Sveti Petar u Šumi - odmor u središnjoj Istri

Naselja i sela koja gravitiraju području odnosno općini Sveti Petar u Šumi osim istoimenog su: Drgovanci, Gljuščići, Grčeti, Grgani, Jopi, Jurkini i Kočevari.

Općina je dobila ime po benediktinskom samostanu koji se u povijesnoj dokumentaciji spominje od kasnog dvanaestog stoljeća s napomenom o postojanju već pedeset godina. Većina ostalih mjesta u Istri oblikovala su se tako što su se kuće gradile uz i oko crkve i zvonika na uzvisini, dok je Sveti Petar u Šumi naselje formirao dalje od sakralnih objekata, odnosno samostana i crkve. Zato Sveti Petar u Šumi ima toliko zaselaka uz polja i vinograde te na rubovima kraških dolaca u kojima se nalazi zemlja crljenica koja se i danas obrađuje i zbog koje je zapadni dio Istre naziva crvenom.

Iz vremena kada su benediktinci vodili samostan sačuvana je tek jedna latinska knjiga pisana karolinom s kraja jedanaestog ili početka dvanaestog stoljeća. Iz tog je vremena i Supetarski ulomak, kamen koji je pronađen u ruševinama samostanskog zida na kojem su bila uklesana napisi pisani glagoljicom i ćirilicom.

Kuće za odmor Sveti Petar u Šumi

Popularne kuće za odmor u Sveti Petar u Šumi

Loading...

Kuće za odmor koje primaju kućne ljubimce u Sveti Petar u Šumi

Loading...

Kuće za odmor s bazenom u Sveti Petar u Šumi

Loading...

Kuće za odmor s fleksibilnim terminima dolaska u Sveti Petar u Šumi

Loading...

Pavlinska crkva u Svetom Petru u Šumi

Nakon gubitka interesa za benediktinski red, samostan se raspušta, a car Fridrih III. predaje ga redu pavlina, takozvanim bijelim fratrima. Samostan je obnovljen. Jedna od zanimljivosti su stupovi klaustra: stari romanički su prebačeni na gornju etažu, dok su u podnožju postavljeno novi renesansni. Samostanska crkva svetog Petra i Pavla apostola obnovljena je u gotičkom stilu. Nakon uskočkog rata i razaranja u njemu ponovno je obnovljena. Sredinom osamnaestog stoljeća dobila je svoje prelijepo danas vidljivo barokno pročelje. Ova je crkva i mjesto hodočašća. Nepoznati pavlinski slikar napravio ju po uzoru na onu koja se čuva u najvećem marijanskom svetištu u Jasnoj Gori (Čenstohovi) Poljskoj, a hodočasnici dolaze vidjeti prema legendama čudotvornu sliku Majke Božje Čenstohovske. Možete je i danas vidjeti iznad glavnog oltara. Legenda kaže da je na badnju večer 1721. slika proplakala i kada se o tome pročuo glas, Sveti Petar u Šumi postao je odredište katoličkih hodočasnika. Car Josip II. u svom je carstvu ukinuo brojne crkvene redove pa je tako ovaj samostan postao državno dobro, a knjige iz knjižnice prodane su na dražbi. Poznati Pavlinski zbornik iz prve polovine sedamnaestog stoljeća je rukopis s obiljem nota zabilježenih jednoglasnih sakralnih napjeva na hrvatskom jeziku potječe upravo iz te knjižnice. Od 1993. su se pavlini ipak uspjeli povratiti upravljanje ovim kulturnim dobrom.

Na ovom području možete posjetiti jednu odličnu vinariju i dva agroturizma s vrhunskim konobama. Sveti Petar u Šumi pravo je mjesto za miran odmor u krugu obitelji ili prijatelja ili za romantičan odmor udvoje. Od ljupkih apartmana s jednom spavaćom sobom do raskošnih vila s bazenom, a sve s predivnim okućnicama okruženim vinogradima i tradicionalnim kućama od kojih su neke obnovljene, stoji Vam na raspolaganju u ovom predivnom području.

Pregledajte našu ponudu vila, kuća i apartmana za odmor u Svetom Petru u Šumi i rezervirajte upravo onakav odmor u Hrvatskoj koji vam je potreban.