LJetovanje u Fažani, pun pogodak

Fažana je općina na zapadnoj obali Istre, prepuna zanimljivosti. U prošlosti je Fažana bila mirno ribarsko mjesto iz kojeg se isplovljavalo za famozne Brijune. Stanovnici su se bavili ribolovom i preradom plave ribe. Danas je to jedna od najposjećenijih općina u Istri, s bogatom gastronomskom i zabavnom ponudom. Prekrasne uređene plaže i kilometarska šetnica, izletnički brodovi i beach barevi, dovoljan su razlog da vaše ljetovanje u Fažani bude pun pogodak.

kuce za odmor fazana

Popularne kuće za odmor u Fažana

Loading...

Kuće za odmor s fleksibilnim terminima dolaska u Fažana

Loading...

Kuće za odmor koje primaju kućne ljubimce u Fažana

Loading...

Kuće za odmor s bazenom u Fažana

Loading...

Ljetovanje u Fažani

Općina Fažana graniči na jugu s velebnom Pulom od čijeg je centra udaljena desetak kilometara. Smještena je ispred nacionalnog parka Brijuni, ljetne rezidencije nekada Tita a kasnije mnogih hrvatskih predsjednika. Kao ulaz na otočje Brijuni predstavlja sponu između ovozemaljskog i rajskog. Kroz Fažanu su prolazili svjetski poznati državni dužnosnici, glumci i mnoge slavne osobe. Brijune možete posjetiti i vi sami. Mnogi izletnički brodovi polaze s fažanske rive i nude različite izlete u taj nacionalni park od sveukupno 14 otočića, na kojem kraj golf terena slobodno žive jeleni i srne. Od 2001. tijekom ljetnih večeri na Malom Brijunu se redovito održavaju koncerti i predstave kazališta Ulysses, čiji su osnivači Borislav Vujčić i Rade Šeberdžija.

U rano jutro prije odlaska na plažu, sjednite na fažansku rivu i uživajte u jutarnjoj kavi, dolasku ribarskih brodica i krikova galebova koji ih prate. Lagani povjetarac ljuljati će barke u lučici, a restorani će se takmičiti za najbolji ribarski ulov. Ovdje je sve povezano uz ribu i tradiciju ribolovstva, a to obilježavaju i mnoge simpatične skulpture. Uvečer će riva biti još življa, a brojni gosti htjet će si osigurati stol u najboljem restoranu ili konobi, s najljepšim pogledom na more i zalazak sunca.

Fažanska riva jedna je od najposjećenijih i najzabavnijih riva zapadne obale. Brojne kulturne i zabavne manifestacije ovdje se održavaju svaki tjedan, a počinju već u rano proljeće. Odlično su posjećene i gastro manifestacije, koje su uvijek popraćene glazbom. Neke od omiljenih su Natjecanje u soljenju sardela, More na stolu, Fešta od kužine i Fešta od sardela. Nemojte propustiti „Zvizde, sviće i ferali“, festival svjetla i noć uličnih svirača.

Fažanske plaže

Dugačka fažanska šetnica uz more proteže se od mjesta Valbandon do Peroja u općini Vodnjan, a zajedno s njom i biciklistička staza. Odmah kraj šetnice nižu se najljepše plaže u Fažani. Dugačke uređene plaže pristupačne su i idealne za cijelu obitelj. Osim kupanja i sunčanja ovdje možete iznajmiti SUP-ove, kayake, barke, jet-ski, voziti se na padobranu koji vuče gliser, ili na jurećoj banani. Djeca će uživati na aquaparku, dok će odrasli u miru ljenčariti u baru na plaži. Omiljene plaže su Dječje igralište, Fažana sjever, plaža kampa Pineta, San Lorenzo, Valbandon i plaža Bi Val. Među navedenim plažama ima još dovoljno mjesta za kupanje i sunčanje u kristalno čistom moru. Jedan dan vašeg odmora provedite u kupanju na Brijunima, na jednom od mnogobrojnih izleta koji imaju u ponudi stanku za kupanje.

Povijesna i kulturna baština Fažane

Fažana je bila važno gospodarsko središte rimske civilizacije. Osim mnogih ladanjskih vila, ovdje se smjestio još za Augustove vladavine keramičarsko – opekarski pogon. Započeta je onda u Fažani i opsežna proizvodnja amfora koja je trajala stoljećima. Amfore se bile osobito bitne zbog proizvodnje maslinovog ulja i vina, dvije najvažnije istarske kulture u antičko doba.

Srednji vijek u Fažani nije ostavio mnogo tragova no razvitkom pulske luke u glavnu ratnu luku Austrijske ratne mornarice, Fažana dobiva na važnosti i postaje pomoćno ratno sidrište. 1912. ovdje su registrirana čak 1.034 broda. Krajem XIX. st. Austrijanac Kupelwieser obnavlja minuli sjaj Brijunskog otočja kao ljetovališta te kao tranzitna lučica time prosperira i Fažana. Dokaz tome je prenamjena tvornice za preradu ribe u turističke svrhe. Već 1911. Valbandon u Fažani navodi se kao kupalište s 45 kabina, a iste se godine otvara ovdje i prvi hotel. Tako je Fažana postala dio „austrijske rivijere“ zajedno s Brijunima, Opatijom i Portorožem u Sloveniji, Malom i Velom Lošinju.

Smještaj u Fažani

Apartmani u Fažani brojni su i lako dostupni, mnogi se nalaze u obiteljskim kućama i najčešće gosti mogu koristiti dvorište, vrtni namještaj, roštilj. Odabirom apartmana u centru Fažane moći ćete zaboraviti na automobil, jer je sve na dohvat ruke; plaže, trgovine, restorani. Želite li pak malo više privatnosti i mira, odaberite kuću za odmor u Fažani ili okolici. Neke od luksuzno uređenih kuća s bazenom u Fažani su se smjestile kraj mora, dok su druge u susjednim naseljima smještene u mirnijim dijelovima, dalje od gužve i vreve. Privatnost velikih okućnica s bazenom i obavezna terasa kraj roštilja osnovne su značajke kuća za odmor u Istri. Odabere li za svoje ljetovanje Fažanu, sigurni smo da nećete pogriješiti.