Vrsar, mjesto koje inspirira

Vrsar je turističko i ribarsko mjesto na zapadnoj obali Istre. Njegova starogradska jezgra smještena na brežuljku pruža impozantan pogled na marinu i arhipelag sačinjen od 18 otočića. Vrsar se nalazi kraj samog ulaza u Limski zaljev, čija se bujna mediteranska vegetacija proteže oko naseljenih mjesta. Zelenilo i plavetnilo ovdje su pomiješani najživljim nijansama koje privlače umjetnike i putnike, među kojima je bio i Casanova.

Vrsar

Popularne kuće za odmor u Vrsar

Loading...

Kuće za odmor koje primaju kućne ljubimce u Vrsar

Loading...

Kuće za odmor s bazenom u Vrsar

Loading...

Kuće za odmor s fleksibilnim terminima dolaska u Vrsar

Loading...

Odmor u Vrsaru

Vrsar je grad mnogih vidikovaca s kojih se pruža idiličan pogled na arhipelag i marinu, na crkvu Sveta Marija od Mora i napušteni kamenolom Montraker, u kojem se ljeti održava međunarodna kiparska škola. Stare kamene kuće i uske uličice, ribarice i jedrilice, prekrasni zalasci sunca; sve je to tipično za Vrsar i za romantične gradiće zapadne obale Istre.  Dodate li tome vrhunsku gastronomiju i tradiciju pripreme ribe i morskih delicija te čašicu vrhunskog vina lokalnih proizvođača osjetit ćete se u zemaljskom raju.

Prirodne ljepote Vrsara, odnosno njegovih 18 otočića zajedno s mnogim uvalama i Limskim zaljevom te bujnom vegetacijom čine Vrsar posebnim. Pogled s njegovih vidikovaca na more ili pogled s mora na Vrsar inspirira. Njegova je marina puna plovila baš iz tog razloga; ljuljuškanje na valovima s pogledom na Vrsar kraj nekog od njegovih otočića poseban je doživljaj. Ako planirate svoj odmor u Vrsaru, neka jedan dan bude posvećen samo tome. Dovoljno je iznajmiti mali čamac, kajak pa čak i SUP da osjetite inspiraciju.

Limski zaljev također je najljepše posjetiti s morske strane, izletničkim brodom na kojem se nudi fish picnic i možda stanka za kupanje. Postoji i dugačka pješačka staza koja vodi djelomično u zaljev i manju špilju gdje ćete ljeti pronaći bar. U samom zaljevu dva su riblja restorana, ali do njih nemojte hodati. Zaljev je dug čak 12 kilometara a strma obala visine do 150 metara. Ovdje se nalazi i uzgajalište ribe i školjaka i mala ribarnica. Na vrhu Limskog zaljeva moći ćete uživati u pogledu i kupiti lokalne proizvode i suvenire.

Gastronomska ponuda Vrsara uzdigla se na višu razinu. Izobilje restorana na rivi i u marini, nudi vrhunske riblje delicije i domaće specijalitete. Zaleđe Vrsara obiluje konoba gdje se poslužuju izvrsne mesne plate, domaće tjestenine i autentični deserti. Bogatstvo okusa i pristupačne cijene odlike su ponude ovdašnjih ugostitelja. Mnogi caffe barovi i barovi na plaži također se mogu pohvaliti odličnom ponudom brzih gurmanskih specijaliteta, ali i zabavnim večerima koje traju do kasno u noć.

Plaže u Vrsaru

U Vrsaru se nalaze mnogi kampovi i naselja čije uređene plaže mogu koristiti svi posjetitelji. Najcentralnija plaža Vrsara je gradska plaža Montraker, samo 500 metara od starogradske jezgre. Šljunčane plaže pronaći ćete u sklopu turističkog naselja Belvedere i kampa Valkanela. Dio plaža popločen je, a sve su uređene i opremljene dodatnim sadržajima. Kilometarska plaža Porto sole zaklonjena je borovima. U Vrsaru možete pronaći i plaže za pse ako putujete s kućnim ljubimcem. Volite li sunčanje bez tragova kupaćeg kostima, odaberite jednu od nudističkih plaža Vrsara. Bez obzira na uređene plaže, čitava obala od Vrsara pa sve do susjednog Poreča vrlo je pristupačna i pogodna za kupanje.

Povijest i znamenitosti Vrsara

U Limskom zaljevu koji najvećim dijelom pripada susjednom Kanfanaru nalazi se Romualdova špilja gdje su utvrđeni tragovi paleolitske kulture, ostaci pračovjeka i danas izumrlih životinja. Etničko porijeklo pračovjeka nije poznato, no znamo da su drevni Histri imali utvrđeno naselje na mjestu današnjeg Vrsara. Ostaci građevina i lukobrana iz kasnijeg su rimskog doba, a ovdje je pronađen kasnoantički podni mozaik koji je pripadao rimskom ladanjskom kompleksu. U kasnoj antici Vrsar je poznat kao Ursaria. Od doba Rimljana aktivni su mnogi kamenolomi, od kojih je najpoznatiji Montraker.

Vrsar je od X. do XVIII. st. bio u sastavu Porečke biskupije. Tijekom srednjeg vijeka izgradnja se koncentrira na brežuljku oko kaštela porečkih biskupa, kojima je ovdje bila ljetna rezidencija. Kaštel je bio od drva do XIII. st. kada je obnovljen prvi put u kamenu, a u XVII. st. po drugi put. Na gradinama oko kaštela u XVI. st. oblikuje se naselje renesansnog obličja. Sve vrsarske ulice uspinju se, odnosno spuštaju te slijede prirodnu fizionomiju brežuljka. Stoga skučeni ambijent Vrsara izgleda kao labirint te svaki ugao, uspon ili križanje s drugom uličicom otkriva kakav novi arhitektonski detalj. Vrsar se tek u 19.st. proširio izvan starih zidina.

Smještaj u Vrsaru

Planirate li ljetovanje u Vrsaru, smještaj ćete najlakše pronaći ako rezervirate na vrijeme. Apartmani u Vrsaru mnogobrojni su ali se i brzo iznajme. Kuće za odmor u Vrsaru smještene su najčešće u okolnim naseljima, udaljenih tek desetak minuta od Vrsara ili od plaže. Velik izbor novih i obnovljenih kamenih kuća za odmor s bazenom pronaći ćete od zapadne obale pa sve do središnje Istre s Pazinom. Odabere li svoju kuću za odmor u središnjoj Istri bit ćete udaljeni od Vrsara svega tridesetak minuta vožnje.