopnene strane. Legenda kaže da 800. godine u Rovinj uplovljava mramorni sarkofag koji je samo jedan dječak mogao pomjeriti i odnijeti u tadašnju crkvu sv. Jurja, danas sv. Eufemije, koja je izgrađena na najvišoj točci grada. I danas je sarkofag čuvan u crkvi s čijeg zvonika se pruža prekrasan pogled na grad i rovinjsku obalu.

Nakon više stoljeća autonomnog statusa 1283. grad potpada pod Veneciju. Zbog sukoba Venecije s Genovom i Rovinj je 1379. opustošen, te ponovno 1597. od strane uskoka. Rovinj se oporavlja i jača kao trgovački grad, raste robna razmjena, osnivaju se bratovštine mornara, ribara, kamenorezaca itd.  Nakon pada Venecije 1797. građani su uspjeli zadržati upravu grada za vrijeme austrijske i francuske administracije, a krajem I. svj. rata pripada Italiji, sve do kraja II. svj. rata.

Zanimljivosti Rovinja

  • Grad započinje svoj turistički razvoj 1888. kada se ovdje otvara Lječilište Maria Theresia Seehospitz, nakon proučavanja lokacije, klime, flore i faune. Istraživanja su naime pokazala da grad ima najbolju mikroklimu, a odlučujuća je bila i činjenica da je bio pošteđen malarije koja je opustošila Pulu i Brijune. Tako su ovdje na oporavak i liječenje dolazila djeca iz Austro-Ugarske, Rusije, Njemačke…

  • Povijesno je središte Rovinja smješteno na brežuljku i ograničenom prostoru nekadašnjeg otoka: kuće su zbijene jedna uz drugu između mora i prostora pred velebnom baroknom crkvom sv. Eufemije i sv. Jurja, koja svojim vitkim zvonikom nadvisuje grad. Otok je 1763. godine zatrpavanjem kanala spojen s kopnom.

  • Trg na mostu nastao je na području gdje je nekada bio most koji je s kopnene strane vodio do tornja - središnjeg dijela obrambenih zidina. Nad samim kanalom otvarala su se velika glavna vrata kroz koja se ulazilo u rovinjsko otočko naselje.

  • Grisia je prekrasna ulica sa skalinadom koja vodi do platoa sv. Eufemije. Njen je kamen jedan od najstarijih u povijesnoj jezgri, a pri samom vrhu postavljen je u obliku riblje kosti. Od 1967. duž Grisije se druge nedjelje u kolovozu održava likovna izložba na otvorenom, jedna od važnijih umjetničkih atrakcija Istre.

Smještaj u Rovinju

Kuće za odmor u Rovinju brzo se rezerviraju, stoga trebate na vrijeme pregledati ponudu kuća i apartmana u Rovinju i odlučiti što prije. Luksuzni apartmani u starogradskoj jezgri dodat će poseban ugođaj vašem boravku u Rovinju, zato planirajte na vrijeme. Apartmani u obiteljskim kućama u Rovinju česti su u ponudi i osim komoditeta ljubazni će vam domaćini pružiti najbolje savjete za vaš boravak u Rovinju. Okolica Rovinja sastoji se od manjih naselja gdje su kamene starine često preuređene u luksuzne kuće za odmor. Želite li blizinu jednog od najposjećenijih gradova Hrvatske i komfor široke okućnice s privatnim bazenom, potražite svoj smještaj u obližnjem Rovinjskom selu, Kanfanaru, Svetvinčentu…